rikokset

Viranhaltijan kavallus ajaa valtaosan Keminmaan valtuutetuista jääveiksi – tilintarkastaja ei puolla vastuuvapautta

Emma Taipale / arkisto
Viranhaltijan kavallus ajaa valtaosan Keminmaan valtuutetuista jääveiksi – tilintarkastaja ei puolla vastuuvapautta

Keminmaan kunnanvaltuustoon joudutaan haalimaan juhannuksen jälkeen varavaltuutetut paikalle varsinaisten valtuutettujen esteellisyyden vuoksi.

Henripekka Kallio

Keminmaan kuntapolitiikka on ajautunut poikkeukselliseen tilanteeseen viime talvena ilmenneen kavalluksen seurauksena.

Lapin Kansa uutisoi maaliskuussa, että kunnan viranhaltijaa epäillään kunnan varojen väärinkäytöstä. Kyse on tämänhetkisten tietojen valossa kymmenistätuhansista euroista.

Kunnan tilintarkastajan KPMG:n mukaan kavallusepäily paljasti puutteita kunnan sisäisessä valvonnassa. Siksi KPMG ei puolla vastuuvapautta viime vuonna toimineille kunnanhallituksille, kunnanjohtajalle, perusturvajohtajalle eikä viimeksi mainitun sijaiselle. KPMG esittää kuitenkin tilinpäätöksen hyväksymistä hiljattain antamassaan tilintarkastuskertomuksessa.

Kunnan tarkastuslautakunta esittää valtuustolle tilintarkastajan lausunnon mukaista menettelyä.

Suurin osa valtuutetuista on esteellisiä

Keminmaan 31:stä kunnanvaltuutetusta yli 20 on syntyneessä tilanteessa jäävejä päättämään viime vuoden tili- ja vastuuvapaudesta. Määrä on näin suuri, koska viime vuonna pidettiin vaalit ja asia koskee sekä vaaleja edeltävän että nykyisen kunnanhallituksen jäseniä varahenkilöineen.

Juhannuksen jälkeen kokoontuvaan valtuustoon joudutaankin haalimaan varavaltuutetut kysymystä käsittelemään. Kunnanvaltuuston ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajan Tommi Lepojärven mukaan Keminmaassa on nyt kova työ saada riittävästi varavaltuutettuja paikalle, jotta valtuusto pysyisi päätösvaltaisena.

–Jos se ei onnistu, asian käsittelyä joudutaan siirtämään. Asia on kokousteknisesti erittäin haastava myös siksi, että siihen liittyy salassapidettäviä asioita ja rikostutkinta on kesken, Lepojärvi sanoo.

Valtuusto päättää itsenäisesti

Kunnanvaltuusto päättää tili- ja vastuuvapaudesta itsenäisesti, ja valtuusto voi päättää myös toisin kuin tilintarkastaja ja tarkastuslautakunta esittävät.

Tili- ja vastuuvapaus vaikuttaa siihen, voidaanko kunnan päättäjät asettaa tulevaisuudessa henkilökohtaiseen vastuuseen kavallusepäilystä mahdollisesti koituviin korvausvaatimuksiin.

Rikosepäilyn mittakaavan ja asiaan liittyvien päättäjien suuren joukon vuoksi kysymystä vastuuvapaudesta voi pitää luonteeltaan lähinnä periaatteellisena eikä niinkään taloudellisena.

Vaaralliset työyhdistelmät perataan

Viime vuonna toimineet kunnanhallitukset katsovat noudattaneensa lakia ja kunnan omia sääntöjä sisäisen valvonnan järjestämisessä.

–Kunnanhallitukset katsovat, ettei niillä ollut tosiasiallisesti mahdollisuutta estää tapahtunutta, istuvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Soili Rautio (vas.) sanoo.

Rautio sanoo, ettei hänen pitkällä kunnallisurallaan ole koskaan sattunut vastaavaa tilannetta.

–Tämä on hyvä opetus päättäjille siitä, miten vastuut todentuvat käytännössä, kun ollaan eri toimielimissä vastaamassa kunnan taloudesta ja toiminnoista, Rautio pohtii.

Kunnanjohtaja Mauri Posion mukaan sisäisen valvonnan kontrollimekanismeja on ilmi tulleen tapauksen jälkeen muutettu, ja niin sanotut vaaralliset työyhdistelmät on tarkoitus perata läpi kaikista kunnan toiminnoista.

Vaaralliseksi työyhdistelmäksi kutsutaan sellaisia väärinkäytöksen riskiä lisääviä työnkuvia, joissa yksi ja sama henkilö esimerkiksi valmistelee maksupäätöksen, hyväksyy sen, ja panee sen maksuun.

Juttua on päivitetty klo 16.10: Lisätty Tommi Lepojärven kommentit.

Erityistilintarkastus toi riskit esiin

Keminmaan kavallusepäily kohdistuu hyvinvointilautakunnan toimialaan. Työntekijän epäillään ohjanneen asiakkaiden välitystilillä olevia varoja omalle pankkitililleen.

Kavalluksesta epäilty työntekijä on hyödyntänyt välitystilejä koskevan ohjelmiston ja kunnan voimassa olleen ohjeistuksen puutteita.

Kunnanhallituksen mukaan perusturvajohtaja on hyväksynyt kuukausittain sosiaalitoimen välitystilien maksuluettelon ja tarkistanut, että listan asiakkaat ovat oikeita. Hänen ei ole kuitenkaan ollut mahdollista tietää kenen tilinumero maksun saajalle on merkitty.

Hyvinvointitoimen ja taloushallinnon viranhaltijat eivät kunnanhallituksen mukaan ole olleet tietoisia välitystilien ohjelmiston puutteista, eivätkä he ole tunnistaneet välitystilistä vastanneiden työntekijöiden toimivaltuuksiin liittyviä riskejä.

Nämä puutteet ja riskit on kunnanhallituksen mukaan havaittu vasta kavalluksen ilmitulon jälkeen tehdyssä erityistilintarkastuksessa.

Lähde: Keminmaan kunnanhallituksen lausunto kunnan tarkastuslautakunnalle


Kommentit (4)

  • Rankkari

    Posio ei pysty valvomaan kaikkea mitä ympärillä tapahtuu. Viranhaltijat ovat sitä varten ja sosiaalipuolella on kontrolli pettänyt pahemman kerran. Äänekkäästi nyt huutaa sosiaalipuolen henkilöt valtuustosalia myöten, mutta peiliin pitäisi katsoa. Keminmaan lähihistoria on niin värikäs ja kulurakenteeltaan hupaisa , että heikkopäistä ihan hirvittää. Antakaa Posion jatkaa kunnanjohtajana kun on kerrankin saanut talouden kuntoon. Ei tarvitse paikkailla enään toisen tekemiä mokia.

  • Aakenus

    Tilintarkastustston on pestävä omat kätensä lausunnollaan, jottei se joudu mihinkään välikäteen, korvausvaateista puhumattakaan…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös