Lem­pi­paik­ko­ja Ro­va­nie­mel­lä: kul­ta­mal­mia, val­ta­via be­to­ni­ra­ken­nel­mia ja ainakin yksi mukava sohva - Kuusi kau­pun­ki­lais­ta esit­te­lee suo­sik­kin­sa!

Kuusi rovaniemeläistä kertoo lempipaikkansa kotikaupungissaan. Se, joka liikkuu eniten maailmalla, viihtyy parhaiten kotona. Muissa lempipaikoissa on rentoutumisen ja seikkailun makua.

Joonatan Bucht: Kirkko

Joonatan Buchtin lempipaikka on kirkko.
Joonatan Buchtin lempipaikka on kirkko.
Kuva: Jussi Leinonen

”Lempipaikkani on iso kirkko, sillä siellä on tosi kiva käydä ja siellä voi rauhoittua. Sanon sitä isoksi kirkoksi siksi, että Rovaniemellä on monta kappelia, joita sanotaan myös kirkoiksi. Käyn kirkossa esimerkiksi sunnuntain jumalanpalveluksissa. Tykkään erityisesti uruista ja alttaritaulusta. Kerran olen saanut soittaa urkuja. Se oli osaksi vaikeaa ja osaksi helppoa, sillä osaanhan soittaa muita soittimia. Soitan kitaraa, pianoa ja rumpuja. Olen kokeillut myös klarinettia ja viulua. Olen pienestä asti rakastanut musiikkia ja uudesta soittimesta opin aika nopeasti, miten sitä soitetaan. Olen myös rap-muusikko. Minulla on kaksi omaa biisiä ja käyn keikoilla. Esiintyminen on mukavaa, sillä siihen on helppo keskittyä. Muuten keskittyminen ei ole minulle helppoa, vaan tarvitsen siihen tukea. Kirkossa en ole vielä räpännyt, mutta ehkä joskus voisin tehdä gospel-musiikkia. Olen kuitenkin soittanut kirkossa bändissä ja juontanut yhden konsertin.”

Joonatan BuchtKoululainen ja rap-muusikko Jooja Letkunmaa

|

Riikka Heikkilä: Kemijoki

Kotisaari kevättalven hiihtoretkellä on Riikka Heikkilän lempipaikka.
Kotisaari kevättalven hiihtoretkellä on Riikka Heikkilän lempipaikka.
Kuva: Anssi Jokiranta
Riikka Heikkilä.
Riikka Heikkilä.
Kuva: Photography Nina Maaninka

”Kyllä Kemijoki on minulle rakkain paikka täällä. Kuljen sen molemmin puoli joka päivä. On mahtava, kun sen rannoilla voi hiihtää ja juosta ja kesällä voi pulahtaa uimaan. Oikeastaan ajattelen, että ilman tuota jokea Rovaniemi ei olisi se, mitä se on. Joki tekee kaupungista hengittävämmän, isomman ja eläväisemmän. Asukkaana minusta tuntuu, että keskustan Kemijoki on hyödyntämätön ja unohdettukin kohde. Erityisin paikka joella minulle on Kotisaari. Siellä on mahtava kevätauringossa hengähtää.

Tutustuin Kemijokeen, kun muutin Rovaniemelle lukioon Posiolta 16-vuotiaana. Asuin silloin Rantavitikalla, mistä oli helppo lähteä vaikkapa hiihtämään Kemijoelle. Sitten olin 23 vuotta pois ja nyt nautin joesta taas.

Olen asunut Joensuussa, jossa virtaa Pielisjoki, ja Turussa, jonka läpi virtaa Aurajoki, mutta eiväthän ne ole mitään tähän verrattuna. Se on kuin keidas keskellä kaupunkia.”

Riikka HeikkiläRovaniemen kaupungin viestintäpäällikkö

|

Arttu Nieminen: Valajaskosken pato tulva-aikaan

Valajaisen voimalaitoksen pato tulva-aikaan on Arttu Niemisen lempipaikka.
Valajaisen voimalaitoksen pato tulva-aikaan on Arttu Niemisen lempipaikka.
Arttu Nieminen
Arttu Nieminen

”Lempipaikkani on Valajaskosken pato tulva-aikaan. Siellä luonnon brutaali voima konkretisoituu, kun vesi virtaa voimalaitoksen tulvaluukuista. Se on jopa psykedeelinen näky – samaan aikaan todella kaunis ja samalla äärimmäisen pelottava. Vähän niin kuin seisoisi pilvenpiirtäjän reunalla peläten putoamista. Tulvavesi on toinen elämäni voimakkaimmista esteettisistä kokemuksista. Toinen on luminen tykkymetsikkö, joka vähän huojuu tuulessa.

Löysin Valajaksen padolle sattumalta, kun ajettiin padon yli tulva-aikaan ja näin sivusilmällä kuohuja. Sen jälkeen olen käynyt siellä joka kevät kuvaamassa, ja olen tehnyt padosta kokeellisen lyhytelokuvankin. Teen työkseni muun muassa projisointeja, ja niissä olen käyttänyt tulvakuvia. Tänä talvena Valajaskosken tulvavesi kuohui muun muassa Ailu Vallen keikalla Skábmagovissa. Pian se kuohuu Kiasmassa.

