Lapin matkailu

Suomu kiipeää taas: kaksi vuotta sitten palanut kota nousee jälleen maamerkiksi – Kuinka velkainen yhtiö voi aloittaa kalliin rakentamisen?

Suomun talveen kuuluu uusia rinteitä, kiinalaisia matkailijoita ja edullinen kausikortti Kemijärven koululaisille. Uuden ravintolan rakentaminen on aloitettu.

Terttu Pohtila
Suomu kiipeää taas: kaksi vuotta sitten palanut kota nousee jälleen maamerkiksi – Kuinka velkainen yhtiö voi aloittaa kalliin rakentamisen?

Suomun mökkiläinen Jari Moilanen (vas.) Helsingistä toivoo, että Suomun vastatuuli loppuisi ja alue nousisi vanhaan loistoonsa. Yrittäjä Kari Tirkkonen lupaa vilkasta talvea.

Terttu Pohtila

Suomun hiihtokeskus Kemijärvellä on kiivennyt vaikeuksista ylöspäin kahden vuoden takaisen tulipalon jälkeen.

Pressut peittävät edelleen palopaikan rakennelmia, mutta niiden alla uuden 500-paikkaisen ravintolan peruskivi on jo muurattu, ja anturat odottavat ensi kesää.

Yrittäjä Kari Tirkkonen kertoo, että palosta säilyneen hotellisiiven varaustilanne on erittäin hyvä.

–Talvi näyttää viime kautta todella paljon vilkkaammalta, hän toteaa. Suurin osa matkailijoista tulee Kiinasta. Kausi alkoi singaporelaisen ryhmän saapumisella maanantaina, ja laskettelurinteet avautuvat huomenna itsenäisyyspäivänä.

Suomulle on rakennettu kesän aikana uusia rinteitä ja uusittu lumetusjärjestelmää pumppuasemineen sekä rinteiden valaistusta yhteensä puolella miljoonalla eurolla. Metsä- ja parkkilaskumahdollisuudet niin aloittelijoille kuin kokeneille laskijoille ovat parantuneet.

Koululaisille 40 euron kausikortti ja "huikea valaistus"

Itä-Suomulle avautuu uutena rinnekahvio, ja moottorikelkkasafarien toiminta laajenee.

Yhteistyö Kemijärven kaupungin kanssa jatkuu, ja koululaiset saavat tänäkin vuonna kausikortin Suomulle 40 eurolla.

– Aikaisemmille kävijöille on vanhat tutut aktiviteetit, ja uusille kävijöille, varsinkin nuorille, löytyy uutta ja kiinnostavaa tekemistä. Ensimmäisenä palveluvalikoimaa on parannettu rinteissä, Tirkkonen kertoo.

Suomulla on kauden alussa 15–20 työntekijää.

Vielä ennen joulua rinteisiin asennetaan 140 uutta led-valaisinta.

– Valaistus tulee olemaan huikean näköinen, Tirkkonen toteaa.

Suomun perinteinen kota tulee kaiken keskukseksi

Tulipalosta säästyneen hotellisiiven yhteyteen rakennetaan ensin 500-paikkainen ravintola ja myöhemmin uusi hotellisiipi palaneen tilalle. Hotellisiiven yleissuunnitelma on tekeillä. Nyt hotellihuoneita on vain 32, ja lisäksi alueella on 30 luksushuvilaa. Tavoitteena on, että hotellissa on uuden siiven valmistuttua yhteensä yli sata huonetta.

–Suunnitelma toteutetaan vaiheittain ja realistisesti, Tirkkonen kertoo.

Hän lupaa, että pihalle nousee myös kota, Suomun maamerkki.

–Ajatuksena on, että Suomun perinteinen kota tulee pihapiiriin kaiken keskukseksi, mutta hieman toisenlaisena kuin ennen.

Ravintolasta tulee moderni ja tunnelmallinen, ja revontulet ja rinnenäkymä ovat tärkeitä ikkunoista avautuvassa maisemassa. Hankkeen pääsuunnittelijana on Haroma & Partners ja rakentajana Skanska.

Tirkkosen yrityksen kautta Suomeen 180 000 yöpymistä

Tirkkonen johtaa Unitours-matkatoimistoa, joka tuo tänä vuonna Suomeen ja muihin Pohjoismaihin matkailijoita yhteensä 180 000 yöpymisen verran.

Viime vuonna yritys kirjasi 120 000 yöpymistä. Unitoursin liikevaihto on Tirkkosen mukaan tänä vuonna noin 14 miljoonaa euroa ja tulos lähes kaksi miljoonaa. Se on johtava kiinalaisia matkailijoita Suomeen tuova yritys ja kolmen suurimman joukossa Pohjoismaissa.

– Tulos tulee kovan työn kautta. Yhtäkään asiakasta ei saa hoidettua onnenpotkuna vaan panostamalla siihen, että kaikki hänen tarvitsemansa asiat ovat kunnossa.

Hotelliyhtiö pääsi yrityssaneeraukseen kesällä

Kiista kahden vuoden takaisen tulipalon vakuutuskorvauksista on edelleen kesken Suomun hotelliyhtiö Wilderness Suomu Oy:n ja OP Vakuutuksen välillä. Hotelliyhtiö joutui pahoihin talousvaikeuksiin, koska se teetti vakuutusyhtiön kanssa sovitusti palon raivaustöitä alihankkijayrityksillä eikä saanutkaan niistä maksua vakuutuksesta.

Hotelliyhtiö pääsi yrityssaneeraukseen kesällä. Kuinka velkainen, yrityssaneerauksessa oleva yhtiö samaan aikaan aloittaa kalliin rakennushankkeen?

– Ne ovat kaksi eri asiaa. Yrityssaneeraus parantaa velkojien asemaa, koska jos yritys menisi konkurssiin, he eivät saisi oikein mitään. Rahoitus ravintolaan hankitaan muualta, Tirkkonen selvittää.

– On todella ikävää, että alihankkijat joutuvat kärsimään tästä kiistasta, hän sanoo.

Palo ei epäillä tahallaan sytytetyksi, vaan kiista koskee palon jälkeistä aikaa. Valmisteluistunto on tammikuun puolivälissä ja pääkäsittely huhti-toukokuun vaihteessa.

Uutta Suomulla

Laskijoille on parannettu valaistusta, lumetusta ja parkki- ja metsälaskumahdollisuuksia.

Lisäksi panostetaan treeniryhmiin. Välirinteeseen on tehty muun muassa olympiatason harjoitteluun sopiva snowpark. Kaikki reilit on kunnostettu tai uusittu.

Suomulla on myös uusi harjoittelurinne nuorille syöksylaskijoille.

Viime talvena tunturiin valmistui FIS-pujottelurinne.

Rinnekahvio avautuu Itä-Suomulla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös