Kolumni

Lauantaivieraana; Tukea yhden vanhemman perheille

-

Olen Markku Iso-Heiko ja aloitin Yhden Vanhemman Perheiden Liiton aluekoordinaattorina Pohjois-Suomessa ja konttorini löytyy tällä hetkellä Rovaniemeltä. Alueeseeni kuuluu Lapin lisäksi myös muun muassa Oulu, Kuusamo ja Kokkola.

Minut toimintaan sai mukaan sama asia, joka minua on kiehtonut aina: Inhimillisyys ja halu olla ihminen ihmiselle. Me kaikki tarvitsemme toisiamme ja jonkun on saatettava meitä samankaltaisia yhteen.

Kaikista tärkeintä on vertaistuen ja avun saaminen silloin, kun ihminen sitä tarvitsee ja tuen antaminen, silloin kun siihen on voimavaroja. Silloin on ihmisen hyvä olla.


Yhden Vanhemman Perheiden Liitto on järjestö, jonka tehtävänä on yhden vanhemman perheiden sosiaalisten, taloudellisten ja oikeudellisten asioiden parantaminen sekä vaikuttaminen lainsäädäntöön ja asenteisiin.

Olen kemijärveläinen kertaalleen eronnut kahden lapsen isä ja uusioperheessäni on lisäksi kaksi lasta.  Järjestöissä olen ollut pitkään, tehden nuorisotyötä, perhetyötä ja vetänyt erilaisia projektejakin 17 vuotta.

Tähän työhön siirryin Kemijärven kaupungin etsivästä nuorisotyöstä. Vapaaehtoisena olen toiminut muun muassa rikosten- ja riitojen sovittelijana ja tukihenkilönä sekä kouluttanut tukihenkilöitä, vapaaehtoisia, kerhonjohtajia ja paljon, paljon muita ihmisiä.

Kun minun vanhempani aikanaan erosivat ja meitä jäi kuusi poikaa äidin huollettavaksi, niin kyllä monesti ajattelin, että eikö tosiaan mitään tukea ja apua vaikkapa vertaisavun muodossa saa mistään. Nyt saavat yhden vanhemman perheet, niin yksinhuoltajat kuin yhteishuoltajatkin apua, tukea ja tietoa myös tällä perukalla.

Saatavissa on Eron ABC -iltoja, lakineuvontaa, eroinfopuhelinpäivystystä ja vertaisryhmiä.

Meri-Lapissa on oma yhdistys: Meri-Lapin yhden vanhemman perheet ry, joka on toiminut 18 vuotta. Vertaistukitoimintaa järjestetään Torniossa ja Keminmaassa, kuten retkiä, leiriä sekä vanhempien eron abc-iltoja, joissa on asianajajakin mukana. Toimintaan pääsee maksutta.

Toiminta rakentuu sen mukaan, millaisia tarpeita ihmisillä on, joten minun on turha miettiä yksin mitä tehdään. Tulen siis kentälle suunnittelemaan toimintaa teidän kanssanne, upeiden ihmisten luo. Nähdään siis siellä ja hymyillään ja raataillaan kun tavataan. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostilla: markku.iso-heiko@yvpl.fi ja Facebookissa: Yvpl Pohjois-Suomi. Aurinkoa!