Ennakkoäänestyksen loppukiri käyntiin: Reilu vii­den­nes lap­pi­lai­sis­ta ää­nes­tä­nyt, pel­lo­lai­set kär­jes­sä, me­ri­lap­pi­lai­set ovat ak­ti­voi­tu­neet – tiis­tai­na vii­mei­nen en­nak­ko­ää­nes­tys­päi­vä

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Ark­ki­teh­tuu­ri ja it­se­tun­to

Tämän vuoden arkkitehtuuri-Finlandian sai kunnallisen vuokratalon peruskorjauskohde, pian sodan jälkeen Helsinkiin rakennettu ”Käärmetalo”. Palkintoehdokkaat oli valinnut asiantuntijaraati. Kaikki ehdokkaat olivat siis arkkitehtuuriltaan ja rakenteiltaan hyviä, joten voittajan valinta perustui muihin tekijöihin.

Valitsija oli kirjailija, kuvataiteilija ja kulttuurihistorian tuntija Hannu Väisänen. Hän kertoi perusteena olleen sen, ”mitkä seikat kasvattavat itsetuntoa, kun on kysymys arkkitehtuurista”. ”Jos arkkitehtuuri pystyy vaikuttamaan itsetunnon ylläpitämiseen muutenkin kuin työntämällä alle jonkin rakennustaiteen kimaltavan limusiinin, se on saavuttanut jotakin tärkeää.” Käärmetalon peruskorjaus tavoitti jotakin tärkeää. Se voimaannutti kaikkia, jotka arvostavat rakennettua kulttuuria. Pidän valintaperustetta viisaana.