pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lapland Wel­co­men entiset työn­te­ki­jät ker­to­vat: ”Meitä koh­del­tiin asiat­to­mas­ti”

Haluamme osaltamme laittaa pisteen keskustelulle Lapland Welcomesta ja toimitusjohtaja Veli Moilasesta. Vanhat ahdistavat muistot nousevat pintaan tuolta ajalta, kun yrityksessä työskentelimme.

Koemme, että ensimmäistä kertaa meitä kuullaan ja työntekijöiden huono kohtelu otetaan tosissaan. On tärkeää, että ulkomaalaiset Lapista kokemusta hakevat työntekijät ja heidän läheisensä ovat tietoisia siitä, mitä on luvassa.

Autot ovat viallisia. Eivät kaikki, mutta suuri osa. Renkaita irtoaa kesken ajon ja rattilukko jumahtaa auton viallisuuden vuoksi. Tästä saa toimistolle tullessaan "Miten voit? Oletko kunnossa?"-kysymyksen sijaan potkut. Toimitusjohtajan mielestä olet epäammattimainen kuski, jos rengas tippuu autosta kesken matkan.

Puhetyyliä, jopa kävelytyyliä arvostellaan. Jätetään yksi työntekijä kutsumatta virkistysiltaan, oppaan tyhmyyden takia. "Stupid" ja "yksinkertainen" kuuluvat päivittäiseen toimitusjohtajan sanavarastoon.

Toimitusjohtaja kirjoitti yleisönosastolla näin: "Kaikki, jotka minut tuntevat tietävät, että haukkumanimet eivät kuulu sanavarastooni". Kaikki, jotka hänelle ovat työskennelleet tietävät, että ne kuuluvat hänen sanavarastoonsa joka ikinen päivä.

Huutaminen, törkeät tekstiviestit, puhelut, joissa haukutaan oppaita tuntikausia ovat arkipäivää. Hän itse kutsuu itseään diktaattoriksi, se kuvaa hyvin toimitusjohtajan luomaa työilmapiiriä.

Useasti palkoista puuttuu lisiä. Maksamattomia palkkoja on yritetty saada moni tavoin, yleensä siinä onnistumatta. Toimitusjohtaja on jopa soittanut poliisit paikalle poistamaan palkkojaan vaatimaan tulleita työntekijöitä. Useat ulkomaalaiset työntekijät ovat poistuneet pettyneenä ja järkyttyneenä kotimaahansa, ilman heille kuuluvia palkkoja.

Tämä kaikki on alkanut yli vuosikymmen sitten. Henkistä väkivaltaa ja työpaikkakiusaamista ovat saaneet kokea sadat työntekijät.  PAM ei ole auttanut asiaa. Te-keskus promoaa tätä työpaikkaa. He ovat poistaneet esimerkiksi karenssin siinä tapauksessa, jos työntekijä itse irtisanoutuu. Siihen on syy – he tietävät ongelmat, mutta silti auttavat yritystä saamaan lisää uhreja listoilleen.

Minna-Maija Taipale (Ateena, Kreikka), Paula Nevala (Rovaniemi), Miisa Savelainen (Jyväskylä), Aleksi Hänninen (Rovaniemi), Kira Rokx (Leeuwarden, Hollanti), Rikhard Ahokas (Rovaniemi), Teemu Koivunen (Lieksa), Markus Eberle (Rovaniemi), Sini Peltola (Tervola), Kseniia Alekseeva (Rovaniemi), Timea Heiska (Oulu), Yves De Craeke, (Rovaniemi) Brett Sutcliffe (Rovaniemi), Haridian Sanz (Rovaniemi), Petros Poulios (Ateena, Kreikka), Varenas Alexia (Chambery, Ranska), Ville Keskitalo (Rovaniemi), Ines Santos (Porto, Portugali) ja Juha Kyngäs (Rovaniemi).

Edit 27.9. klo 11.30: Poistettu henkilön nimi hänen pyynnöstään.

Edit. 28.9. klo 17:02: Poistettu henkilöiden nimiä, jotka olivat ilmoittaneet, että eivät anna lupaa julkaista nimiään verkossa.

Edit. 29.9. klo 13.44: Palautettu kolmen henkilön nimet heidän pyynnöstään.