Lapin matkailu

Rovaniemelle suunnitellaan jo toista tornihotellia: 26 kerrosta, luksushuoneita, kattouimala – ja paikka kaupunginvaltuuston kokouksille

Kotimainen sijoitusyhtiö haluaa rakentaa tornin Sampokeskuksen kylkeen ja kattaa osan Koskikadusta talvitoria varten. Katso lisää havainnekuvia suunnitelmista ja video siitä, miltä kaupunki näyttää 90-metrin korkeudesta.

Arkkitehtikonttori Petri Pussinen Oy
Rovaniemen keskustaan Koskikadun ja Rovakadun kulmaukseen suunnitellaan 26-kerroksista tornia, jossa olisi  muun muassa hotelli ja toimistotiloja. Myös Osuuskauppa Arina suunnittelee tornihotellia Rovaniemen keskustaan. 24-kerroksinen hotelli tulisi kuvan oikeaan laitaan.

Rovaniemen keskustaan Koskikadun ja Rovakadun kulmaukseen suunnitellaan 26-kerroksista tornia, jossa olisi muun muassa hotelli ja toimistotiloja. Myös Osuuskauppa Arina suunnittelee tornihotellia Rovaniemen keskustaan. 24-kerroksinen hotelli tulisi kuvan oikeaan laitaan.

Vesa-Pekka Hiltunen

Rovaniemen keskustaan suunnitellaan jo toista korkeaa tornihotellia.

Kotimainen Trevian Rahastot AIFM suunnittelee Rovakadun ja Koskikadun kulmaan 26-kerroksista Rova-tornia. Se tulisi Sampokeskuksen yhteyteen, jonka rahaston hallinnoima kiinteistösijoitusyhtiö hankki omistukseensa viime marraskuussa.

Suunnitelman mukaan yhtiö hankkii Rovaniemen kaupungilta Sampokeskuksen kyljestä Antinkulman kiinteistön, purkaa sen ja rakentaa 92-metriä korkean luksushotellin sen tilalle. Antinkulmassa sijaitsevat nykyisin muun muassa Instrumentarium ja Lapin Kansa.

(Lisää havainnekuvia tornista löytyy jutun lopusta. Kerro jutun lopussa mielipiteesi, haluatko lisää korkeita tornitaloja Rovaniemelle.)

Vain korkea torni kiinnostaa

Rova-tornin ensimmäisiin kerroksiin tulee muun muassa toimisto- ja kongressitiloja. Hotellihuoneet alkavat yhdeksännestä kerroksesta. Kerroksissa 9–18 on tavallisia hotellihuoneita, saunallisia sviittejä on korkeammalla kerroksissa 19–23. Aivan ylimpiin kerroksiin tulee näköalaravintola ja kylpylätilat.

Trevian on kiinnostunut vain korkean tornin rakentamisesta. Alle 20 kerrosta ei kiinnosta.

– Meillä ei ole intressiä rakentaa matalampaa hotellia. Sitten meillä ei olisi mitään myytävää kansainvälisesti. Vasta korkealta Rovaniemen ympäröimät vaara- ja jokimaisemat pääsisivät oikeuksiinsa, Trevian Rahastojen toimitusjohtaja Kari Kolu kertoo.

Korkealta hotellista voisi ihailla talvisia revontulia ja kesäisin yöttömän yön luontoa.

– Ideana on palauttaa Rovaniemi yöttömän yön kohteeksi ja lisätä matkailun ympärivuotisuutta, Kolu kertoo.

Katso video. Tältä kaupunki näyttää talon ylimmästä kerroksesta.

Valtuustosali uuteen hotelliin?

Hotelliin kaavaillaan 250–400 hotellihuonetta. Lopullinen huonemäärä riippuu toimistotilan määrästä.

– Rovaniemellä on pulaa modernista toimistotilasta. Toimistotila on muutettavissa hotellihuoneiksi, jos toimistotilalle ei riitä kysyntää, Kolu sanoo.

Tornihotelliin halutaan myös kongressisali, joka lisää hotellin täyttöastetta talvisesongin ulkopuolella.

Yhtiö on tarjonnut tiloja myös Rovaniemen kaupungin käyttöön. Kongressitiloissa voitaisiin pitää esimerkiksi kaupunginvaltuuston kokoukset.

– Tämä on vain lennokas ajatus, jota kaupunki voi pohtia.

Trevianin hotellihankkeen yhteydessä katettaisiin osa Koskikadusta, josta tulisi talvitori. Lordinaukiolle tulee kesätori, jota kaupunki suunnittelee jo muutenkin.

Rovaniemi tekisi arvostellulla kiinteistökaupalla muhkean tilin, jos tornihotelli toteutuisi – Kaupunginjohtaja toivoo ydinkeskustaan useita torneja

Rakentamaan heti, jos kaava valmistuu

Trevian neuvottelee parhaillaan Rovaniemen kaupungin kanssa Antinkulman rakennuksen hankkimisesta.

– Tavoitteena on aluksi saada ainakin yksinoikeus alueen suunnitteluun, jotta voimme viedä suunnitelmiamme eteenpäin, kertoo yhtiön salkunhoitaja Amalia Pöyry.

Rovaniemen kaupunginhallitukselle uusi tornihotellihanke esiteltiin maanantaina, kaupungin kiinteistökehitysyhtiölle alustavasti jo tammikuussa.

– Hallituksessa vastaanotto oli positiivinen, keskustan kehittämiseen suhtaudutaan myönteisesti. Tosin iltakoulussa annettiin ymmärtää, että korkea rakentaminen kohtaa Rovaniemellä vastustusta. Sitä on tässäkin hankkeessa odotettavissa, Kolu toteaa.

