Liki kymp­pi­ton­ni nuo­ril­le ur­hei­li­joil­le – Jorma Koi­vu­sen -säätiö löysi 23 pal­kit­ta­vaa lah­jak­kuut­ta

Visa Ski Teamin N18-viestin pronssimitalistit Sanni Pulkkinen (vas.), Jonna Vestenius ja Kerttu Pirneskoski.
Visa Ski Teamin N18-viestin pronssimitalistit Sanni Pulkkinen (vas.), Jonna Vestenius ja Kerttu Pirneskoski.
Kuva: Sakari Kekki

Jousiammunta, hiihto,yleisurheilu ja uinti ovat edelleen sellaiset lajit Kemissä, Keminmaassa, Tervolassa ja Simossa, missä nuoret urheilijat menestyvät. Näiden lajien edustajat pokkasivat suurimman osan viime vuoden menestyksen johdosta Jorma Koivusen -säätiön stipendeistä.

Pohjan Jousi on kuulunut vuosikausia Suomen johtaviin jousiammuntaseuroihin. Viime vuonna nuorista ampujista mitaleille ylsivät Inka Limingoja, Henri Hiltula ja Suvi Matinlassi. SM-mitali riitti stipendiin.

Veitsiluodon Kisaveikkojen Tiia Järvinen, Erika Utriainen, Elisabet Salmela ja Mette Baas juoksivat naisten Suomen mestareiksi 4 x 400 metrillä ja vielä ylivoimaiseen tapaan. VKV:stä stipendin saajaksi ponnisti myös Sofia Heikonen. Hän hyppäsi korkeudessa oman seuransa järjestämissä 22- ja 19-vuotiaiden SM-kisoissa hopealle. Myös VKV:n Veera Pudas ja Anniina Piipponen yleisurheilivat stipendin arvoisesti. VKV:n valmentaja Erkki Pudas palkittiin laadukkaasta valmennustyöstä.

Vahinko, että säätiön säännöt eivät salli urheiluseuraa stipendin saajaksi. Veitsiluodon Kisaveikot järjesti onnistuneet SM-kisat uusitulla Sauvosaaren kentällä. Järjestäminen oli iso ponnistus pienehkölle seuralle.

Visa Ski Teamin nuoret hiihtäjät ylsivät jälleen SM-mitaleille. Viestimenestys kertoo, että seura ei ole yhden tai kahden hiihtäjän menestyksen varassa. 18-vuotiaiden sarjassa Jarkko Kukkonen, Niko Anttola ja Jussi Rantala hiihtivät SM-hopeaa ja samanikäisten naisten sarjassa Jonna Vestenius, Sanni Pulkkinen ja Kerttu Pirneskoski SM-pronssia. Jarkko Kukkonen hiihti myös vapaan yhteislähtökisan pronssia Kontiolahdella.

Kemin Työväen Uimareiden Ronny Brännkärr kuuluu Suomessa ikäluokkansa ykkösuimareiden joukkoon. Hän sai omasta seurastaan stipendiaattien joukkoon myös Toni Lipposen.

Kemin Innon nyrkkeilijä Lasse Kourula ei ole enää nyrkkeilylupaus vaan menestyjä. Hän iski Rovaniemellä SM-kultaa aikuisten 91-kiloisten sarjassa. Myös Emilia Prykäri tanssi SM-kullan arvoisesti.

Jorma Koivunen -säätiö on vuonna 2008 perustettu yksityinen säätiö, jonka tarkoituksena on tukea nuorisourheilua ja nuorten taideharrastusta Kemissä, Keminmaassa, Tervolassa ja Simossa. Stipendiaatiksi voi päästä joukkueessa, vaikka asuukin toisella paikkakunnalla. Esimerkiksi Mette Baas, Elisabet Salmela ja Niko Anttola ovat kirjoilla Torniossa.

Säätiö myöntää stipendejä vuosittain alle 22-vuotiaille lahjakkaille urheilijoille ja taiteen harrastajille. Tukea voidaan myöntää myös päteville valmentajille ilman ikärajoitusta. Jakosumma oli 9 450 euroa.

Palkitut

Jorma Koivusen -säätiön stipendit

Pohjan Jousi: Inka Limingoja, Henri Hiltula, Suvi Matinlassi.

Veitsiluodon Kisaveikot: 4x400 metrin viestijoukkue ( Tiia Järvinen, Erika Utriainen, Elisabet Salmela ja Mette Baas), Sofia Heikonen, Veera Pudas, Anniina Piipponen.

Visa Ski Team: Jarkko Kukkonen, M18 viesti (Jarkko Kukkonen, Niko Anttola, Jussi Rantala), N 18 viesti (Jonna Vestenius, Sanni Pulkkinen, Kerttu Pirneskoski).

Kemin Työväen Uimarit: Ronny Brännkärr, Toni Lipponen.

Kemin Into: paini Matias Maijala, nyrkkeily Lasse Kourula.

Suunta 2000: hiihtosuunnistus Oili Holopainen.

DSC Oulu: tanssiurheilu Emilia Prykäri.

Kemin Golf Klubi: Matti Salmela.

Valmennus: Erkki Pudas VKV.

Stipendit yhteensä: 9 450 euroa.