kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Kolumni

Lauan­tai­vie­ras: Ke­vääl­lä koitti aika, jolloin Plan B:stä tuli Plan A

Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Leila Rautio. Hän on kotitalousasiantuntija ja Lapin Marttojen toiminnanjohtaja.
Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Leila Rautio. Hän on kotitalousasiantuntija ja Lapin Marttojen toiminnanjohtaja.

Martat ovat hyviä keksimään keinoja: Jos tämä ei toimi, niin mikä toimii. Vinkkejä satelee ja ongelmat ratkeavat.

Tuli korona, ja lähikontaktit piti tiputtaa liki nollaan. Neuvontatilaisuudet on totuttu hoitamaan paikan päällä, ja usein koetaan, että kurssit onnistuvat vain kasvokkain.

Toinen vaihtoehto, suunnitelma B, on ollut etäkursseista, mutta siihen ei ole aiemmin ryhdytty. Se tehtiin vasta pakon edessä.

Suunnitelma B ei ole ollenkaan huono vaihtoehto, varsinkaan tulevina aikoina.

Lapin marttojen piiritoimistossa oli huhti–kesäkuussa kahden martan paja, jossa tehtiin noin 80 erilaista etäjuttua. Kursseilla näki monen ikäihmisen, lapsiperheen ja nuoren kotiin tai työpajojen keittiöön – ruudun kautta.

Aihepiirit vaihtelivat hankkeiden koulutuksista, villiyrtti- ja parvekekukka sekä järjestökoulutuksiin, kässä- ja mediamarttailuun ja kokkailuun. Palaute on ollut hyvää, jopa erinomaista. Kaikki ei aina ole mennyt kuin Strömsössä, mutta osallistujat ovat olleet innolla mukana.

Kursseihin osallistui väkeä laajalta alueelta. Kaikki tämä kannustaa jatkamaan etäkursseja ja toivottavasti rohkaisee muitakin yhdistystoimijoita.

Kun korona alkoi koputella, monen alueen marttatoimistot sulkivat ovet, ja henkilökunta on voinut olla lomautuksessa. Meillä niin ei onneksi käynyt – kiitos Lapin Martat ry:n digiorientoituneen hallituksen! Monta kertaa olemme saaneet selittää muille, miten tämä digiloikka on ollut Lapissa mahdollinen.

Täytyy sanoa näin syksyn kynnyksellä ja koulujen aukoessa oviaan, että hyvä koulutus ja monipuolinen työkokemus on vienyt meitä eteenpäin.

Itse olen gradussani (2014) pohtinut AMK-opettajan roolia tilanteessa, jossa opetus menee verkkoon. ”Lähes kaikki asiat voi opettaa myös virtuaalisesti” oli enteilevästi graduni otsikko. Ääneen lausuttu asia usein toteutuu!

Lopullisesti ratkaisee asenne. Se, miten juuri Sinä lähdet mukaan, kun kurssi onkin etänä. Monet asiat voi opettaa etänä – ainoastaan sienet on aihepiiri, johon emme uskalla etänä tarttua, sillä niissä on iso erehtymisen riski.

Nyt näyttää siltä, että meidän Plan B on ihan varteenotettava vaihtoehto, ja kursseille on tulijoita edelleen.

Lopuksi vielä yksi asia. Meillä on pian jo kolmannen kerran Uusia alkuja -niminen keittiötarvikkeiden ja astioiden jakotapahtuma opiskelijoille. Meillä alkavat varastot olla täynnä, mutta astioita voi tuoda 4.9. suoraan Lapin yliopiston aulaan.

Kirjoittaja Leila Rautio on kotitalousasiantuntija ja Lapin Marttojen toiminnanjohtaja.