Pöyry arvioi, että tarvittava kaavamuutos on suurin epävarmuustekijä hankkeelle. Kaavamuutoksen menee vähintään vuosi. Kaavan jälkeen päästään rakentamaan nopeasti ja se vie noin kaksi vuotta.

Jos Rova-torni valmistuisi nyt, se olisi Suomen korkein hotelli. Tällä hetkellä Suomen korkein hotelli sijaitsee Tampereella (Hotelli Torni, 88,5 metriä), mutta Helsinkiin on suunniteltu vieläkin korkeampaa hotellia.

Trevianin hotellin kustannusarvio on 50–100 miljoonaa euroa.

Sampokeskukselle uutta elämää

Nykyinen Sampokeskus palvelisi uutta hotellia ravintolamaailmoineen. Ravintolat aamiaispöytineen tulisivat hotellin toiseen kerrokseen. Korttelihankkeen toisessa kerroksessa olisi myös viihde- ja kuntosalitilat.

– Meitä kiinnostaa Sampokeskuksen kehittäminen, sillä se on vähän jämähtänyt 1980 ja 1990-luvuille, Kolu sanoo.

Kauppakeskuksen katutaso aiotaan pitää nykyisenkaltaisessa liikekäytössä.

Suunnittelu on edennyt ketterästi, sillä hotelli-idea on syntynyt vasta aiemmin tänä vuonna. Ideoinnissa isossa roolissa on ollut rovaniemeläislähtöinen Amalia Pöyry.

– Oikeastaan, kun kuulimme keskusta-alueen suunnitelmista, ajatukset loksahtivat paikoilleen, Pöyry kertoo ja viittaa esimerkiksi Arinan tornihotellihankkeeseen.

"Kaupunkiin mahtuu hyvin kaksi tornihotellia"

Myös Osuuskauppa Arina suunnittelee 24-kerroksista tornihotellia keskustaan, Lordinaukion kylkeen Lapinmaan tontille. Kolu ei näe, että hanke kilpailisi toisen tornihotellihankkeen kanssa.

– Kaupunkiin mahtuu ja tarvitaan lisää hotellikapasiteettia.

Arinan kanssa yhtiö haluaisi suunnitella yhteistyössä pysäköintiratkaisuja keskustaan, sillä maanalaisen pysäköinnin tarve keskustassa kasvaa.

Sen sijaan Lapland Hotelsin Valionrantaan suunnitteleman hotellin kanssa Trevianin suunnitelma kilpailisi ainakin kongressitilojen osalta.

– Rovaniemelle ei mahdu kahta kongressihotellia. Näen, että voisimme tehdä yhteistyötä Lapland Hotelsin kanssa, Kolu arvioi.

Pöyryn mukaan kongressitilojen saaminen keskustaan ei ole kynnyskysymys, vaan tornihotelli voidaan toteuttaa myös ilman niitä.

Trevianin suunnittelemalle hotellille ei ole vielä operaattoria. Sen hankkimisen aika on myöhemmin, samoin ravintolatoimijoiden.

– Esimerkiksi kansainvälinen hotelliketju on mahdollinen. Ravintolapuolelle voi tullia pieniäkin paikallisia toimijoita, Pöyry visioi.

Lisää havainnekuvia

Arkkitehti Petri Pussinen on piirtänyt tornista useita versiota ja ne ovat kaikki vasta alustavia suunnitelmia.

Tornista voi tulla pyöreä, soikea, sahakuvioinen tai jopa neliö. Todennäköisesti se kapenisi huippua kohden. Rakennusmateriaalia ei ole päätetty, mutta lasi on isossa osassa.

Hotellihanke

Tornia suunnittelee arkkitehti Petri Pussinen, joka on suunnitellut Lapin Kansan tilat Antinkulmassa.

Tornihotelli hyödyntäisi osaa nykyisestä Sampokeskuksesta. Sampokeskuksen ulkonäköä on tarkoitus kohentaa niin, että kokonaisuus näyttäisi yhtenäiseltä.

Sampokeskuksen koko on 33 000 kerrosneliötä. Uutta tilaa rakennettaisiin 23 000 kerrosneliötä.

Rova-tornista tulisi 92-metrinen eli jopa korkeampi kuin Suomen tämän hetken korkeimmasta hotellista, Tampereen Hotelli Tornista (88,5 metriä).

Mikä Trevian Suomi Kiinteistöt?

Kotimaisiin kiinteistöihin sijoittava erikoissijoitusrahasto, jonka pääoma n. 180 miljoona euroa. Kiinteistörahastoa hallinnoi Trevian Rahastot.

Omistaa kiinteistöjä enimmäkseen maakuntakeskuksista ja yliopistokaupungeista, kuten Turusta, Seinäjoelta ja Jyväskylästä.

Ammattimaiset sijoittajat ja yksityishenkilöt voivat sijoittaa rahastoon. Minimisijoitus 100 000 e. Mukana myös ulkomaalaisia sijoittajia.

Rahasto hankki aiemmin viime viikolla omistukseensa Wetterin kiinteistön Rovaniemeltä.

Haluaa olla kasvollinen ja aktiivinen omistajarahoittaja.


Kommentit (32)

  • Apua!

    Hullu, hullu Rovaniemi.

  • Stop

    Jos tällainen mielettömyys jatkuu, tulevissa vaaleissa on tarjolla vain yksi järkevä puolue: vihreät.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös