Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Lii­kun­nan iloa Sau­vo­saa­ren kou­lul­la – Kou­lu­lai­set viet­ti­vät Suo­mes­sa kou­lu­päi­vää juos­ten, hyppien ja heit­täen

Sauvosaaren koulun kolmosluokkalaiset Eevi Kynnapuu (ed.) ja Sointi Koivulehto harjoittelevat pikajuoksutekniikkaa.
Sauvosaaren koulun kolmosluokkalaiset Eevi Kynnapuu (ed.) ja Sointi Koivulehto harjoittelevat pikajuoksutekniikkaa.
Kuva: Jouni Valikainen

Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt huomattavasti koronapandemian aikana. Näin kertovat useat tutkimukset. Ei uskoisi, kun seuraa Suomen Urheiluliiton järjestämällä Elovena Voimapäivillä koululaisten touhuamista. Sauvosaaren koulu pääsi tällä kertaa mukaan SUL:n liikuntapäivään. Liikunnallisia superiltapäiviä järjestetään kahdessakymmenessä koulussa ympäri Suomea.

Kolmasluokkalaiset Sointi Koivulehto ja Eevi Kynnapuu kiteyttivät Veitsiluodon Kisaveikkojen toteuttaman iltapäivän annin varmasti samalla tavalla, miten se olisi kuulunut kaikkien muidenkin lasten suusta.

– Mukava vähän erilainen koulupäivä. Liikuntaa saisi olla koulussa enemmänkin. Itse olen mukana koulun liikuntakerhossa, Eevi sanoi.

Eevin keihäs lensi myös pitkälle Veitsiluodon Kisaveikkojen Marko Mattilan opastuksella.

–Aivan kiva tunti. Itse harrastan koululiikunnan lisäksi jalkapalloa. Pelaan Meri-Lappi Unitedin joukkueessa, Sointi kertoi.

Sauvosaaren koulun seitsemän eri ryhmää saivat kukin vuorollaan hyviä neuvoja Jani Hirsivaaralta, Vili Kestiltä ja Marko Mattilalta juoksutekniikkaan, pituushyppyyn, pikajuoksuharjoitteisiin, keihäänheittoon ja luonnollisesti viestijuoksuun. Veitsiluodon Kisaveikothan tunnetaan naisten osalta menestyvänä viestijoukkueena. Oppilaille jaettiin liikuntasession jälkeen myös tietoisku terveellisestä ravinnosta.

Opettajana ja valmentajana toimiva Jani Hirsivaara on huolestunut nuorten vähäisestä harrastavuudesta.

– Se näkyy VKV:ssä etenkin poikien puolella. Jos nuorelle löytyy yksi mukava harrastus, niin se voi auttaa löytämään lisäharrastuksia. Esimerkiksi talvisin salibandyä tai jääkiekkoa pelaavat voisivat kesäisin tulla harrastamaan yleisurheilua. Seurojen välisen johdonmukaisen yhteistyön kautta nuorille voisi löytyä lisää mielekkäitä harrastuksia, Hirsivaara sanoo.

Hirsivaara toivoisi myös nuorten vanhemmilta aktiivisuutta, jotta jälkipolvi löytäisi itselleen mielekästä tekemistä vapaa-ajalle.

– Se voisi olla aivan muultakin kuin liikunnan alalta. Pääasia on, että nuori harrastaa, Jani Hirsivaara sanoo.

Viime vuotta lukuun ottamatta Voimapäiviä on järjestetty kouluissa ympa↔ri Suomen vuodesta 2007 la↔htien. Suomen Urheiluliiton ja Elovenan yhteistyössä järjestämät Voimapäivät liikuttavat alkusyksyn aikana tuhansia koululaisia.

Voimapäivän vetäjinä toimivat paikallisen tai lähialueen yleisurheiluseuran koulutetut ohjaajat.

– Kerromme tilaisuudessa opettajille myös SUL:n ideoita opettajille liikuntatuntien pitoon, Jani Hirsivaara muistuttaa.

Suomen Urheiluliiton aluepäällikkö Ilpo Koposen mukaan koulun piha on keskeinen paikka lapsen elämässä, josta saa riittävästi monipuolisia ja liikuntaan innostavia virikkeitä. Sauvosaaren koulun piha on hyvä esimerkki onnistuneesta lähiliikuntapaikan rakentamisesta.

Liikunta

Voimapäivät

Elovena Voimapäivät liikuttavat koululaisia 20 paikkakunnalla ympäri Suomea.

Pääorganisaattorina toimii Suomen Urheiluliitto.

Lapin maakunnasta mukaan pääsi Sauvosaaren koulu.

Paikallinen urheiluseura Veitsiluodon Kisaveikot toteutti Voimapäivän kouluympäristössä hauskoilla ja monipuolisilla toimintarasteilla.

Voimapäivien toteutuksessa yhteistyö seuran ja koulun välillä on tärkeää, että koululaisille saadaan järjestettyä innostava liikuntahetki.

Voimapäivillä käydään läpi yleisurheilussa tarvittavia perustaitoja, kuten hyppäämistä, juoksemista ja heittämistä.