Karjaa raateleva susi hukkateillä Karasjoen alueella

Tappajan jäljiltä löydetty kymmeniä lampaita ja poroja kuolleina tai pahasti revittyinä.

NRK
Susi raatelee tai tappaa saaliinsa. Ruijassa liikkuvan suden jäljistä kertoi NRK:n saamenkielinen toimitus viime viikolla.

Susi raatelee tai tappaa saaliinsa. Ruijassa liikkuvan suden jäljistä kertoi NRK:n saamenkielinen toimitus viime viikolla.

Olli Miettunen

Norjalaiset lampaita tai poroja omistavat perheet ovat kauhuissaan Suomen rajan takana, jossa tappajasuden jäljiltä on löydetty jo kymmenittäin raatoja. Perjantaina suden jäljiltä löytyi lisää eläimiä kuolleina tai pahasti revittyinä Karasjoen alueelta.

– Nyt on todettu, että 25-30 poroa on kadonnut suden suuhun, tappajasudesta uutisoi Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Suden todettiin siirtyneen jälleen uuden tokan kimppuun. Aikaisemmin torstaina Skuohtanjargan paliskunnasta Mikkel Sara arvioi NRK:lle, että uusien raatojen löytyminen suden jäljiltä on varmaa. Poronomistajat tutkivat laitumia helikopterista ja mönkijöillä.

Perjantaina kopterista havaittiin maastossa kymmenkunta kuollutta poroa. Saman verran löytyi viitteitä raadoista paikoista, joihin kopterilla ei voinut laskeutua tarkistusta varten.

Vahingon määrää nostaa Saran mukaan se, että nyt on menossa rykimä ja porojen pitäisi saada olla sen aikaa rauhassa. Jos tulee liikaa häiriötä sudesta tai sitä jahtaavista pyytäjistä, vaikutus näkyy keväällä vasamäärässä.

Norjan luonnonsuojeluviranomaisten ( SNO ) mukaan valitettavasti ei ole epätavallista, että susi tappaa enemmän kuin tarvitsee ravinnokseen.

Viikko sitten NRK uutisoi , että susi oli tappanut yli 10 lammasta toisaalla Ruijan alueella ja muutama päivä ennemmin yli 20. Poronomistajat kuten Johan Henrik Skum Fiettarin palkisesta arvelivat tuolloin, että suden saalis vaihtuu pian poroihin.

Monet ihmiset ovat ilmoittaneet nähneensä suden, mikä on Finnmarkissa harvinainen näky. Karjanomistajat haluavat kaataa suden, mutta Rovviltets røst -yhdistyksen johtaja Anne Margrethe Vadderin mukaan esimerkiksi lampaita pitäisi vahtia kunnes susi jatkaa vaellustaan muille maille.

Eläintensä menetyksestä kertoo lammasfarmari Alf Kristian Eriksen NRK:n saamenkielisen toimituksen jutussa tiistaina 16. lokakuuta. Susi vei laumasta 13 ja 56 jäi eloon. Eriksen aikoi vahtia niitä pyssyn kanssa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös