Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Jääkiekko: Ro­Ki-maa­li­vah­ti Cody Porter lai­nal­le Tap­pa­raan

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lii­vi­jen­gi United Brot­her­hoo­din jät­ti­kä­rä­jät al­koi­vat, syy­tet­ty­jä 38 – UB-po­mo­na pi­de­tyl­le Tero Ho­lo­pai­sel­le luet­tiin syyt­teet muun muassa ko­ne­pis­too­leis­ta ja 27 kilon huu­me-eräs­tä

Oikeudessa luetaan syytteet tänään UB:n pomona pidetylle Tero Holopaiselle ja kahdelle muulle vangittuna olevalle syytetylle. Poliisi otti Holopaisen ja 19 rikollisjengiin kytkeytyvää henkilöä kiinni viime syksyn valtavassa poliisioperaatiossa, jota valmisteltiin yli vuoden ajan.

Oikeudenkäynti järjestetään Vantaan vankilassa ja yleisö sekä tiedotusvälineet seuraavat sitä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tiloista videoyhteydellä. Tänään syytteet luetaan UB:n pomona pidetylle Tero Holopaiselle ja kahdelle muulle vangitulle syytetylle.
Oikeudenkäynti järjestetään Vantaan vankilassa ja yleisö sekä tiedotusvälineet seuraavat sitä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tiloista videoyhteydellä. Tänään syytteet luetaan UB:n pomona pidetylle Tero Holopaiselle ja kahdelle muulle vangitulle syytetylle.
Kuva: Arttu Laitala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus luki syytteet rikollisjengi United Brotherhoodin (UB) johtajana pidetylle Tero Holopaiselle ja kahdelle muulle UB:n jäsenelle.

UB:n valtavassa rikosvyyhdissä on syytettynä kaikkiaan 38 rikollisjärjestöön kytkeytyvää henkilöä, joiden syytteet koskevat pääosin törkeitä huumausainerikoksia, tärkeitä ampuma-aserikoksia, ryöstöjä, kiristyksiä sekä törkeää rahanpesua.

Tänään oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä luettiin Holopaisen ja kahden muun henkilön syytteet. Koronan vuoksi aiemmin lykättyä juttua on tarkoitus istua lokakuun alkupuolelle saakka, ja sille on varattu 50 istuntopäivää.

Holopaiselle syyttäjä vaatii rangaistusta muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ampuma-aserikoksista, törkeistä kätkemisrikoksista, törkeästä rahanpesusta ja törkeästä ryöstöstä.

Syyttäjän mukaan Holopainen on muun muassa järjestellyt 27 kilon amfetamiinierän myynnin ja levityksen. Holopainen on käyttänyt UB:n hierarkiassa alempana olevia henkilöitä huumeiden levittämiseen, syyttäjä sanoo.

Amfetamiinin lisäksi Holopainen on syyttäjän mukaan järjestänyt noin 1 700 ekstaasipillerin kaupan ja levittämisen.

Poliisi pääsi amfetamiinierän jäljille, kun poliisi pysäytti Holopaisen ja toisen UB:n kytkeytyvän henkilön liikennerikkomuksen vuoksi. Autosta löytyi yli kymmenen tuhatta euroa käteistä sekä lista, joka on syyttäjän mukaan lista niistä tahoista, joille 27 kilon amfetamiinierä on ollut tarkoitus toimittaa.

Holopainen on yhdessä muiden UB-henkilöiden kanssa piilottanut huumeita kätköihin UB:n kerhotilan pihaan, syyttäjä sanoo.

Syyttäjä: Pahoinpitely miekalla oli jäsenten kurinpitoa

Holopainen on syytteessä myös useiden aseiden hallussapidosta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Hänen hallussaan on syytteiden mukaan ollut muun muassa haulikoita, kiväärejä ja Luger-konepistooli, jota on syyttäjän mukaan pidettävä erityisen vaarallisena aseena sarjatuliominaisuuden vuoksi.

