Lounais-Lappi

Sukellus edesmenneen kapellimestari Sami Itkosen laulujen maailmaan – konsertin draamallisuus on rakennettu pienistä juonellisista kokonaisuuksista

Nina Susi
Sukellus edesmenneen kapellimestari Sami Itkosen laulujen maailmaan – konsertin draamallisuus on rakennettu pienistä juonellisista kokonaisuuksista

Konsertin raamallisuus on rakennettu pienistä juonellisista kokonaisuuksista, jotka vievät tarinaa eteenpäin.

Taina Nuutinen-Kallio

Kemin kaupunginteatterin ja kaupunginorkesterin yhteisproduktion Sikojen rakkauden luominen oli ohjaaja Hannele Kauppiselle tunteikas matka. Kyyneliltä ei ole säästytty, kun edesmenneen kapellimestari ja säveltäjä Sami Itkosen kappaleista on koottu kaksituntista draamallista viihdekonserttia.

Itkonen menehtyi vuonna 2012 ja jätti jälkeensä laajan musiikillisen tuotannon, josta konsertissa kuullaan peräti 43 kappaletta.

–Mukana on monenlaista musiikkia ja tyylejä lähtien sirkuksesta kansanmusiikkiin ja työväenmusiikkiin – ja tunnelmallisista kuorolauluista hauskoihin kupletteihin, miniatyyrilauluista suuriin balladeihin ja suomalaiskansalliseen humppaankin.

Viihteellisessä konsertissa esiintyy teatterin seitsemän näytelmää, joiden lisäksi lavalle nousee kuusihenkinen kuoro.

–Hei eivät ole taustakuorolaisia, vaan mukana toiminnassa ja liikkeessä, Kauppinen kuvailee.

Konsertin draamallisuus on rakennettu pienistä juonellisista kokonaisuuksista, jotka vievät tarinaa eteenpäin.

–Näyttelijät eivät puhu. Ainoastaan yhdellä näyttelijällä on lyhyitä repliikkejä. Hän toimii juontajana, mutta on samalla draamallinen irrationaalinen hahmo.

Kauppinen kertoo, että konsertissa tutkitaan laulun merkitystä ja sitä, miten Sami Itkonen laulua käsitteli.

–Esitys etenee revyymäisesti, ohjaaja kuvailee.

Konsertin kapellimestarina toimii rovaniemeläinen Anna Laakso, joka on myös sovittanut Itkosen kappaleita konserttiin sopivaksi. Osan kappaleista on sovittanut Saksassa asuva Jarkko Riihimäki. Hänen mukanaan on esitykseen tullut muun muassa argentiinalaista tango nuevoa.

Kemin kaupunginorkesterista mukana on viisi orkesterin soittajaa.

Nina Susi
Anna Laakso esittää Kaj Chydeniuksen säveltämän kappaleen.

Anna Laakso esittää Kaj Chydeniuksen säveltämän kappaleen.

Sami Itkonen oli Meri-Lapissa tai ainakin Kemissä tunnettu hahmo. Hannele Kauppinen uskoo, että Itkosen kappaleet herkistävät yleisöä.

–Samin laulut olivat monella tapaa rakkaita ihmisille. Konsertissa kuullaan muun muassa Samin tutuimmat laulut: Kaukana lentävät kuolleen, Näkemiin ystäväni ja Sikojen rakkaus. Samin musiikki pääsee vielä kerran esille kaupunginteatterissa. Se on hieno ja oikeutettu asia.

Itkonen ei ole ollut ammattimuusikko "koko elämäänsä". Ennen muusikon uraansa hän opiskeli tekniikkaa yliopistossa.

–Sami oli äärimmäiset taiteellinen, älykäs, taitava ja monipuolinen. Hän oli humaani, hyvä seuraihminen, joka hyväksyi kaikenlaiset ihmiset, Kauppinen kuvailee ystävää ja työkaveria.

Sikojen rakkaus -konsertissa kuullaan myös yksi kappale, joka ei ole Sami Itkosen säveltämä. Se on Itkosen ystävän Kaj Chydeniuksen edesmenneen Itkosen muistoksi säveltämä kappale.

Sikojen rakkaus ensi-ilta 30.11. klo 19 Kemin kaupunginteatterissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös