Liu­ku­lu­mi­ken­käi­ly on nouseva laji – vä­li­neis­tä on ollut kau­pois­sa jopa pulaa

Tuomo Oksalalle jäi liukulumikengistä ensimmäisten lenkkien jälkeen varsin positiivinen kuva.
Tuomo Oksalalle jäi liukulumikengistä ensimmäisten lenkkien jälkeen varsin positiivinen kuva.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin Sotisaaressa asuva Tuomo Oksala teki ensimmäisen retkensä liukulumikengillä kotinsa lähimetsikköön viime tiistaina. Liukulumikenkä on tavallaan metsäsuksen ja lumikengän välimuoto. Ne ovat lyhyitä ja leveitä pidolla varustettuja suksia, jotka kiinnitetään siteellä normaaliin kenkään.

– Hiki tuli ja maitohapot jylläsivät tunnin lenkin jälkeen. Tuntui se silti niin hyvältä, että lähdin seuraavana päivänä uudelleen kävely- tai hiihtolenkille. Miten se nyt tässä lajissa sanotaankaan, Tuomo Oksala tuumasi.

Mies lainasi liukulumikenkiä vaimoltaan. Reissuista jäi niin positiivinen kuva, että omien liukulumikenkien hankinta tullee ajankohtaiseksi.

– Liukulumikengillä pääsen kulkemaan talvisin lähimetsissä sellaisissa paikoissa, minne tavallisilla lumikengillä olisi vaikea päästä. Vaikka kengät upposivat hankeen noin kolmenkymmenen sentin syvyyteen, niin ne liukuivat ihan mukavasti.

Tuomo Oksala pitää liikkumisesta. Kävelylenkit kuuluvat miehen liikuntaohjelmaan.

– Liukulumikenkäily on umpilumessa raskaampaa kuin kävely esimerkiksi kovaa kelkkauraa pitkin. Etenemisvauhdissa ei ole suurta eroa. Liukulumikenkiä ei olekaan tarkoitettu kovalle pinnalle. Silloin ne eivät aja tarkoitustaan.

Testilenkeillään Oksala kävi liukulumikengillä myös mäkisessä maastossa.

– Karvapohja piti mäkeä noustaessa yllättävän hyvin ja luisto-ominaisuudet olivat kohdallaan.

Sotisaaren edustalla on paljon muitakin saaria, missä Oksala kulkisi mielellään myös talvisin.

– Saaren rantaan voisi kävellä kelkkauraa pitkin ja kantaa liukulumikengät rinkassa. Kengät on helppo laittaa jalkaan ja sen jälkeen matka voisi jatkua saaressa umpista pitkin, Tuomo Oksala suunnittelee.

Eri nimiä

Sirpa Järnfors vuokraa Kemissä lumiliukusuksia halukkaille. Vuokraustoiminta alkoi viime vuonna.

– On niillä ollut jonkun verran vuokrakysyntää. Valmistajaltakin loppuivat sukset kesken, viime vuonna vuokratoiminnan aloittanut Järnfors kertoi.

Siis hetkinen. Vuokraaja puhuu suksista eikä kengistä.

– Minun mielestä ne on sukset. Kenkäjuttu nousi esiin sen vuoksi, että karvapohjaisia lumiliukusuksia ei sekoitettaisi karvapohjaisiin maastohiihtosuksiin.

Vuokraajat ovat käyttäneet lumiliukusuksia merellä, mistä löytyy mukavasti uppoavaa hankea.

– Ne ovat hangessa suuntavakaat. Jos haluaa kulkea mäkisemmissä maastoissa, niin niitä löytyy ympäri Kemiä. Esimerkiksi Ajoksen vanhan soramontun ympäristössä on lumisia mäkiä, missä lumiliukusuksilla on hyvä kulkea, Järnfors opastaa.

Lumikengille, lumiliukusuksille ja perinteisille metsäsuksille löytyy oma kannattajakuntansa.

