Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

"Lap­pia-ta­lo yksi vaih­toeh­to" – Ro­va­nie­men ku­va­tai­de­kou­lul­le et­si­tään uutta tilaa, sillä koulu joutuu läh­te­mään Sil­jo­tiel­tä

Kuvataidekoululaiset Aini Poikela (vas.) ja Nita Ylitolonen syventyivät tehtäviinsä viime perjantaina.
Kuvataidekoululaiset Aini Poikela (vas.) ja Nita Ylitolonen syventyivät tehtäviinsä viime perjantaina.
Kuva: Pekka Aho

Yleltä tyhjäksi jäävät tilat Lappia-talossa ovat yksi vaihtoehto Rovaniemen kuvataidekoulun uudeksi toimipaikaksi, sanoo palvelualuepäällikkö Kai Väistö kaupungin koulutuspalveluista. Kuvataidekoululle etsitään uusia tiloja, koska nykyiset tilat Siljotiellä luultavasti puretaan lähivuosina asuinkerrostalojen tieltä.

– Lappia-talo on mahdollinen vaihtoehto, jos jos tilojen ilmanvaihto ja turvallisuus ovat lain edellyttämällä tasolla, Väistö sanoo.

Lappia-talo nousi esille kuvataidekoulun mahdollisena sijoituspaikkana sen jälkeen, kun Yle Rovaniemi ilmoitti muuttavansa ensi kesänä pois talon eteläpäädystä. Ylen lähdettyä taloon jää noin 900 neliön verran tilaa.

Kuvataidekoulu puolestaan joutuu lähitulevaisuudessa lähtemään nykyisistä Siljotien tiloistaan. Koulu on vuokralaisena Rovaniemen taide- ja käsiteollisuusoppilaitoksen eli Rotkon entisissä tiloissa, jotka omistaa Suomen yliopistokiinteistöt oy. Omistaja on hakenut tontille kaavamuutosta rakentaakseen sille asuinkerrostaloja.

Kuvataidekoulun rehtori Anita Lallo pitää harmillisena, että koulu joutuu lähtemään Siljotieltä, sillä tilat sopivat koulun tarpeisiin erinomaisesti.

– Nämä tilat toimivat niin hyvin, että ne on kuin tehty meille. Lisäksi sijainti on hyvä, kun oppilaita tulee meille eri puolilta kaupunkia, Lallo sanoo.

Korkalovaaran koulusta vapautuu tilaa

Kun Siljotieltä on joka tapauksessa lähdettävä, niin Lappia-talo on Lallon mielestä tutkimisen arvoinen vaihtoehto. Myös se on sijainniltaan helposti saavutettavissa, ja lisäksi samassa talossa toimii jo Lapin musiikkiopisto. Kahden taiteenalan rinnakkaiselo olisi Lallon mielestä hedelmällistä ja avaisi uusia mahdollisuuksia.

Yhtenä vaihtoehtona kuvataidekoulun paikaksi on jo aiemmin tullut esille Korkalovaaran koulu Miehentiellä. Sieltä vapautuu paljon luokkatilaa, kun Ylikylän monitoimitalo kouluineen valmistuu ensi kesänä.

– Kaupungin kannalta Korkalovaara olisi sikäli ensisijainen ratkaisu, että kun koulun tiloista joka tapauksessa maksetaan vuokraa, niin olisi hyvä löytää niille käyttöä, Kai Väistö sanoo.

Väistön mukaan mitään ei ole kuitenkaan lyöty lukkoon, vaan eri vaihtoehtoja selvitetään. Tavoitteena on päättää kuvataidekoulun tiloista tämän vuoden aikana.

– Tämä on kokonaisuus, jossa pitää tiedostaa, että kuvataidekoulu tarvitsee myös erityisiä tiloja eivätkä pelkät luokkahuoneet riitä. Toki ratkaisussa kuullaan myös tilojen käyttäjiä, Väistö lupaa.

Yle muuttaa kesällä pois Lappia-talon eteläpäädystä.
Yle muuttaa kesällä pois Lappia-talon eteläpäädystä.
Kuva: Anna Muotka

"Vuokralainen kyllä löytyy"

Yle Rovaniemi on vuokralla Lappia-talon vanhimmassa osassa, joka on valmistunut vuonna 1971. Tilat on peruskorjattu vuonna 1995.

Tilapalvelupäällikkö Pekka Latvala sanoo, että kaupunki selvittää tilojen kunnon ja korjaustarpeet, kunhan Yle lähtee tiloista.

– Jos tiloja ei oteta kaupungin omaan käyttöön, niin uskon, että niihin löytyy ulkopuolinen vuokralainen. Sijainti on hyvä ja ympäristössä on pysäköintitilaa.

Yleisradio on toiminut Lappia-talossa talon valmistumisesta lähtien. Ensi kesän aikana Ylen Rovaniemen toimitus muuttaa Koskikadulle Kalotinlinnan kiinteistöön.

Mikä?

Rovaniemen kuvataidekoulu

Rovaniemen kaupungin ylläpitämä koulu, jossa annetaan laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta kuvataiteen alueella.

Perustettu vuonna 1990.

Koulussa on 220 oppilasta.

Koulun ensimmäiset toimitilat olivat Rautatieläisten talossa Poromiehentie 7:ssä.

Sieltä koulu muutti vanhalle rautatieasemalle Poromiehentie 1:een.

Rotkon taloon Siljotielle koulu muutti kesällä 2016.