Lapin matkailu

Tsahkaljärvi avaa ovensa virkistysmatkailulle

Tsahkaljärveä kehitetään lähiretkeily- ja luontomatkailukohteeksi. Tavoitteena on mahdollistaa matkailupuitteet myös lapsiperheille ja ikäihmisille.

Ella Jokinen
Tsahkaljärvi avaa ovensa virkistysmatkailulle

Rakennustöiden myötä Kilpishallin, Tsahkaljärven ja Kilpisjärven luontokeskuksen välille muodostetaan yhtenäinen retkeilyreitti. Tarkoituksena on mahdollistaa monipuolista ja esteetöntä luontomatkailua laajalle yleisölle.

Vilma Romsi

Kilpisjärven lähialueella sijaitsevaa Tsahkaljärveä kehitetään lähiretkeily- ja luontomatkailukohteeksi. EU:n maaseuturahaston tuella toteutettavassa Leader-hankkeessa toteutetaan sorastettuja polkureitistöjä kyläkeskuksen ja Tsahkaljärven välillä sekä rakennetaan jokamiesretkeilyä ja luontomatkailua palvelevia rakenteita järven eteläpäähän.

Hankkeen toimeenpanija on Kilpisjärven Ladut ry. Hankkeesta vastaavan Pete Pettissalon mukaan kasvavaan kysyntään nähden alueen lähiretkeily- ja luontomatkailupalvelut ovat kehittyneet hitaasti, mikä on osaltaan myös jarruttanut luontomatkailun kehittymistä.

–Lähtökohtaisesti alueen retkeily perustuu tällä hetkellä kivikautisiin polkuihin, jotka palvelevat lähinnä hyväjalkaisia eräkävijöitä. Alueen perinteisen retkeilijät ovat mökkiläisiä ja vaeltajia. Kuitenkin perinteinen eräilyyn perustuva viikkomatkailu on hiipumassa ja kysyntä kehonhuoltomatkailulle on kasvussa. Ihmiset haluavat tehdä parin tunnin luontoretkiä, joiden jälkeen he voivat rentoutua vaikkapa hotelleissa.

Rakennustöiden myötä Kilpishallin, Tsahkaljärven ja Kilpisjärven luontokeskuksen välille muodostetaan yhtenäinen retkeilyreitti.

Esteetöntä matkailua vauvasta vaariin

Hankkeella pyritään vastaamaan kysyntään ohjattua luontomatkailua kohtaan sekä houkuttelemaan esimerkiksi lapsiperheitä ja ikäihmisiä. Suunnitteilla on sorastettujen polkujen lisäksi yleiseen käyttöön muun muassa avolaavu, liiteri ja kuivakäymälä. Pettissalon mukaan alueen rakentamisessa pyritään huomioimaan esteettömyys sekä kestävä matkailu.

–Yritykset ovat olleet 100-prosenttisesti hankkeessa mukana. Alueella on paljon käyttömahdollisuuksia, kunhan puitteet löytyvät. Kilpisjärvellä seilaava Malla-laiva on hyvä esimerkki tästä: alueelle on hyvät kulkuyhteydet kolmen valtakunnan rajalta, ja kävijämäärät kasvavat. Jostain täytyy aloittaa, ja kulkuyhteydet ovat hyvä ensiaskel.

Pettissalo visioi, että nyt toteutettavat reitistöt mahdollistavat muun muassa virkistyskalastuksen lisäämistä sekä kaamosajan lumikenkä- ja revontuliretkien järjestämisen lähellä kyläkeskuksen palveluja. Myös maastopyöräilylle tarjotaan tulevaisuudessa paremmat edellytykset.

Yrityskäyttöön reitistölle rakennetaan kota ja yritystupa. Näistä saaduilla käyttömaksuilla tuetaan Pettissalon mukaan kestävää matkailua kehittämällä yleiseen käyttöön tulevien rakenteiden alueelle polttopuu- ja jätehuoltojärjestelmä.

Luontopalvelut on tukenut hankkeen käynnistymistä toteuttamalla rakennettavilla reitistöillä luonto- ja kulttuuriperintöselvityksiä sekä avustamalla hankehakemuksen laadinnassa.

Rakennustyöt käynnistyivät elokuussa 2017. Syksyn aikana luodaan polkupohjat myöhempää rakentamista varten. Rakennustöiden on määrä valmistua kesällä 2018.


Kommentit (1)

  • Masa

    Matkanjohtajana olen nähnyt kuinka innokkaita liikkujia löytyy vanhoista ja huonojalkaisista ihmisistä, mutta luontoon johtavia reittejä ei tahdo löytyä. Tsahkalputous on hyvä kohde kyseisille liikkujille. Hyvä Kilpisjärven yrittäjät!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös