
Asunnottomien yö järjestetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10. Asunnottomuus on suurempi ongelma pääkaupunkiseudulla ja isommissa kaupungeissa kuin esimerkiksi Lapin kunnissa.
Ara eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus tutkii vuosittain asunnottomien määrää. Lapissa viime vuonna tilastoitiin 47 asunnotonta, joista peräti 20 oli Torniosta. Heistä kahdeksan oli tilastoitu pitkäaikaisasunnottomaksi ja viisi oli nuorta henkilöä.
Sosiaalityönjohtaja Juha Fränti Tornion kaupungilta sanoo, että kaupungissa asunnottomuus on rakenteellista.
– On juotu tai tai käytetty huumeita. Vuokrat on jätetty niin usein maksamatta, että asuntoja ei saada ei vapailta markkinoilta eikä kunnalliselta puolelta.
Pienten kaupunkien ja kuntien asunnottomuutta ei välttämättä näe katukuvassa, sillä vaikkei omaa asuntoa ole, niin joku katto pään päällä on usein olemassa.
– Monet asustavat kavereiden luona tai vanhemmillaan, Fränti toteaa.
Myös kunnat ja seurakunnat tarjoavat tilapäismajoitusta. Osa asunnottomista ovat Fräntin mukaan välillä laitoshoidossa.
Fräntin mukaan Tornion tilanne asunnottomien suhteen ei ole muuttunut huonompaan suuntaan, vaikkei mitään uusia ratkaisujakaan ole
– Vanhan ajan niin sanottuja "märkäpään" asuntoja ei ole vuosiin tehty. Sellainen on ympäristöllekin kova ponnistus.
Torniossa on 17 tukiasuntoa.
– Näihin pääsemiseen on tietyt reunaehdot olemassa. Pitää olla tietyt perusvalmiudet: pitää osata huolehtia laskuista ja pystyä asumaan kerrostalossa, jossa asuu muitakin ihmisiä.
Aran viime vuoden tilastoissa Lapin 47 asunnottomasta 14 asu oli Rovaniemeltä, 5 Kemistä, 7 Inarista ja 1 Ylitorniolta.
Lapin Kansa uutisoi muutama viikko sitten, että Kemissä on paljon asuntoja tyhjillään. Torniossa tilanne on eri. Fränti arvelee, että mahdollisesti Tornion korkeammat vuokrahinnat voivat vaikuttaa asunnottomien määrään.
Tornion seurakunnan diakoniatyöntekijä Aila Ylinärä on hieman yllättynyt Tornion asunnottomien määrässä.
– Ruoka-avustusta hakee joskus ihmisiä, joilla ei ole vakinaista asuntoa. Hämmästyttää asunnottomien suuri määrä.
Tänä syksynä Asunnottomien yön teemana on asunnottomuutta kokeneet ja kokevat naiset ja heihin liittyvät erityisyystarpeet. Tarkoituksena on nostaa naiset varjoista näkyviksi ja tuoda esille se voima, mikä heissä on hankalasta elämäntilanteesta huolimatta.
–Asunnottomista 80% on miehiä, mutta tänä vuonna naisteeman kautta pureudutaan piiloasunnottomuuteen, pelon, väkivallan ja hyväksikäytön jatkuvaan uhkaan, häpeään ja stigmoihin, jotka toki koskevat muitakin asunnottomuutta kokevia, mutta korostuvat naisilla. Naiset saattavat usein esimerkiksi sietää huonoa kohtelua parisuhteissa, jotta eivät joutuisi kadulle – varsinkin, jos heillä on lapsi tai lapsia, Vailla vakinaista asuntoa ry:n eli Vva:n toiminnnanjohtaja Sanna Tiivola avaa Varjojen naiset -teeman taustoja.
– Asunnottomuus ei katso sukupuolta, ikää tai etnistä taustaa. Vastakkainasettelujen sijaan tärkeintä on keskittyä ratkaisuihin eli vastuulliseen asuntopolitiikkaan, painottaa Tiivola.