Mainos

Löydä talven riemut Poh­jo­lan ren­gas­tiel­lä – 11 vinkkiä ren­gas­tien tal­vi­ak­ti­vi­teet­tei­hin

Pakkaa toppavaatteet ja villasukat mukaan ja lähde nauttimaan talvesta Pohjolan rengastien monipuolisissa kohteissa! Voit käydä vaikka koko 900 kilometrin rengastien tai valita reitistä juuri itsellesi sopivan siivun.

”Pohjolan rengastiellä on mahtavasti tekemistä myös talvella ja seutu on täynnä toinen toistaan upeampia kohteita”, sanoo Oulun Matkailun toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Toimessaan vasta nelisen kuukautta työskennellyt Kivisaari on itsekin vastikään kiertänyt koko Pohjolan rengastien alueen läpi.

”Olen innoissani Pohjolan rengastiestä, sillä alueella on valtavasti potentiaalia ja kätkettyjä matkailuhelmiä”, Kivisaari hehkuttaa.

-
Kuva: Visit Oulu

1. Viehättävä Wanha Hamina Iissä

Yksi Pohjolan rengastien kätketyistä helmistä on Iin suloinen Wanha Hamina. Tämä ihastuttava, hyvin hoidettu puukaupunginosa yllättää kävijänsä. Wanhan Haminan historia ulottuu 700 vuoden taakse. Aikanaan Wanha Hamina on ollut Perämeren vilkkain kauppasatama. Tänä päivänä Wanhan Haminan taloista vanhimmat ovat peräisin 1800-luvun alusta.

Wanhasta Haminasta pääset myös kulttuurimaisemareitti Ruustinnalle. Reitiltä löydät tarinoita, taidetta, tietoa ja tekemistä.

-
Kuva: Visit Ii

2. Nallikari on Oulun klassikko

Nallikarin upea laguunihiekkaranta on Oulun kaupungin helmi. Merenrannan luonnonilmiöt ihastuttavat kaikkina vuodenaikoina. Kuva ikonisesta Nallikarin majakasta täytyy löytyä jokaisen rengastien kävijän puhelimessa tai kamerassa. Meren jäällä voi talvella kelien salliessa myös kokea upeita talvielämyksiä.

Nallikarin kotipaikka Hietasaari on myös matalan kynnyksen luontoretkikohde merkittyine reitteineen, jotka ovat kuljettavissa niin pyörätuolilla kuin lastenvaunujen kanssa. Reittien varrella näkee sekä merenrantamaisemia että monipuolista luontoa saaren sisäosissa.

-
Kuva: Visit Oulu

3. Omaperäinen historian, taiteen ja tieteen kokonaisuus Luuppi

Inspiroivaa ja kiinnostavaa sisätekemistä löydät museo- ja tiedekeskus Luupin yhdeksästä kohteesta Oulussa ja lähiseudulla. Luuppi on kuin monipuolinen suurennuslasi, jonka avulla jokainen voi tutkia pohjoisen elämän ilmiöitä ja esineitä lähempää.

Oulun taidemuseon näyttely Vilho Lampi, väkevä lakeus esittelee liminkalaisen taidemaalari Vilho Lammen tuotantoa. Vanhalla merenpohja-alueella, viljavalla Limingan lakeudella on avaraa ja valoista. Nämä tummien latorivistöjen rytmittämät pellot ja Liminganjokivarren raitit olivat Vilho Lammen sielunmaisemaa, jota hän on ansiokkaasti tallentanut jälkipolville.

Pohjois-Pohjanmaan museon Palikka palikalta -pienoisnäyttely esittelee Lego-palikoista rakennetun pienoismallin Oulun keskustasta. De Urbe Uloa – Maalauksia Oulun kaupungista -näyttely puolestaan esittelee Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmissa olevia maalauksia. Suurin osa esillä olevista noin 30 teoksesta ei ole ollut aiemmin esillä näyttelyissä.

Tiedon äärelle pääset inspiroivalla tavalla tiedekeskus Tietomaassa. Parasta aikaa! -30-vuotisjuhlanäyttelyssä pääset pelaamaan, kisaamaan ja testaamaan yksin tai joukolla monenlaisia eri lajeja ja laitteita. Käy myös katsomassa upea Aurora Borealis -videoesitys Tietomaan tornissa.

-
Kuva: Luuppi

4. Koe harjut ja vaarat Rokua Geoparkissa

Rokua Geopark on Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven pohjoisosat kattava UNESCO-ohjelmakohde, joka maisemiensa ja palveluittensa puolesta on luonnonystävän unelmakohde. Siellä voit ihastella jääkauden muovaamaa maisemaa rauhoittuen ja hiljaisuuden ääniä kuunnellen.

Koko alueella on reilusti yli 100 kilometriä merkittyjä hiihtoreittejä esimerkiksi Rokuan kansallispuiston maisemissa sekä Oulujokilaaksoa halkovalla Tervareitistöllä. Lisäksi voit vuokrata lumikenkiä, liukulumikenkiä ja läskipyöriä eri puolilla aluetta ja suunnata monipuolisiin maastoihin. Retkien lomassa voit tulistella ja nauttia eväitä ylläpidetyillä tulipaikoilla keskellä kauneinta talvimaisemaa.

-
Kuva: Harri Tarvainen / Rokua Geopark

5. Suomen eteläisin tunturialue

Syötteellä sijaitsevat Suomen eteläisimmät tunturit, poronhoitoalueen eteläraja sekä kansallispuisto. Niinpä Syöte on luonnonystävän huippukohde, jossa voi valintansa mukaan joko nauttia luonnon hiljaisuudesta tai nostaa endorfiinit sopivasti koholle rinteessä tai laduilla.

