Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Lauri Mark­ka­nen on huo­man­nut, miten hurjia määriä rahaa NBA:ssa on tänä kesänä jaettu

Myös suomalaistähti kuuluu ammattiyhdistykseen, joka on taistellut koripalloilijoille ison siivun liigan kasvusta.

Lauri Markkanen on suorittanut asevelvollisuuttaan puolustusvoimain urheilukoulussa Helsingin Santahaminassa.
Lauri Markkanen on suorittanut asevelvollisuuttaan puolustusvoimain urheilukoulussa Helsingin Santahaminassa.
Kuva: KIMMO BRANDT

Kun Lauri Markkanen kesällä 2021 solmi elämänsä ja samalla koripallouransa toisen työsopimuksen, palkkaneuvottelujen tulosta pidettiin hänelle edullisena: runsaat 67 miljoonaa dollaria neljästä vuodesta.

Kaksi vuotta myöhemmin tilanne on kääntynyt päälaelleen. Utah Jazzissa viime kaudella tähdistöottelupelaajaksi noussut Markkanen on nyt alipalkattu.

Syynä on suomalaisen peliesitysten lisäksi heinäkuun ensimmäisenä päivänä voimaan astunut voimaan NBA:n uusi seitsenvuotinen työehtosopimus. Sen tulokset ovat näkyneet tämän kesän sopimusuutisissa, joiden huipentuma oli Boston Celticsin Jaylen Brownin tekemä jatkosopimus: 288 miljoonaa dollaria viidestä vuodesta.

Se on NBA:n kaikkien aikojen suurin pelaajasopimus. Brown valittiin viime kaudella NBA:n kakkosviisikkoon, mutta hän ei kisaa arvokkaimman pelajan MVP-tittelistä eikä hän todennäköisesti edes ole Celticsin paras pelaaja.

Siksi Brown menettää melko pian NBA:n kovapalkkaisimman pelaajan tittelin. Niinpä Markkasellekin on luvassa melkoinen palkankorotus, kun hän allekirjoittaa seuraavan NBA-sopimuksensa. Hänellä on sopimusta jäljellä kaksi kautta, mutta Utah Jazz voi hyvinkin tarjota hänelle jatkosopimusta jo ensi vuonna.

Suomen koripallomaajoukkueen mediatapaamisessa Lohjan Kisakalliossa Markkanen kertoi seuranneensa kesän sopimusuutisia ja saaneensa kuulla niistä myös joukkuekavereiltaan.

– Totta kai jätkätkin vitsailee, mutta oikeasti menen päivä kerrallaan ja keskityn näihin (MM-)kisoihin ja sitten pikkuhiljaa muutan taas suunnan NBA:han. Aika hurjia määriä rahaa on jaettu tänä kesänä ja se on kiva nähdä näin pelaajan asemassa. Tosiaan itsellä sen aika ei ole vielä, Markkanen sanoi.

"Hyvät johtajat"

Palkkojen kasvun taustalla on NBA-koripalloliigan taloudellinen menestys, mutta myös se, että koripalloilijat ovat pelaajayhdistyksensä NBAPA:n kautta taistelleet itselleen vahvat neuvotteluasemat ja ison osuuden liigan tuloista. Markkanenkin kertoi kuuluvansa NBA:n pelaajayhdistykseen.

– Siellä on hyvät johtajat, Markkanen sanoi.

Samaa mieltä taitavat olla lähes kaikki NBA-pelaajat. NBAPA ilmoittaa itse, että yhdistykseen kuuluu 450 pelaajaa, mikä tarkoittaa käytännössä sataprosenttista järjestäytymisastetta, sillä NBA:n 30 joukkueessa on jokaisessa 15 pelaajatyöpaikkaa. Ero muihin aloihin on Yhdysvalloissa suuri, sillä kaikista amerikkalaistyöntekijöistä noin yksitoista prosenttia kuuluu ammattiyhdistykseen.

Suomessa palkansaajien järjestäytymisaste oli 2021 noin 55 prosenttia.

Lauri Markkanen on toistaiseksi vain koripalloillut työkseen. Liittyisikö hän ammattiyhdistykseen, jos hän tekisi jotain muuta?

– En ole ajatellut. Kyllä aina haluaa ajaa omiensa asioita. Totta kai siihen pitää olla myös kyvykäs. Minusta tuntuu että siellä on aika hyvä porukka johdossa. Katsotaan, en tiedä tuleeko sellainen tilanne joskus, Markkanen vastasi.

NBA:n uudessa työehtosopimuksessa on muutakin uutta kuin palkkakaton nostoa. Marihuana poistui NBA-pelaajilta kiellettyjen aineiden listalta, eikä liiga enää testaa sitä.

Markkasen reaktio kysymykseen asiasta antoi vaikutelman, ettei hän tiennyt tästä työehtosopimuksen yksityiskohdasta.

– Ei se vaikuta omaan elämään mitenkään, ei ainakaan mun seurassa kukaan ole mitään tehnyt. Ei ole tullut itsellä vastaan, en tiedä mitä jotkut tekevät vapaa-ajallaan, Markkanen sanoi.