Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Len­to­pal­lo­liit­to ran­kai­si naisten lii­ga­seu­ran toi­mi­hen­ki­löä epä­asial­li­ses­ta käy­tök­ses­tä –Suek vah­vis­ti, että tut­kin­ta liittyi Hä­meen­lin­nan Len­to­pal­lo­ker­hoon

Lentopalloliitto on määrännyt naisten Mestaruusliigan seuran toimihenkilön kolmeksi vuodeksi edustuskelvottomaksi liiton elimissä seksuaalisväritteisen epäasiallisen käyttäytymisen takia. Lentopalloliitto kertoo rangaistuksesta tiedotteessaan.

Lentopalloliitto ei julkistanut tiedotteessaan seuraa, johon rangaistus kohdistuu. Naisten Mestaruusliigassa pelaa kymmenen seuraa.

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Karri Virtanen kertoi STT:lle, että voi kommentoida asiaa vain yleisesti.

– Meidän kaikkien pitää muistaa yhteiskunnan normit ja miettiä, mikä on asiallinen tapa toimia. Urheilun pitää pystyä elämään ajassa ja katsomaan eteenpäin, Virtanen sanoi.

Yle kertoi syyskuussa, että Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) tutkii Hämeenlinnan Lentopallokerhon sisällä tapahtunutta eettistä rikkomusta. Suekin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen vahvisti perjantaina STT:lle, että syksyn aikana ei ole tehty kuin yksi lentopalloon liittyvä eettisen rikkomuksen tutkinta. Tutkinta koski Hämeenlinnaa, ja Ikosen mukaan tutkinnassa kuultiin alle kymmentä henkilöä.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle, eikä seuran puheenjohtaja Juha Heinonen ole vastannut STT:n yhteydenottoihin.

Suek teki eettisen rikkomuksen epäilystä tutkinnan, jonka perusteella oli selvää, että seuran toimihenkilö oli käyttäytynyt epäasiallisesti keväästä 2021 saman vuoden syksyyn kattavana aikana. Hän muun muassa vihjaili seksuaalissävytteisesti.

Lentopalloliitto katsoi, että toiminta rikkoi tai loukkasi vakavasti lentopallon ja urheilun eettisiä periaatteita. Toiminnan moitittavuutta lisäsi se, että pelaaja on seurassa alisteisessa asemassa seuran toimihenkilöön nähden.

Lentopalloliiton sääntöryhmä langetti toimihenkilölle edustuskelvottomuuden edustaa seuraa liiton elimissä tai toimia luottamushenkilönä vuosina 2023–2025. Lisäksi toimihenkilö määrättiin maksamaan liitolle tuhannen euron sakko.

Seura laiminlöi tehtäviään

Lentopalloliitto määräsi lisäksi seuralle 3 000 euron sakon. Liiton mukaan ei ole uskottavaa, että seuran hallitus tai muu johto eivät olisi tienneet toimihenkilön menettelyistä tai käyttämistä ilmaisuista. Seura laiminlöi liiton mukaan periaatetta, jonka mukaan toiminnassa mukana olevilla pitäisi olla seurassa turvallinen olo. Lisäksi liitto piti rangaistavana sitä, että seura ei riittävän selvästi ollut tuonut esille tapoja, miten seuran jäsenet voivat ilmaista turvattomuutta tai vastenmielisyyttä aiheuttavasta menettelystä seurassa.

Lentopalloliitto korostaa, että liitto ja sitä kautta kaikki sen jäsenseurat ovat sitoutuneet toiminnassaan lajin vastuullisuusohjelmaan ja koko urheiluyhteisön yhteiseen vastuullisuusohjelmaan 2020–2024. Vastuullisuusohjelman keskeiset osa-alueet ovat hyvä hallinto, turvallinen toimintaympäristö, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, ympäristö ja ilmasto sekä antidoping.