Kahden tunturin huipulta näet kauas yli kansallispuiston. On tilaa hengittää, olla vain ja nauttia elämästä.

-
Kuva: Visit Oulu

6. Herttainen Wanha Raahe

Yksi Suomen parhaiten säilyneistä vanhoista puukaupungeista sijaitsee Raahessa. Ylväs Pietari Brahen patsas Wanhan Raahen Pekkatorilla kutsuu tutustumaan ihaniin, tunnelmallisiin kujiin ja taloihin. Wanha Raahe ei ole museoalue, vaan elävä kaupunginosa, joka kertoo tarinaansa kaupungin rakentamisen ja asumisen vaiheista vuosisatojen takaa tähän päivään.

Sijainti meren rannalla määrittää Raahen olemusta ja luonnetta hyvin pitkälle. Merellisyys on läsnä kaupungissa vahvan historian lisäksi tuulena, tuoksuna ja tunnelmana.

-
Kuva: Visit Oulu

7. Saaren lumo – astu kansallismaisemaan Hailuodossa

Hailuodon elämys alkaa jo lauttamatkalta. Kun poistut mantereelta autolautan kyydissä, on kuin astuisit ennen kokemattomaan maailmaan, jossa ajantaju lähes katoaa. Luonto sanelee Hailuodossa elämän rytmin ja se jos mikä rauhoittaa ja vie ulos arjesta.

Talvella kelien salliessa Hailuotoon pääsee myös jäätietä pitkin. Hailuoto on kokonaisuudessaan valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Voit vierailla Suomen ensimmäisellä luomupanimolla, Hailuodon panimolla: ryhmille järjestetään ennakkotilauksesta panimokierroksia olutmaisteluineen ja ruokailuineen.

-
Kuva: Visit Oulu

8. Kempeleessä on palvelut ja luonto lähellä

Aja Kauppakeskus Zeppeliniin Kempeleessä ja tee ostokset erikoisliikkeissä tai tavaratalossa. Kauppakeskus Zeppelin sijaitsee aivan E4-tien vieressä ja on siis erittäin helposti saavutettavissa.

Jos nälkä yllättää, Zeppelinin kahvilat ja ravintolat palvelevat. Ja jos mielit nauttia aterian merimaisemassa, kokeile Finlandia Hotel Airport Oulun espanjalaista El Sabor -ravintolaa!

-
Kuva: Visit Kempele

9. Limingan lumiset lakeudet

Limingassa pääset helposti lähelle lakeuden talvista luontoa. Ympäri vuoden auki oleva ja ylläpidetty fatbike-reitti vie sinut lumisiin metsiin ja poluille. Kelien ja jäätilanteen salliessa fatbikella pääsee myös meren jäälle merkitylle reitille! Liminganlahdella puolestaan pääsee liikkeelle myös liukulumikengillä.

Ulkoilmasta nautittuasi voit jatkaa sisäaktiviteettien pariin. Kutkuttava paintball on hauska aktiviteetti, etenkin kun voit pelata ilman sotkua kumikuulilla. Jännitystä tuo myös koko perheelle sopiva pakopeli, joka pelataan autenttisessa historiallisessa miljöössä.

-
Kuva: Mika Kaivola / Visit Liminka

10. Mahtavat merenrantamaisemat Kalajoella

Kalajoella voit nauttia talvesta niin meren rannan tuntumassa kuin jokivarressa helposti matkailukeskuksen palveluiden äärellä. Voit hiihtää, ajella fatbikella ja kävellä lankkupolulla luonnosta nauttien. Aktiivisen päivän jälkeen on mukava mennä rentoutumaan kylpylän lämpöön.

Kalajoen ympärivuotinen tapahtumatarjonta pitää huolen siitä, että myös toimintaa kaipaavat saavat haluamansa.

-
Kuva: Visit Kalajoki

11. Elämyksellinen majoitus Pohjolan rengastiellä

Oletko koskaan ajatellut, että majoituskin voi olla elämys? Pohjolan rengastien varrelta löydät majoitusvaihtoehtoja moderneista upeista hotelleista aina kylpylähotelleihin, mökkeihin ja merenrantavilloihin sekä leirintäalueisiin. Niinpä jokainen matkaaja löytää omaan makuunsa sopivan majapaikan.

Lue lisää ja riennä talviaktiviteettien pariin Pohjolan rengastiellä!

POHJOLAN RENGASTIE LYHYESTI

Oulun seudun yhteinen kotimaan matkailun uusi kiertomatka, joka sisältää useita erilaisia reittivaihtoehtoja ja kymmeniä matkailuyritysten tarjoamia elämystuotteita eri puolilla aluetta.

  • Avattu kesäkuussa 2021.
  • Rengastien koko pituus on noin 900 kilometriä.
  • Kattaa yhdeksän eri matkailualuetta Oulun seudulla: Oulun kaupunki, Syöte, Rokua Geopark, Kalajoki, Raahe, Liminka, Kempele, Ii ja Hailuoto.
  • Reittikokonaisuus kulkee läpi 16 suurjoen, Perämeren rannikon, jääkauden muovaaman luonnon sekä Suomen eteläisimmän tunturialueen.
  • Alueella kymmeniä erilaisia reittejä, jotka soveltuvat kuljettavaksi moottoriajoneuvoilla, pyöräillen ja patikoiden.
  • Alueelle pääsee myös julkisilla liikenneyhteyksillä.