– Lumiliukusuksilla on lumikenkiin verrattuna se etu, että niitä ei tarvitse nostaa hangesta  ylös ja suksi liukuu. Kenkä toimii puolestaan paremmin tunturissa, kun aletaan kiivetä jyrkkää rinnettä tunturin päälle, Sirpa Järnfors tietää kertoa.

Liukulumikenkiä saa nykyisin vuokralle useista tapahtumia järjestävistä yrityksistä.
Liukulumikenkiä saa nykyisin vuokralle useista tapahtumia järjestävistä yrityksistä.
Kuva: Jouni Valikainen
Minun mielestä ne on sukset. Kenkäjuttu nousi esiin sen vuoksi, että karvapohjaisia lumiliukusuksia ei sekoitettaisi karvapohjaisiin maastohiihtosuksiin.
Sirpa Järnfors

Kolmas vuosi

Kemin Intersportin Heikki Kerkelän on pitänyt välillä myydä eioota, kun asiakas on tullut hakemaan itselleen sopivia liukulumikenkiä. Nyt on menossa kolmas talvi, kun liukulumikengillä on kysyntää.

– Liukulumikenkäily on nouseva harrastus. Varsinaisia lumikenkiä menee vielä kaupaksi enemmän, mutta liukulumikenkien myynti lisääntyy. Suomalainen OAC hallitsee markkinoita ja saimme sieltä tammikuussa täydennystä, Kerkelä sanoo.

Metsässä kulkemiseen suomalaiset käyttävät edelleen myös pitkiä metsäsuksia.

Liukulumikengän side sopii tavallisiin talvikenkiin. Metsässä kulkemiseen tarvitsee avuksi vain sauvat.

– Liukulumikenkien hintahaitari on meillä olut 370–4540 euron välillä. Kengissä on siteen mukana. Karvapohjainen lumiliukukenkää on meillä myyty eniten, Heikki Kerkelä kertoo.

– Metsäsuksella on paras kanto umpisella. Sen jälkeen tulee liukulumikenkä ja sitten tavallinen lumikenkä. Liukulumikenkien ostajat ovat yleensä aikuisia, joiden harrastuksena on metsässä ja luonnossa liikkuminen, Kerkelä kertoo.

Lumille

Liukulumi-kenkäily

Välineellä on monta nimeä: liukulumikenkä, karvapohjasuksi, lumiliukusuksi.

Karvapohjasuksi luistaa myötäkarvan ansiosta alamäkeen ja pitää ylämäkeen.

Suksia on eri levyisiä ja pituisia.Yleisimmät lumiliukukenkien pituudet ovat 120-160 cm.

Siteen saa säädettyä oman kengän mukaan. Suksen side on samankaltainen kuin lumikengässä.

Suomalainen OAC on valmistanut liukukumikenkiä jo kymmenen vuoden ajan.

Lomautusten sijaan tuotantoennätys
Jouni Valikainen

Kangasalalla toimiva OAC Finland on Suomessa karvapohjasuksien valmistajien ykkösnimi Suomessa ja vahva toimiva maailmanmarkkinoillakin. Tehtaalla puhutaankin juuri karvapohjasuksista.

– Valmistimme jo kymmenen vuotta sitten ensimmäiset karvapohjasukset. Siis ennen kuin karvapohjasuksista puhuttiin maastohiihtopuolella. Suksien nimi on muuttunut kansan suussa liukulumikengiksi ja tietenkin me hyväksymme sen. Lumiliukusukset on hieman hassu termi, sillä liukuminen on kaikkien suksien ominaisuus, OAC:n yrittäjä Reetta Vuorio kertoo.

OAC:llä oli viime keväänä mietinnän paikka koronan vuoksi. Lomautuksistakin oli jo puhe.

– Valmistimme riskillä koko kesän suksia ja syksyllä varasto oli täynnä. Vienti Kanadan markkinoille lähti hieman käsistä. Kun Tshekissä ja Espanjassakin oli Etelä-Suomen ohella luminen talvi, niin varastot tyhjenivät. Pystymme vielä jonkin verran toimittamaan suksia jälleenmyyjille, mutta nekin on pitkälti varattuja, Reetta Vuorio sanoo.