Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Tilaajille

Lap­pi­lai­sia kut­su­taan met­sä­raa­tiin pun­ta­roi­maan Lapin met­sien­käy­tön tu­le­vai­suut­ta

Lappilaisia on kutsuttu mukaan metsien käytön vaihtoehtoja puntaroivaan metsäraatiin. Kutsu on lähetetty 6000:lle satunnaisesti valikoidulle Lapin maakunnan asukkaalle.

Metsäraadissa perehdytään metsien käytön nykytilaan yhdessä muun muassa Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen ympäristökeskuksen SYKE tutkijoiden kanssa. Keskustelujen ja yhteisen puntaroinnin päätteeksi kansalaisraati antaa suosituksensa Lapin metsien käytön ilmastoviisaista ja oikeudenmukaisista ratkaisuista.

Raadin tulokset antavat suosituksia Lappi-ohjelman toteuttamiseksi.

– Metsien käyttömuotojen yhteensovittaminen on erityisen haastavaa Lapissa, koska metsiin kohdistuu niin monenlaisia odotuksia ja käyttötarpeita. On tärkeää saada päätöksenteon tueksi tutkimustietoa ja niihin pohjaavia kansalaisten näkemyksiä, toteaa kestävän kehityksen asiantuntija Hanna-Leena Pesonen Lapin liitosta.

Puntaroitu kansalaisnäkemys

Lapin metsäraadissa on kyse niin kutsutusta puntaroivasta kansalaiskeskustelusta, joita on Suomessa hyödynnetty päätöksenteossa vasta vähän.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.