Asuminen: Ro­va­nie­men Lai­naan­ran­nas­ta tulee entistä vih­reäm­pi – kau­pun­ki aloit­taa Ke­mi­joen rannan uu­dis­ta­mi­sen ensi kesänä

Sote-uudistus: Hy­vin­voin­ti­alue val­mis­tau­tuu pur­ka­maan Me­hi­läis-ul­kois­tuk­sen – sel­vi­tys­tä pan­ta­taan jul­ki­suu­del­ta

Pääkirjoitus: KOK:n vä­läyt­tä­mä ve­nä­läis­ur­hei­li­joi­den paluu kan­sain­vä­li­siin ki­soi­hin on luo­ka­ton ehdotus

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lap­si­li­sä kuuluu kai­kil­le per­heil­le

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon esitys ylimääräisestä lapsilisästä on laukaissut periaatteellisen keskustelun siitä, kuuluuko lapsilisä kaikille. Asiaan otti kantaa myös pääkirjoitus (LK 30.8.), missä unohtui kaikille maksettavan lapsilisän peruste.

Lapsilisällä on tarkoitus korvata perheille pieneltä osin lasten aiheuttamia lisäkustannuksia, ei tasata tuloeroja pieni- ja suurituloisten välillä. Jälkimmäinen toteutetaan meillä erittäin tehokkaasti ennen muuta tulojen mukaan kiristyvällä verotuksella.

Jos lapsilisä poistettaisiin hyvätuloisilta, pitäisi tuloraja asettaa kohtuullisen alas, jotta sillä olisi taloudellisesti merkitystä. Se loisi merkittävän kannustinloukun lapsiperheille. Ei kannattaisi ottaa työtä tai parempipalkkaista tehtävää vastaan, kun kaikki tuet poistuisivat, hoitomaksut kasvaisivat, verotus kiristyisi ja lopulta lapsilisäkin poistuisi.

Kaikkia muitakin jokaiselle perheelle ja lapselle kuuluvia yhteiskunnan etuuksia voitaisiin kyseenalaistaa samalla perusteella.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.