Sekin on elämys, kun patoluukkuja säädellään. Siinä on maailmanlopun tunnelma, kun illalla sumusireeni soi ja sen jälkeen alkaa kuulua raskaan kettingin ääni ennen kuin luukku nousee tai laskee.

Täällä on tulva-aikaan yleensä muitakin, mutta luulen, että monikaan ei tiedä tätä paikkaa. Tämä on helposti saavutettavissa. Minusta tämä olisi hieno näyttämö jollekin tapahtumalle tai taideperformanssille.”

Arttu NieminenMediataiteilija ja yrittäjä

|

Oiva Lukkari: Petäjävaara

Oiva Lukkarin lempipaikka on Petäjävaara Jaatilansaaren eli Petäjäisen lähellä.
Oiva Lukkarin lempipaikka on Petäjävaara Jaatilansaaren eli Petäjäisen lähellä.
Kuva: Jorma Valkama

”Petäjäisen lähellä sijaitsevan Petäjävaaran tunnen melkein kuin omat taskuni. Olen monessa paikassa kerännyt marjoja ja geologisia kansannäytteitä, mutta Petäjävaara on paras. Olen kantanut sieltä varmaan tuhansia kiloja marjoja! Siellä oli hakkuuaukeilla hyvin marjoja, mutta nyt ne ovat niin taimettuneet ja pusikoituneet. Vaara tuli tutuksi, kun asuimme lähellä Jaatilansaaressa 25 vuoden ajan.

Parhaassa löytämässäni malminäytteessä on ollut kultaa 15 grammaa tonnissa. Sitä ei silmällä näe, kun se kupari- tai rikkikiisussa. Olen harrastanut kansannäytteiden keräämistä jo viisikymmentä vuotta, ja silmä on harjaantunut tunnistamaan. Tämä on kuin tauti, josta ei pääse eroon, autolla ajaessakin silmäilee tienpenkkoja.

Kuvassa vähän virnistyttää, kun olen GTK:n kanssa tarkistamassa yhtä hyvää näytettä, jossa oli kuparia, kultaa ja hopeaa. Petäjävaaran lammilla olen kalastanut ja siellä olen myös treenannut urheilua.”

Oiva LukkariKivinäytteiden kerääjä ja veteraaniurheilija

|

Carola Niemelä: Oma koti

Lumilautailija Carola Niemelän lempipaikka on kotona ja sen lähimaastossa Ounasvaaralla.
Lumilautailija Carola Niemelän lempipaikka on kotona ja sen lähimaastossa Ounasvaaralla.

”Lempipaikkani on oma koti Ounasrinteellä. Matkustan paljon ja kun kotona ehtii käydä, siellä yleensä ehtii myös olla. Elokuusta tammikuuhun olin vain neljä viikkoa Suomessa. Ensin olin elokuun Uudessa-Seelannissa ja sen jälkeen olen ollut Sveitsissä, Itävallassa, Italiassa ja Pekingissä. Joskus Suomessa ehdin käydä vain Helsingissä tai Rukalla.

Kotona minulla on perhe ja 5-vuotias koira Martti. Se on aina todella ilahtunut, kun tulen kotiin. Siellä sohva on aika mukava paikka. Se on ikkunan edessä, joten ei tarvitse kuin aukaista verhot ja näkee maiseman. Rukallakin olen laittanut sohvan ikkunan alle! Kodin lähellä on myös Ounasvaara, missä tykkään lumikenkäillä ja kulkea luontopolulla.”

Carola NiemeläLumilautailija, Suomen maajoukkue ja Mountain Club Ounasvaara

|

Karoliina Erkinjuntti: Koivusaari

Karoliina Erkinjuntin suosikkipaikka on Koivusaari keväästä syksyyn.
Karoliina Erkinjuntin suosikkipaikka on Koivusaari keväästä syksyyn.

”Lempipaikkani on Koivusaari. Käyn siellä lenkillä ja joskus kierrän siltojen lenkinkin. Asuin lapsuuteni Tapionkylässä, ja opiskeluaikana ihmettelin, miten en tiennyt näin upeasta paikasta kotikaupungissani. Koivusaaressa saa kokea mukavia hetkiä, kun siellä on muitakin ja kapeilla pitkospuilla väistellään toinen toisiamme. Tykkään myös lampaista ja etsin niitä aina siellä. Yleensä sitä varten joutuu poikkeamaan pusikkoon.

Alan käydä Koivusaaressa aina keväällä. Alkukesä on mahtava, kun kaikki alkaa kasvaa ja lehdet tulevat puihin. Syksyllä siellä taas on sellaista savannimaista, kun heinät kellastuvat. Koivusaari on myös inspiroiva. Suunnittelemassani Rovaniemi-kuosissa se näkyy luontona. Kuosissa on myös Ounaspaviljonki, jota katselen saaresta päin.”

Karoliina Erkinjuntti Kudonnanohjaaja ja Rovaniemi-kuosin suunnittelija