Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Lassi Ete­lä­ta­lo nos­tat­ti kar­sin­nas­sa ko­ti­ylei­sön odo­tuk­sia

Moninkertainen arvokisafinalisti tavoittelee Joensuun Kalevan kisoissa kolmatta keihäänheiton Suomen mestaruuttaan.

Joensuu
MM-kisoissa kuudenneksi sijoittunut Lassi Etelätalo oli keihään karsinnan ykkönen.
MM-kisoissa kuudenneksi sijoittunut Lassi Etelätalo oli keihään karsinnan ykkönen.
Kuva: CHRISTIAN BRUNA

Kotiyleisön edessä kilpaileva Joensuun Katajan Lassi Etelätalo kohotti kotiyleisön tunnelmia ottamalla kärkipaikan Kalevan kisojen keihäskarsinnassa perjantaina. Arvokisojen finaaleissa karaistunut Etelätalo voitti karsinnan ainoalla heitollaan, joka kaarsi vastatuulessa 77,64 metriin.

Kokenut Teemu Wirkkala pyrkii 76,89 metrin karsintaheitolla mitalikamppailuun, mutta myös kolmannesta EM-kisojen edustuspaikasta kamppailevat Toni Kuusela ja Toni Keränen selvittivät karsintarajan ensimmäisellä yrityksellään.

Kuusela heitti 76,79, Keränen 75,69.

Kolmas EM-kisapaikasta vielä kilpaileva heittäjä Topias Laine joutui käyttämään kaikki heittovuoronsa, mutta selviytyi kahdeksantena loppukilpailuun tuloksella 72,67.

Eugenen MM-finaalissa kilpaillut Oliver Helander heitti karsinnassa 74,18 lyhyellä vauhdilla. Hän tyytyi karsinnassa yhteen heittoon, vaikkei selvittänyt karsintarajaa.

Etelätalo tähtää sunnuntain loppukilpailussa kolmanteen Suomen mestaruuteensa. Karsinnan hän selvitti juuri suunnitelmansa mukaan eli mahdollisimman vähän itseään rasittaen.

– Raja meni ensimmäisellä heitolla kuten piti. Heitin myös harjoitusheittoja tavallista vähemmän, Etelätalo kertoi.

Tuuli saisi tyyntyä

Karsinta heitettiin puuskittaiseen vastatuuleen. Etelätalo toivoi sunnuntaiksi leppoisampaa tuulta tai vaihtoehtoisesti heittosuunnan vaihtoa myötätuulen puolelle.

– Toivottavasti tuuli olisi sunnuntaina edes vähän parempi. Se helpottaisi vauhdinjuoksua, ja tulisi hyvätasoinen kilpailu, Etelätalo jatkoi.

Sunnuntaiksi Etelätalo odottaa kauniin sään lisäksi hyvää tunnelmaa.

– On hieno heittää kotiyleisön edessä. Tulee varmaan hyvä kannustus ja se sytyttää, Etelätalo ennakoi.

Loppukilpailu palvelee Etelätaloa myös EM-kisojen viimeisenä heittoharjoituksena.

– Toivon pitkää heittoa. Riittää, jos tulee yksikin pitkä.

Etelätalon ennätys on Joensuun kentällä 2014 heitetty 84,98. Viime vuonna hän heitti Tokion olympialaisissa uransa toiseksi pisimmän kaaren 84,50. Eugenen MM-kisojen loppukilpailussa hän heitti kuudenneksi kauden parhaallaan 82,70.

Arsi Harjun tekniikkavinkki ratkaisi kuulantyönnön

Olympiavoittaja Arsi Harjun tarkka tekniikkasilmä saattoi ratkaista miesten kuulantyönnön Joensuun Kalevan kisoissa. Harju havaitsi Eero Aholan vaikeudet kilpailun alkukierroksilla ja ajatus kiersi valmentajan kautta urheilijalle.

– Olin neljä kierrosta täysin unessa, sitten sain työnnön kulkemaan tekniikkavinkin ansiosta. Kyllä mestaruus ja tulos noin vaikean alun jälkeen tyydyttää, Ahola kertoi.

Ahola pyörähti mestaruuden Porin Yleisurheilulle tuloksella 18,06. Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Timo Kööpikkä jäi sentin erolla hopealle. Nico Oksanen otti pronssin tuloksella 17,35.

Kööpikkä johti SM-kilpailua neljän kierroksen jälkeen tuloksella 17,94. Ahola oli saanut aikaan vain 17,10 metrin työnnön. Viidennellä yrityksellään Ahola tuuppasi tuloksen 17,62 ja viimeisellään voittotuloksen. Myös Kööpikkä työnsi parhaan viimeisellään.

Kilpailun alussa Ahola aloitti suorituksen pudottamalla vasenta olkapäätään. Ohje oli pitää kylki pitkänä ja olkapää ylhäällä.

– Pääsin paremmalla vauhdilla ringin keskelle ja työntö helpottui, Ahola kiitteli Harjulta kulkeutuneita ohjeita.

Kilpailusuunnitelma Laihialta

Ahola oli suunnitellut kauden päättämistä Kalevan kisoihin, mutta mestaruus muutti suunnitelmat.

– Meni sen verran hyvin, että pitää kai lähteä vielä Ruotsin-kaatoon maaottelussa, Ahola suunnitteli.

Mestaruus oli Aholan toinen Kalevan kisoissa. Ensimmäisen hän otti kesällä 2020. Kööpikkä juhli Suomen mestaruutta 2018, mutta hän lopetti varsinaisen kilpauransa syksyllä 2020 urheiluvammojen takia.

– Laihialaisena täytyy todeta, että Kalevan kisat tulee osallistumalla halvemmaksi kuin ostamalla liput, Kööpikkä selitti vakavalla ilmeellä kilpailuohjelmaansa, johon on kahden viime vuoden aikana kuulunut vain Kalevan kisat.

Murjaisu sai Aholan purskahtamaan nauruun.

– Toivon silti, että lajiin tulisi uusia kykyjä, ettei mitaleita otettaisi tällaisilla tuloksilla, Kööpikkä jatkoi.

Kotiranta nitisti Salevan kympin kirissä

Joensuun Katajan Mika Kotiranta, HKV:n Eero Saleva ja Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse kävivät tasaisen kamppailun Suomen mestaruudesta Joensuun Kalevan kisojen kympillä. Muuse haki ratkaisua viimeisellä takasuoralla ja Saleva säntäsi kiriin viimeisessä kaarteessa, mutta Kotiranta oli vahvin loppusuoralla.

Kotiranta nousi kärkeen vasta viimeisillä kymmenillä metreillä. Hänen voittoaikansa oli oma ennätys 3.02,27 seuratoveri Arttu Vattulaisen vauhdittamassa juoksussa.

– Luotin kiriini. Koskaan ei voi olla varma ennen maaliviivaa, mutta uskoin mahdollisuuksiini takasuoralla. Oli voimia niin paljon jäljellä ja juoksu meni aikalailla suunnitelmien mukaan, Kotiranta kommentoi ensimmäistä mestaruuttaan Kalevan kisoissa.

– Yleisö kannusti ja hurrasi niin, että oli pakko saada aikaan kunnon kiri.

Kotiranta tavoittelee tuplaa 5 000 metrillä sunnuntaina.

– Ei siitä ainakaan helpompi kilpailu tule, Kotiranta ennusti.