Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Hallitusneuvottelut: Vääntö so­tes­ta, leik­kauk­sis­ta ja työl­li­syy­des­tä jatkuu Orpon mukaan ilman syviä haavoja

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lapin Kansan vaa­li­ko­ne avautui – Katso mitä mieltä eh­dok­kaat ovat valtion ve­las­ta, nuuskan myyn­nis­tä ja metsän hak­kuis­ta

Rovaniemi
Suurin osa Lapin vaalipiirin ehdokkaista on vastannut vaalikoneeseen.
Suurin osa Lapin vaalipiirin ehdokkaista on vastannut vaalikoneeseen.
Kuva: Anssi Jokiranta

Lukijat voivat tutkia ehdokkaiden mielipiteitä  ajankohtaisiin vaaliteemoihin Lapin Kansan vaalikoneesta. Se julkaistaan verkossa tiistaina 21. helmikuuta klo 9.

Lapin Kansa toteuttaa vaalikoneen yhdessä Iltalehden kanssa.

Vaalikoneessa on 20 valtakunnan politiikkaa koskevaa kysymystä ja 10 erityisesti Lappia koskevaa kysymystä. Jokaisen kysymyksen kohdalla ehdokas voi myös perustella, miksi vastaa siten kuin vastaa.

Vaalikone näyttää  vastaajalle parhaiten sopivan ehdokkaan heti kolmannen vastauksen jälkeen. Tulos tarkentuu jokaisen kysymyksen jälkeen. Parhaan tuloksen saa vastaamalla kaikkiin kysymyksiin.

Valtakunnallisissa kysymyksissä hahmotetaan ehdokkaan suhtautumista muun muassa valtionvelkaan, verotukseen ja talouspolitiikkaan. Kysymyksiä on myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, energiasta ja metsistä.

Lappi-kysymyksissä kysytään muun muassa uusien kaivosten perustamisesta maakuntaan, hakkuista Metsähallituksen mailla ja nuuskan myynnin vapauttamisesta.

Vaalikone sijoittaa vastaajan ja ehdokkaat arvokartalle. Yhtenä akselina on vanha oikeisto – vasemmisto -jako, toisena akselina on konservatiivi – liberaali.

Ehdokkaat voivat vaalikoneessa kertoa myös vaalilupauksensa.

Suurin osa Lapin vaalipiirin ehdokkaista on jo vastannut vaalikoneeseen. Ne, jotka eivät vielä ole niin tehneet, on vielä aikaa vastata siihen. Jos ei ole saanut tunnuksia, joilla pääsee vastaamaan,  tulee olla yhteydessä Iltalehden ehdokastukeen sähköposti: palaute.vaalikone@almamedia.fi.

Lapin Kansan vaalikone löytyy täältä.

Lue myös: Vaalipuhetta-podcast avaa vaalien asetelmia Lapissa