Lapin yli­op­pi­las­teat­te­ril­la on kahden juhlan vuosi – "Jonkun muun piti sanoa ääneen, että paljon on tehty, jotta sen oivalsi it­se­kin"

Lapin ylioppilasteatteria lyötiin äskettäin ällikällä: 40-vuotisjuhlavuottaan viettävä LYT valittiin vuoden 2020 harrastajateatteriksi. Tuplajuhlavuoden aikana tarjolla on runsaasti monitaiteellista ohjelmaa heti keväästä alkaen. Muun muassa kiitetty Aika hauska masennusnäytelmä palaa ohjelmistoon.

Aika hauska masennusnäytelmä palaa ohjelmistoon parin roolivaihdoksen kera.
Aika hauska masennusnäytelmä palaa ohjelmistoon parin roolivaihdoksen kera.

Tänä vuonna Lapin ylioppilasteatterilla, LYT:lla on kaksi painavaa syytä juhlaan. Ensimmäinen niistä on se, että marraskuussa tulee kuluneeksi täydet 40 vuotta Suomen pohjoisimman ylioppilasteatterin perustamisesta. LYT näki päivänvalon vuonna 1980, eli noin vuosi Lapin yliopiston perustamisen jälkeen.

– LYT:lla on ollut hieno, nousujohteinen taival. Jo alkuvuosina pöhinä oli valtava. Nuoria opiskelijoita virtasi kaupunkiin ja liittyi harrastajateatteriin, minkä myötä LYT:sta tuli kiinteä osa Rovaniemen teatteritarjontaa. Maan arvostetuimpiin kuuluvan ylioppilasteatterin ohjelmisto on pysynyt kunnianhimoisena näihin päiviin asti, ylistää perustajajäsenistöön kuulunut, nykyinen Rovaniemen teatterin näyttelijä Markku Köngäs.