Syyttäjän mukaan Holopainen pahoinpiteli miekalla tai veitsellä UB:n toimintaan osallistuneen henkilön, koska tämä oli kritisoinut ja kyseenalaistanut Holopaisen aseman johtajana.

Uhri sai pahoinpitelyssä useita viiltohaavoja, joista yksi muun muassa katkaisi kämmenselästä useita jänteitä, mursi luita ja ulottui luuhun asti. Lisäksi Holopainen on lyönyt pahoinpideltyä eri puolille päätä.

Väkivalta oli syyttäjän mukaan kurinpitoa, jonka tarkoituksena oli näyttää UB:n muille jäsenille, että Holopaisen kritisoimisesta seuraa väkivaltainen rangaistus.

-

UB:n jäseniltä vaadittiin virtsatestejä

Syytteenluvusta Holopaiselle ja kahdelle muulle syytetylle käy ilmi, että poliisi on seurannut UB:een kytkeytyviä henkilöitä ja jengin jäseniä tiiviisti ennen viime syksyn kiinniottoja.

Poliisi on tehnyt teknistä kuuntelua ja katselua ja seurannut ainakin Holopaisen autoa teknisesti.

Holopainen on syyttäjän mukaan varautunut poliisin tutkintoihin muun muassa aiempien pidätysten perusteella esimerkiksi niin, että hän on määrännyt UB:n jäseniä välttämään viestien lähettämistä ja soittamista tiettyihin puhelinnumeroihin.

Yhtenä toimena Holopainen on kehottanut UB-jäseniä varomaan sormenjälkien jättämistä laittomiin esineisiin. Kuulusteluissa on pitänyt olla puhumatta jengin asioista, syyttäjä sanoo Holopaisen määränneen.

Lisäksi hän on käskenyt jäseniä vaihtamaan asuntojensa lukot laittomiksi, jotta poliisi ei pääse sisään asuntoihin esimerkiksi huoltoyhtiöiden yleisavaimilla, syyttäjä sanoo.

Jengin jäseniä Holopainen on syyttäjän mukaan kieltänyt käyttämästä huumeita. Tätä hän on valvonut virtsatestien avulla.

Rahoja piilotettu kiinteistökaupoilla

Holopainen on syyttäjän mukaan pyrkinyt piilottamaan rikoshyötynä saamiaan rahoja muun muassa kiinteistökaupoilla.

Niissä hän on käyttänyt ostajina bulvaaneja eli välikäsiä, jotta kiinteistön todellinen omistaja on jäänyt piiloon.

Porvooseen Holopainen rakennutti talon syytteiden mukaan “pimeillä rahoilla”.

Yhtä rakennusurakoitsijaa Holopainen uhkaili ja kuristi, jotta tämä alentaisi Holopaisen taloyhtiön laskua urakoitsijalle, syyttäjä sanoo. Lopulta urakoitsija antoi suuren alennuksen urakasta.

Toiselle urakoitsijalle Holopainen ei maksanut lainkaan rakennusurakasta, joka tehtiin Holopaisen hallussaan pitämälle kiinteistölle, syyttäjä sanoo.

Poliisi iski UB:tä vastaan jättioperaatiossa

Poliisi otti Holopaisen ja 19 muuta vyyhdissä syytettynä olevaa henkilöä kiinni viime syksynä suuroperaatiossa, jota poliisi oli valmistellut yli vuoden ajan.

UB on poliisin mukaan “Suomen vahingollisin” rikollisjärjestö.

Poliisi vaatii erillisessä oikeudenkäynnissä järjestön lakkauttamista. Ennen kuin lakkauttamisoikeudenkäyntiä alettiin istua tammikuussa, United Brotherhood ja sen alajärjestö Bad Union (BU) ilmoittivat itse lakkauttavansa itsensä.

Lakkauttamiskannetta ajavan poliisihallituksen mukaan jengien oma lopettamisilmoitus ei vaikuta vaatimukseen lakkauttamisesta.

