Rovaniemi

Rovaniemi ei ole puuttunut, vaikka kokonainen kerrostalo muutettiin matkailukäyttöön – Pekka Pistokoski kanteli oikeuskanslerille rakennusvalvonnan toiminnasta, sillä talo on rakennusluvan mukaan normaali asunto-osakeyhtiö

Jouni Porsanger
Rovaniemi ei ole puuttunut, vaikka kokonainen kerrostalo muutettiin matkailukäyttöön – Pekka Pistokoski kanteli oikeuskanslerille rakennusvalvonnan toiminnasta, sillä talo on rakennusluvan mukaan normaali asunto-osakeyhtiö

Pekka Pistokoski haluaa selvittää, onko laki kaikille yrittäjille sama. Viime talvena avattu Golden Circle Suites tarjoaa matkailijoille huoneistomajoitusta tavallisessa asuintalossa. Se on Pistokosken käsityksen mukaan rakennusluvan ja asemakaavan vastaista.

Outi Torvinen

Matkailijoiden majoittaminen yleistyy Rovaniemellä tavallisissa keskustan asuinkerrostaloissa.

Kaupungin rakennusvalvonta näyttää katsovan tällaista sormien läpi, vaikka jopa kokonainen asunto-osakeyhtiö on muutettu majoituskäyttöön.

Ilmiö suututtaa ammattimaisia hotelliyrityksiä, sillä ne joutuvat muun muassa paloturvallisuusmääräysten takia maksamaan selvästi kovempia kiinteistökustannuksia kuin asunto-osakeyhtiöt.

–Räikein esimerkki on ehkä Korkalonkatu 19, mutta onhan niitä muitakin, sanoo Pekka Pistokoski, joka on tehnyt kaupungille oikaisuvaatimuksen rakennusvalvonnan toiminnasta.

Hän on myös kannellut asiasta oikeuskanslerille ja pyytänyt selvittämään, ovatko Rovaniemen rakennusvalvonta ja rakennustarkastaja Pentti Ylitalo toimineet virheellisesti, kun rakennusluvan ja asemakaavan vastaiseen toimintaan ei puututa.

Tasa-arvo ja turvallisuus

Pistokoski on taloushallinnon palveluja tarjoava yksityisyrittäjä, jota harmittaa se, ettei Rovaniemi kohtele yrityksiä tasavertaisesti.

–Olen lähtökohtaisesti yrittäjyyden kannalla, eikä tämä ole ketään yrittäjää vastaan, mutta olen oikeasti huolissani Rovaniemen rakennusvalvonnasta.

Yrittäjien oikeudenmukaisen kohtelun lisäksi Pistokoskea kiinnostaa matkailijoiden turvallisuus.

–Puhutaan, että Rovaniemi on matkailukaupunki. Jos meillä tuollainen asunto-osakeyhtiö käytännössä toimii hotellina ja siellä oikeasti sattuisi jotakin, niin sehän olisi aivan katastrofi. Siellähän ei ole hotelleilta vaadittavia turvallisuusjuttuja eikä viranomaisten valvontaa.

Pistokosken kantelu koskee ensisijaisesti Asunto Oy Rovaniemen Korkalonkatu 19:n asuinkerrostaloa, josta vuokrataan huoneistoja Golden Circle Suites -nimellä.

Laajasti myynnissä

Israelilaisten Lapin-matkojen järjestäjänä tunnetun Simon Bitonin yritys, Sibi & Marketing oy, osti asunto-osakeyhtiön vajaa vuosi sitten.

Remontoidut asunnot tulivat matkailukäyttöön viime tammikuussa.

Huoneistoja markkinoidaan muun muassa Golden Circle Suitesin omilla verkkosivuilla ja Booking.comissa.

Rakennusvalvonnan rekisterissä kaikki 25 huoneistoa ovat kuitenkin edelleen tavallisia asuntoja.

Ainoastaan pohjakerroksen liikehuoneistojen muuttamiseen ravintola-kahvilaksi on viime talvena haettu ja myönnetty rakennuslupa.

"Vain asuntovuokrausta"

Rovaniemen rakennusvalvonnan päällikkö Pentti Ylitalo kertoo, että yrittäjän mukaan hän vain vuokraa asuntoja lyhytaikaiseen tai pitempiaikaiseenkin käyttöön muun muassa Airbnb:n kautta.

–Olemme sanoneet hänelle, että seuraamme tarkoin, miten se kehittyy. Jos vähänkin alkaa vaikuttaa, että se käytännössä on hotellitoimintaa, niin kyllä me silloin puututaan. Hotelli vaatii kaavamuutoksen. Airbnb:lle rakennusvalvonta ei voi mitään.

Pistokoski vetoaa oikaisuvaatimuksessa ja kantelussa lakiin majoitus- ja ravitsemustoiminnasta, joka koskee ammattimaista majoitustoimintaa. Hän sanoo, että taloa käytetään hotellitoimintaan ja että se on ammattimaista majoitusta.

Hän viittaa lain perusteluihin, joissa ei-ammattimaiseksi linjataan vain satunnainen majoitus. Se tarkoittaa "kertaluonteista tai vain hyvin harvoin toistuvaa".

"Harmaalla alueella"

Ylitalo muotoilee, että Golden Circle Suitesin toiminta on aika varmasti "vähintäänkin harmaalla alueella".

–Arviointi on vähän vaikeaa, kun valtakunnallisesti ei ole annettu ohjeistuksia tai määräyksiä, että milloin se tulkitaan hotellitoiminnaksi.

