kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lempi muutti ka­ve­rei­neen Kult­tuu­ri­kes­kuk­seen – Au­kio­loa­jat pi­te­ni­vät ja ti­loi­hin pääsee vaikka pyö­rä­tuo­lil­la

Sarjakuvakeskus ry:n puheenjohtaja Veijo Kirkisen vieressä näyttelyvieraita on vastaanottamassa Jorma Pitkäsen luoma sarjakuvahahmo Lempi.
Sarjakuvakeskus ry:n puheenjohtaja Veijo Kirkisen vieressä näyttelyvieraita on vastaanottamassa Jorma Pitkäsen luoma sarjakuvahahmo Lempi.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin  sarjakuvakeskukseen tuleva saa ensimmäiseksi tervehtiä Lempi-hahmoa. Löytyyhän sieltä Mustanaamio ja Ankkalinnasta kaikille tutut Aku Ankka, Roope-setä, Milla Magia ja karhukoplan jäsen kumppaneineen.

Entisen lukusalin tiloihin muuttanut sarjakuvakeskus avasi ovensa yleisölle viime viikonvaihteessa.

– Tila on pienempi kuin Jalokivigalleriassa, mutta suurin osa esineistöstä mahtui tänne vanhan lukusalin tiloihin. Muutama hahmo on varastossa odottamassa esille pääsyä, Kemin sarjakuvakeskus ry:n hallituksen puheenjohtaja Veijo Kirkinen kertoi.

Henriikka Klint-Connelly ja Sanna Vakkala vastasivat sarjakuvakeskuksen visualisoinnista. Jos näyttelyn neliötilat hieman pienenivät, niin jotain muuta tuli tilalle.

– Tiloihin on esteetön pääsy ja näyttelyyn pääsee tutustumaan arkipäivien lisäksi lauantaisinkin. Näyttelyyn ei ole myöskään pääsymaksua. Mahdollisia iltatilaisuuksia varten voimme ottaa käyttöön oman sisäänkäynnin Marina Takalon kadulle, sarjakuvakeskuksen varapuheenjohtaja Pirkko Pehkonen  kertoi.

Sarjakuvakeskuksen muutto Kiinteistö Oy Kemin Matkailun omistamasta Jalokivigalleriasta Kulttuurikeskukseen oli taloudellisessa mielessä järkevää.

– Saimme nämä tilat käyttöömme varsin edullisesti, Kirkinen sanoo.

Kemin Matkailu hakee entisen Tullikammarin tiloihin uuttaa vuokralaista tai kiinteistön ostajaa. Tiloihin jäi vielä Meri-Lapin Matkatoimisto.

Sarjakuvakeskuksen toimintaa pyritään uuden paikan lisäksi muutenkin uudistamaan.

– Tarkoituksena on lähteä kierrättämään Karvis-näyttelyä ympäri Meri-Lappia. Samalla se markkinoisi varsinaista näyttelyä. Pakopelityylinen Roopen salkkujen salaisuus kiinnostaisi varmasti monia. Digitalisaatiotakin voi käyttää hyväksi. Sarjakuvakeskuksesta kertova 360-näyttely netissä olisi mahdollista toteuttaa, Veijo Kirkinen kertoo.

Sarjakuvakeskuksen toiminnassa pitkään mukana ollut mukana ollut Anja Holpainen toivoo, että keskus olisi viimein löytänyt lopullisen paikkansa. Ennen Jalokivigalleriaa sarjakuvahahmot asuivat Sauvotalossa.

– Tämä on aivan ihana näyttely, minkä nuoret ovat saaneet aikaan. Hyvä, että sarjakuvaihmiset eivät ole antaneet periksi, sillä Kemi on sarjakuvapiirtäjienkin mielestä ainoa oikea sarjakuvakaupunki Suomessa, Anja Holpainen muistuttaa.

Kemi alkoi saada mainetta sarjakuvakaupunkina jo 1974, jolloin kaupunginhallitus lopetti Aku Ankan tilaamisen neuvoloihin. Yhtenä syynä nousi esiin Aku Ankan housuttomuus, mutta todelliset syyt löytyivät politiikan saralta.

– Tilaamattomuus toi Kemille negatiivista mainetta. Kemin sarjakuvakeskuksen perustaja Heikki Porkola käänsi asian positiiviseksi. Tämän jälkeen Kemissä on järjestetty 35 sarjakuvapäivät. Ei Kemin sarjakuvakeskusta voi lopettaa, Anja Holpainen sanoo.

Tiloihin on esteetön pääsy ja näyttelyyn pääsee tutustumaan arkipäivien lisäksi lauantaisinkin. Näyttelyyn ei ole myöskään pääsymaksua.