Kolumni: Las­ten­hoi­ta­jan hymy ei hyydy edes palk­ka­kuo­pas­sa

Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on al­ka­nut: Kasperi Tyni nosti Mat­ka­kos­kel­ta yli 16-ki­loi­sen von­ka­leen – lähetä kuva omasta lo­hi­saa­liis­ta­si

Marjastus: Kesäkuu alkoi, mutta hal­la­kart­ta hohkaa si­ni­se­nä – Miten käy mus­tik­ka- ja hil­la­sa­don?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lapin Kansa ei avannut ve­ro­ko­net­ta tänä aamuna – tie­do­tus­vä­li­nei­den tem­pauk­sel­la pro­tes­toi­daan Ve­ro­hal­lin­non rik­kai­ta suo­je­le­vaa sa­laa­mis­lin­jaus­ta

"Kyse on yhteiskunnan läpinäkyvyydestä", korostaa Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka.

Median digitaaliset verokoneet ovat jo yli 20 vuoden ajan tarjonneet suomalaisille poikkeuksellisen mahdollisuuden havainnoida yhteiskunnan toimintaa.
Median digitaaliset verokoneet ovat jo yli 20 vuoden ajan tarjonneet suomalaisille poikkeuksellisen mahdollisuuden havainnoida yhteiskunnan toimintaa.

Merkittävä osa suomalaisista tiedotusvälineistä sulkee tänään verokoneensa verkossa.

Tempauksella vastustetaan Verohallinnon linjausta, joka tarjoaa paljon ansaitseville mahdollisuuden vastustaa verotietojensa luovuttamista sähköisesti median käyttöön.

Ainakin osa verokoneista pysyy kiinni koko marraskuun ajan. Ne avataan todennäköisesti joulukuun alussa, jolloin julkaistaan myös listoja rajatussa muodossa.

Useita valituksia hallinto-oikeudessa

Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka toteaa runsaan 4 400 suurituloisen piilottaneen tänä vuonna verotietonsa medialta. Viime vuonna piilottajia oli vain 200.

– Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja nähdäkseen, että ensi vuonna määrä on taas kertaluokkaa suurempi, Mukka toteaa.

– Linjaus haittaa vakavasti median työtä verotietojen avoimuuden edistäjänä. Epätäydelliset listat eivät varmuudella vastaa todellisuutta.

Päätoimittajan mukaan tiedotusvälineet haluavat tempauksellaan kiinnittää yhdessä huomiota suomalaisen julkisuusperiaatteen noudattamisen tärkeyteen.

– Kyse on yhteiskunnan läpinäkyvyydestä. Nyt esimerkiksi poliittisen päätöksenteon ja yksityistämisen seuraukset ovat jäämässä hämäriksi. Se on todellinen menestys suomalaiselle yhteiskunnalle.

Monet tiedotusvälineet ovat valittaneet Verohallinnon hallinnollisena päätöksenä tekemästä julkisuuslinjauksesta. Nyt odotetaan hallinto-oikeuden ratkaisua.

– Uskon, että sieltä tulee oikea ratkaisu, Mukka toteaa.

Ainakin kahdeksan mediaa mukana

Protestitempauksessa ovat mukana myös ainakin Turun Sanomat, Aamulehti, Satakunnan Kansa, Länsi-Suomi, Keskipohjanmaa, Kaleva ja Lapin Kansa.

– Painavin syy on se, että emme halua välittää virheellistä, puutteellista tai harhaanjohtavaa tietoa, vastaava päätoimittaja Sanna Keskinen perustelee Kalevan ja samaan konserniin kuuluvan Lapin Kansan osallistumista.

– Jos kerromme esimerkiksi, että tässä on Pohjois-Suomen verokuningas tai -kuningatar, emme voi olla 100-prosenttisen varmoja tiedon oikeellisuudesta.

Keskisen mukaan Kaleva ja Lapin Kansa silti uutisoivat julkisuuden henkilöiden verotietoja, mutta lähinnä otoksina. Verokärkiäkin hahmotetaan ristiintaulukoimalla vanhoja tietoja.

– Verotietojen avoimuudelle ja julkisuudelle on Suomessa kestävät ja vahvat perusteet, päätoimittaja muistuttaa.

– Nyt verottajan linjaukset rapauttavat niitä kaiken aikaa. Jollei siihen puututa, tiedonsaanti hämärtyy kokonaan. Entisenkaltainen verotietojen uutisointi loppuu tai supistuu merkittävästi. Uutisointi ei voi olla kattavaa, jos yhteiskunnan rikkain osa puuttuu tiedoista.