UB-johtohahmo yllytti väkivaltaan

Etelä-Suomen syytäjävirasto kertoo, että yhtä UB-jengin johtohahmoista vaaditaan vastuuseen yllytyksestä virkamiehen pahoinpitelyyn ja väkivaltaiseen vastustamiseen. Lisäksi Lännen Media on tutustunut viranomaisasiakirjoihin, jotka antavat tarkemman kuvan pahoinpitelyn kulusta.

Keskusrikospoliisi vahvisti jo maaliskuussa LM:n tiedot.

Epäilemme, että eräs jengiin kuuluva henkilö myötävaikutti toiminnallaan vanginvartijan pahoinpitelyyn, sanoi tutkinnanjohtaja Kimmo Sainio keskusrikospoliisista (Krp).

Viranomaisasiakirjojen mukaan Riihimäen vankilan vartijaan viime elokuussa kohdistuneen väkivallan motiivina oli kosto siitä, että uhri työskentelee vanginvartijana. Viranomainen katsoo, että pahoinpitely tehtiin kaikkien vankilassa olevien UB:n jäsenten hyödyksi.

Poliisi pääsi vanginvartijan pahoinpitelyyn liittyvän käskyketjun jäljille huumerikoksen tutkinnan yhteydessä tehdyn puhelinkuuntelun avulla.

Lain mukaan käräjäoikeuden on vielä ratkaistava, antaako se luvan käyttää kuuntelussa saatua todistusaineistoa myös pahoinpitelysyytteiden tukena. Oikeuden lupaa tarvitaan, sillä poliisilla oli oikeus kuunteluun vain huumerikoksen tutkimiseksi.

Jos oikeus ei hyväksy ylimääräisen tiedon hyödyntämistä todistusaineistona, näyttö vanginvartijan pahoinpitelyjutussa saattaa jäädä liian ohueksi, jotta tuomitsemiskynnys ylittyisi.

Ruotsalaispoliisit keskeyttivät

Viranomaisasiakirjojen mukaan vanginvartijan kimppuun hyökkäsi kaksi UB-jengin täysjäsentä.

He törmäsivät sattumalta uhriin Vantaalla elokuisena sunnuntai-iltapäivänä, jolloin toinen heistä soitti yhdelle jengin johtajakolmikon jäsenelle. Soittaja kertoi haluavansa pahoinpidellä vanginvartijaksi tunnistamansa miehen, mutta epäröi tekoon ryhtymistä.

Jengin johtaja kannusti jengihierarkiassa alempana olevia jengiläisiä usean otteeseen käyttämään tilaisuuden hyväksi, koska "vastaavaa tilannetta ei tule koskaan vastaan".

Jengijohtajan yllyttämänä UB-jengin punamustaan tunnusväriin pukeutuneet miehet kävivät vartijan kimppuun. Kaadettuaan uhrin maahan he jatkoivat tämän potkimista ja lyömistä.

Pahoinpitely keskeytyi, kun sattumalta paikalla olleet kaksi ruotsalaista poliisia taltuttivat hyökkääjät.

Uhri sai pahoinpitelyssä ruhjeita eri puolille kehoa

Viimeisen vuoden aikana väkivallan kohteeksi on joutunut 13 vartijaa. Tuorein väkivallanteko tapahtui kaksi viikkoa sitten Riihimäen vankilassa ja LM:n tietojen mukaan teon taustalla oli UB.

Krp on määritellyt UB:n Suomen vaarallisimmaksi rikollisjärjestöksi.

Poliisihallitus vaatii jengin lakkauttamista. Lakkauttamisasian käsittelyn oli tarkoitus alkaa oikeudessa huhtikuussa, mutta sen käsittelyä on siirretty koronatilanteen takia.

Uutista on päivitetty kello 14.05 tuoreilla tiedoilla oikeudenkäynnistä.