Jakamistalous: vertaisten toimintaa vai matkailutalouden uusjako?

Matkailun kääntöpiiri -podcast tarttuu ajankohtaisiin matkailuilmiöihin lappilaisella twistillä. Pohdimme syitä ilmiöiden taustalla ja niiden seurauksia Lapissa sekä maailmalla. Vaihtuvien vieraiden kanssa keskustelua johdattelevat matkailun tutkija Minni Haanpää ja matkailun kehittäjä Kristian Sievers. Ensimmäisen jakson vieraina ovat yliopistonlehtori, jakamistalousasiantuntija Maria Hakkarainen ja toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Podcastin tuotannosta vastaavat yhdessä Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Lapin liitto ja House of Lapland. Keskustele aiheesta: #matkailunkääntöpiiri


Kommentit (2)

  • Maria Hakkarainen

    Viime aikoina käydyt mediakeskustelut ovat antaneet ymmärtää, että Airbnb –majoitus mellastaa majoitusmarkkinoiden häirikkönä ja taloyhtiöiden kiusana vailla minkäänlaista sääntelyä. Vertaismajoitus ja Airbnb-toiminta eivät kuitenkaan ole sääntötyhjiössä, vaan myös ne ovat monen eri laeissa määriteltyjen velvollisuuksien ja vaatimuksien piirissä riippuen esimerkiksi majoituksen ammattimaisuudesta. Näitä lakeja ovat mm. asuinhuoneiston vuokrauksesta annettu laki, majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annettu laki, maankäyttö- ja rakennuslaki, arvonlisäverolaki, tuloverolaki, elinkeinolaki, kuluttajansuojalaki sekä kuten Kokkolan tapaus osoittaa myös rikoslaki. Vertaismajoittajan vastuulla on, että hän toimii lainmukaisesti eikä tietämättömyys lain sisällöstä tai oman toiminnan oikeudellisesta luonteesta poista vastuuta. Mikäli vertaismajoittaja huolehtii toimintansa asianmukaisuudesta ja täyttää laissa säädetyt velvoitteensa, ei toiminta ole lainvastaista. Lain säännöksien soveltaminen vaatii aina tapauskohtaista tarkastelua ja tulkintaa. Ilmiön tuoreuden ja monipuolisuuden takia haasteena onkin mm. sen selvittäminen, milloin toiminnassa on kysymys ammattimaisesta majoitustoiminnasta ja milloin ei. Ihan kokonaan toinen keskustelu on, millä muilla keinoin ilmiötä voitaisiin hallita kuin sääntelyllä. Näitä keinoja ja sääntelyn soveltamisen liittyviä kysymyksiä selvitetään muun muassa Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) hankkeessa Vertaismajoitus, haasteet ja mahdollisuudet majoitustoiminnassa

  • Laki majoitus -ja ravitsemis toiminnasta

    On se vaan jännä että nämä tahot ei usko ja toimii lain vastaisesti ja vielä opettavat ihmisille laitonta Airbnb toimintaa. Kokkolassa Poliisi on jo nostanut Kokkolan sanomien mukaan syyytteen näitä salahotelleja ja Airbnb kohteita kohtaan. Tässä yllä olevassa jutussa puhutaan että on sääli että kun lähteneet tähän Airbnb toimintaan ja jos joutuu luopumaan niin voi tulla tappiota, no jokainen ottaa riskin näissä. Airbnb Vertaismajoitus on lakien kiertoa, veropetosta, alvi maksujen kiertoa, kiinteistöveron kiertoa, turvallisuuden kiertoa, kohta käy kun Kittilässä ja nämä on kohta syytteessä jos jotakin sattuu näissä kohteissa. Näissä huijataan turisteja olemalla hotellelleja, silti kerrostaloissa laitonta majoitusta. vakuutus ei korvaa mitään jos kerrostalossa todetaan että tila olut majoituskäytössä. Turvallisuus, lait, verot, pitää olla kunnossa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös