Mainos

Lapin ur­hei­lu­gaa­las­sa juh­li­taan tam­mi­kuus­sa yli kunta- ja la­ji­ra­jo­jen

Suuren suosion saavuttanut Lapin urheilugaala järjestetään ensi vuonna jo kolmannen kerran. Tammikuussa 2020 kaikki lappilaiset urheilun ystävät toivotetaan tervetulleeksi SantaParkiin paitsi yhteisen illanvieton, myös palkintojenjakoseremonian tiimoilta. Mutta kenet palkitaan ja millä perustein? Siitä kertovat nyt tapahtuman pääjärjestäjän, eli Lapin Liikunnan toimijat.

Lapin urheilugaala on monen tahon yhteisponnistus ja oodi lappilaiselle urheilulle. ”Toivotamme kaikki urheilunystävät mukaan gaalaan. Kutsuvieraslistoja ei ole ja tunnelma on rento ja avoin”, Lapin Liikunnan seurakehittäjä Suvi Karusaari ja Lapin urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattori Reijo Jylhä kannustavat.
Lapin urheilugaala on monen tahon yhteisponnistus ja oodi lappilaiselle urheilulle. ”Toivotamme kaikki urheilunystävät mukaan gaalaan. Kutsuvieraslistoja ei ole ja tunnelma on rento ja avoin”, Lapin Liikunnan seurakehittäjä Suvi Karusaari ja Lapin urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattori Reijo Jylhä kannustavat.
Kuva: Lapin urheilugaala

Tammikuussa 2020 jo kolmatta kertaa Lapin maakunnassa järjestettävä Lapin urheilugaala on kuin suuri kädenojennus kaikille lappilaisen urheilun ja liikunnan eteen työtä tehneille toimijoille, sekä Lapin Liikunnan sidosryhmille ja yhteistyötahoille. Samalla se on myös areena, jossa jaetaan tunnustuksia henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti edustaneet lappilaista urheilukenttää ja osoittaneet potentiaalinsa omassa lajissaan.

– Gaalassa juhlitaan yli kunta- ja lajirajojen. Urheilugaalassa palkitaan urheilijoiden lisäksi taustavaikuttajia, talkoolaisia ja pitkään liikunnan parissa olleita henkilöitä. Palkintojenjako tekee gaalasta aivan erityisen tärkeän, sanoo Lapin Liikunnan seurakehittäjä Suvi Karusaari.

Vaikean valinnan äärellä

Palkintoluokkia on kaikkiaan 14 kappaletta ja lajien parhaat -lista julkaistaan gaalassa. Lajien parhaiden nimeämisistä vastaavat kansalliset lajiliitot sekä heidän piirijärjestönsä. Kyseisten tahojen edustajat ja muut gaalasta kiinnostuneet ovat esittäneet ehdotuksensa eri palkintoluokkien palkintojensaajiksi Lapin Liikunnan verkkosivujen kautta ennen marraskuun loppua. 

Tämän lisäksi vuoden sykähdyttävintä, lappilaista urheilutapahtumaa on äänestetty myös Lapin Kansan verkossa. Eniten yleisöääniä saanut tapahtuma tulee pokkaamaan pääpalkinnon.

– Tällä tavoin olemme halunneet tarjota vaikuttamismahdollisuuden myös varsinaisen palkintolautakunnan ulkopuolelta, Karusaari perustelee.

Lapin urheilugaalan palkintolautakunta on jakautunut vastuualueisiin. Kullakin 14 palkintoluokalla on siten omat kriteerinsä ja tiiminsä, joiden sisällä päätökset palkittavista henkilöistä tehdään. Arvovaltainen, monialainen palkintolautakunta tekee lopulliset päätökset palkintojensaajista perustuen etukäteen jaettuun ja saatuun tietoon palkinnonsaajaehdokkaista.

– Vuoden taustavoima -palkintoehdokkaat Lapin eri kunnista kerätään tapahtumaa järjestävän kaupungin liikuntavastaavan avustuksella. Näin saamme ehdokkaita kattavammin koko Lapin laajuudelta, mikä on meille ensiarvoisen tärkeää, palkintolautakunnalle tietoja palkittavista henkilöistä välittävä ja kansallisten lajiliittojen yhdyshenkilönä toimiva Karusaari sanoo.

Urheilevan opiskelijan tunnustus

Yksi mielenkiintoisimmista palkintoluokista lienee tapahtuman alusta asti mukana ollut kaksoisurapalkinto. Se on tunnustus menestystä niittäneelle urheilevalle opiskelijalle, tai kääntäen; opiskelevalle urheilijalle.

Kaksoisurapalkinnon saa siis henkilö, jolla on näyttöä sekä urheilun että opiskelun puolelta. 

– Kriteerinä on, että henkilö opiskelee tavoitteellisesti ja on menestynyt urheilussa aikuisten sarjassa vähintään SM-tasolla ja omassa lajissaan edustustasolla kansainvälisesti kuluneen kauden aikana, kertoo kaksoisurapalkinnosta vastaava, Lapin Urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattori Reijo Jylhä.

Kaksoisurapalkinnon saajalla opiskelu etenee siis urheilun lomassa ja opiskelu on yhtä suunnitelmallista kuin urheilukin. Sen suurempia kriteerejä opiskelumenestyksen tai opintoalan suhteen ei kuitenkaan aseteta. Keskeistä on se, että urheilu on tärkeysjärjestyksessä vähintäänkin opintojen tasolla.

– Nämä henkilöt ovat omalla toiminnallaan osoittaneet sen, että heillä on resursseja opiskella ja urheilla samanaikaisesti. Monet heistä ovat eräänlaisessa välimaastossa ja kokevat tärkeäksi sekä valmistua ammattiin että urheilla. Heitä me haluamme kannustaa eteenpäin, Jylhä tähdentää.

Lapin urheilugaalassa jaettava kaksoisurapalkinto on oiva esimerkki tunnustuksesta, joka kannustaa menestystä omassa lajissaan niittänyttä henkilöä jatkamaan valitsemallaan tiellä, mutta samalla pitämään myös elämän muut ovet avoinna. Juuri siihen kiteytyy myös Lapin Liikunnan päätavoite: 

– Pyrimme omalta osaltamme edistämään lappilaisten ihmisten liikunnallista elämäntapaa ja toisaalta tukemaan myös lappilaisten urheilijoiden ammatillisia pyrkimyksiä. Tähän myös Lapin urheilugaala ja palkintojenjakotilaisuus pyrkivät, Karusaari ja Jylhä ynnäävät. 

”Lapin urheilugaala on tärkeä tapahtuma meille Lapin Liikunnalle sekä koko Lapin urheilu- ja liikuntaväelle. On mahtavaa, että tapahtuma on saanut ihmiset niin aktiivisesti liikkeelle”, iloitsee Lapin Liikunnan seurakehittäjä Suvi Karusaari.
”Lapin urheilugaala on tärkeä tapahtuma meille Lapin Liikunnalle sekä koko Lapin urheilu- ja liikuntaväelle. On mahtavaa, että tapahtuma on saanut ihmiset niin aktiivisesti liikkeelle”, iloitsee Lapin Liikunnan seurakehittäjä Suvi Karusaari.
Kuva: Lapin urheilugaala

Palkintoja ja kohtaamisia

Ovet Lapin urheilugaalaan ovat kaikille kaupunkilaisille avoinna, eikä erillisiä kutsuvieraslistoja laadita. 

– Kaikki saavat osallistua ja ostaa illalliskortin juhlaan. Juhlaan pukeudutaan, mutta gaalan tunnelma ohjelmineen tulee aikaisempien gaalojen mukaan olemaan rento, Karusaari tähdentää.

Jylhä korostaa Lapin urheilugaalan olevan paitsi ainutlaatuinen palkintojenjakotilaisuus, myös merkittävä, urheiluväen yhteinen tapaamispaikka. Alueellinen, valtakunnallista konseptia peesaava tapahtuma on onnistunut saamaan lappilaiset urheilun ystävät massoina liikkeelle. Eikä ihme: urheilunystävät saavat tavata toisiaan vapaissa ja rennoissa merkeissä juhlistaen samalla lappilaisen urheilun menestystarinoita.

– Liput on aina myyty loppuun ja siksi tänä vuonna tapahtuma järjestetäänkin SantaParkissa, jossa on aiempia vuosia enemmän tilaa. Osallistujamäärä on kasvanut hurjasti ja toivommekin, että kaikki mahtuisivat mukaan, Jylhä kuittaa.

Lapin urheilugaala 2020

Kaikille avoin gaala kiitoksenosoituksena Lapin alueen toimijoille, sidosryhmille ja yhteistyökumppaneille urheilun ja liikunnan eteen tehdystä työstä ja saavutuksista.

Alueellinen, ympäri Suomen järjestettävä gaala järjestetään Lapissa nyt kolmannen kerran. 

Aika: lauantai 11.1.2020 klo 18–00.

Paikka: SantaPark, Rovaniemi.

Illalliskortit: 75€ / henkilö, 20.12.2019 asti.

Pukukoodi: tumma puku.

Lisätietoja ja tilaukset: lapinliikunta.com / 040 1662063 / toimisto@lapinliikunta.fi


Lapin urheilugaalan palkintolautakunta:

Lapin Urheilutoimittajakerho (Vuoden urheilija, vuoden nuori urheilija, vuoden valmentaja).

Lapin Kansa (Vuoden sykähdyttävin lappilainen urheilutapahtuma).

Lapin Aluehallintovirasto (vuoden liikuntapaikkateko).

Lapin Urheiluakatemia (kaksoisurapalkinto).

Opetushallitus ja Olympiakomitea (Liikkuva koulu -palkinto).

Lapin Urheiluopistosäätiö  (hopeinen ja kultainen plaketti).

Lähitapiola Lappi (Lapin liikkuvin työpaikka).

Lapin kuntien liikunnasta vastaavat virkamiehet (Vuoden taustavoima, Veikkauksen Jokeripalkinto).

Lapin Liikunta ry (Lapin liikuntapalkinto, Elämänura Uno -palkinto ja vuoden Lappilainen urheiluseura).