Nyt kun Pistokoski on tehnyt oikaisuvaatimuksen, rakennusvalvonta aikoo vaatia yrittäjältä kirjallisen selvityksen toiminnasta. Keskusteluja hänen kanssaan on käyty aiemminkin.

Simon Biton ei itse halua kommentoida asiaa median kautta, sillä kukaan viranomainen ei vielä ole ottanut häneen yhteyttä.

Hotelliyrittäjilläkään ei ole halua julkisuuteen, ettei omalle liiketoiminnalle tule haittaa.

Sviittejä asunto-osakeyhtiössä

Asunto oy Rovaniemen Korkalonkatu 19 on alunperin rakennettu toimistotaloksi 1977.

Taloyhtiö sai 1997 rakennusluvan muuttaa toimistotilat asunnoiksi.

Simon Bitonin yritys, Sibi & Marketing oy, osti koko asunto-osakeyhtiön kesällä 2017.

Remontoidut asunnot tulivat Golden Circle Suites -nimellä matkailukäyttöön tämän vuoden alussa. Omilla verkkosivulla kerrotaan muun muassa, että 25 tilavaa sviittiä tarjoaa korkealaatuista majoitusta keskellä Rovaniemeä.

Booking.comin sivuilla kuvaillaan suomeksi, että "huoneistohotellin huoneissa on taulu-tv ja oma kylpyhuone, jossa on maksuttomia ​​kylpytuotteita, hiustenkuivaaja ja bidee. Joissakin huoneissa on myös keittiö, jossa on uuni ja mikroaaltouuni".

Asemakaavassa tontti on asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta (AL).

Ammattimaista vai ei?

Laki majoitus- ja ravitsemistoiminnasta säätelee ammattimaista majoitustoimintaa.

Lain perustelujen mukaan ammattimaisuutta arvioitaessa on olennaista, että toiminnalla tähdätään taloudelliseen tulokseen. Sillä ei ole merkitystä, tuottaako toiminta voittoa.

Satunnaista majoittamista laki ei koske. Toimintaa voi pitää satunnaisena, jos se on kertaluonteista tai vain hyvin harvoin toistuvaa.

Ministeriön työryhmä selvittää rajanvetoa – ammattimaista vai ei-ammattimaista

Matkailualan yritysten etujärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa teki reilu vuosi sitten työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) esityksen, että niin sanotun välitystalouden vaikutukset pitää arvioida ja turvata kilpailun tasapuolisuus alalla.

Välitystalouteen MaRa laskee muun muassa Airbnb:n, jonka kautta ihmiset vuokraavat asuntojaan matkailijoille.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että heidän näkökulmastaan ongelma on Airbnb-toiminnan muuttuminen yhä ammattimaisemmaksi. Joku sijoittaja saattaa hallinnoida kymmeniä asuntoja.

–Se voi olla täysimittaista majoitusliiketoimintaa, mutta täysin eri pelisäännöillä kuin perinteinen majoitustoiminta. Sellaista se ei saa olla, koska se vääristää kilpailua. Rovaniemellähän tämä ilmiö on kehittynyt tosi nopeasti.

"Samalle viivalle"

MaRan tavoite on, että välityspalvelujen kautta toimiva majoitus ja perinteiset hotellit sekä muut perinteiset ammattimajoittajat saatetaan lainsäädännössä samalle viivalle.

Lapin mukaan siihen tarvitaan uutta lainsäädäntöä, sillä nykyinen on ajalta, jolloin ei vielä ollut hajuakaan Airbnb:n kaltaisista palveluista.

MaRan toivomia lakimuutoksia ei vielä ole tiedossa, mutta TEM julkaisi viime joulukuussa selvityksen jakamistalouden säädösympäristöstä ja sen kehittämistarpeista. Se koskee muutakin kuin majoitusta.

Jatkotoimiin listattiin muun muassa, että "arvioidaan vaihtoehdot ammattimaisen ja ei-ammattimaisen majoitustoiminnan välisen rajanvedon selkeyttämiseksi".

Selvityksessä kun kävi ilmi, etteivät nykysäädökset kaikilta osin ole selkeitä suhteessa uusiin ja muuttuviin toimintamalleihin.

Jatkotoimet ovat nyt työn alla.

TEM asetti viime keväänä työryhmän, jonka tehtävänä on muun muassa etsiä ratkaisuja ammattimaisen ja ei-ammattimaisen toiminnan rajanvetoon kaikenlaisessa jakamistaloudessa.

Myös säädösympäristön selkiyttämiseen siltä odotetaan ratkaisuvaihtoehtoja.


Kommentit (12)

  • JM

    Olen vuokrannut tuollaisen huoneiston loma-käyttöön, kylläkin Norjassa. Erinomainen konsepti. Asunto, jossa on hotellihuoneista poiketen myös mm. keittiötilat. En ymmärrä miten käyttö eroaa varsinaisesta asumisesta niin paljon, että pitäisi tarvita jonkinlainen muutoslupa. Jos ajatellaan, että tilapäinen käyttö aiheuttaisi henkilövaara, sama vaaratilanne on myös taloon pysyvästi muuttavalla asukkaalla asumisen alkupäivinä.

  • Pentti

    Rovaniemen rakennusvalvonta on täysin mielivaltaisesti toimiva yksikkö,jossa suurin merkitys lupa-asioiden käsittelyssä on puolue kannatuksella ja ennen kaikkea uskonnollisella suuntautumisella.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös