
Täysin automatisoitu, umpinainen systeemi muuttaa maidon jogurtiksi muutamassa tunnissa. Missään ei näy avonaisia sammioita saati jogurttia. Tuotantovastaava Tom Elovaara (vas.) ja tuotantopäällikkö Minna Laatikainen esittelevät prosessia.
Kuva: Esko Tuovinen
Lypsyrobotille on ruuhkaa Minna ja Juha-Matti Laihon navetassa Kärkölässä. Vuoroaan jonottava ayrshirelehmä Misteli ja sen 129 lajitoveria tietävät, että lypsyn aikana palkinnoksi saa rehunappuloita. Ne houkuttavat etenkin nuoria lehmiä.
Jokainen lehmistä tuottaa tällä hetkellä keskimäärin 34 litraa maitoa päivässä. Nopeimmillaan maito saattaa olla jo parin–kolmen päivän päästä kuluttajan eväslaukussa jogurtiksi tai muuksi välipalatuotteeksi jalostettuna.