tähtijuttu: Kemin Seudun Osuus­pan­kin hen­ki­lös­tö kyy­ne­leh­ti poh­joi­sen isosta pank­ki­jät­ti­läi­ses­tä ulos­jää­mis­tä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Ikään­ty­nei­den kun­tou­tuk­seen valtion tuki

Yli 70-vuotiaita suomalaisia on 800 000. Pandemian takia heitä on kehotettu välttämään fyysisiä lähikontakteja. Nyt rajoituksia ollaan lieventämässä, mutta ikääntyneille suositellaan yhä mahdollisuuksien mukaan lähikontaktien välttämistä, omaa harkintaa noudattaen. Pitkäaikainen eristys alleviivaa ongelmia, joita Suomessa on ollut jo ennen koronavirusta. Ikääntyneet ovat usein yksinäisiä ja liikkuvat terveyteensä nähden liian vähän. Yli 75-vuotiaista vähintään kolmanneksella on vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä.

Ikääntyneet tarvitsevat nyt entistä enemmän toimintakykyä tukevia kuntoutuspalveluita. Se on terveydenhuollon peruspalvelu, joska vastaa kunta. Valtio on rahoittanut kuntoutusta esimerkiksi Kelan asiakkaille ja sota-aikana rintamalla palvelleille. Pandemian takia jokainen ikääntynyt ansaitsee valtion tukea toimintakykynsä säilyttämiseksi. Kuntien taloustilanne ei mahdollista riittävän laajoja kuntoutuspalveluita, koska resurssit olivat niukat jo ennen pandemiaa.