kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Emme hä­vin­neet sotaa

Tuli luettua Lapin Kansasta vastinetta pohdintoihin talvisodan alkamisesta. Sota on nykyajan nuorille pelkkää kirjasta luettua historiaa, siksi olisi syytä olla hyvin varovainen ja kunnioittava noiden kauheiden aikojen kuvaamisessa.

Sotahan alkoi itseasiassa jo muutaman vuoden ennen Helsingin pommittamista. Stalin tapatti syyttömiä suomalaisia tuhansittain, jotka sosialismin houkuttamina olivat menneet Neuvostoliittoon. Osa Amerikkaan ja Kanadaan muuttaneista siirtolaisista houkuteltiin myös sinne tapettaviksi.

Neuvottelujen aikana vaaditut myönnytykset olivat pelkkää silmänlumetta. Vaikka niihin olisi suostuttu, sota olisi alkanut täydellä, murskaavalla voimallaan joka tapauksessa. Raatteentietä hyökänneiden joukkojen mukana ei liene turhaan kuljetettu Oulussa pidettävää voittoparaatia varten soittovehkeitä. Myös oli mukana kouluihin toimitettavat uudet oppikirjat sosialismin taitojen syventämiseksi.

Suomalainen sotilas, sitkeä sissi, olikin vaarallinen vastus.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi