Mainos

Lan­tion­poh­ja­li­has­ten toi­min­ta­häi­riöt vai­vaa­vat syn­nyt­tä­nei­den naisten lisäksi nuoria, ikään­ty­nei­tä sekä miehiä – ”Fy­sio­te­ra­pias­ta saa apua toi­min­ta­häi­riöi­hin”

Lantionpohjalihasten toimintahäiriöt koskevat kaiken ikäisiä ihmisiä. Fysioksen fysioterapeutti Mari-Anne Kaikkonen avaa, mitä oireet voivat olla ja miten toimintahäiriöitä voidaan hoitaa. Miksi erityisesti äitien kannattaa käydä fysioterapeutin luona synnytyksen jälkeen?

Fysioterapeutti Mari-Anne Kaikkonen ottaa vastaan lantiopohja- ja äitiysfysioterapia-asiakkaita sekä Kemin että Tornion Fysioksen toimipisteillä.
Fysioterapeutti Mari-Anne Kaikkonen ottaa vastaan lantiopohja- ja äitiysfysioterapia-asiakkaita sekä Kemin että Tornion Fysioksen toimipisteillä.

Lantionpohjalihasten toimintahäiriöt eivät vaivaa pelkästään synnyttäjiä yleisestä luulosta huolimatta. Toimintahäiriöitä löytyy kaiken ikäisiltä – lapsesta vaariin sekä sukupuoleen katsomatta.

– Toki synnytykset altistavat kyseisille toimintahäiriöille, mutta monilla muillakin voi esiintyä ongelmia. Selkäkivun taustalta voi yllättäen löytyä vatsalihasten erkaumaa ja lantionpohjan toimintahäiriötä. Näitä ei välttämättä heti osata huomioida, avaa aihetta Fysioksen fysioterapeutti Mari-Anne Kaikkonen, joka on erikoistunut lantionpohjalihasten fysioterapiaan.

Fysios Kemille ja Fysios Torniolle on ollut tärkeää, että heiltä löytyy alan osaaja. Meri-Lapin alueella on tällä hetkellä vain muutama lantionpohjalihaksiin ja äitiysfysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti. Mari-Anne Kaikkonen ottaa vastaan lantiopohja- ja äitiysfysioterapia-asiakkaita sekä Kemin että Tornion Fysioksen toimipisteillä.

– Fysioterapeutin työt olen aloittanut vuonna 2011. Urani olen tehnyt pääasiassa neurologisten sekä ikääntyneiden asiakkaiden kanssa, mutta omakohtainen mielenkiintoni lantionpohjalihasten toimintaan ja äitiysfysioterapiaan syttyi omien lasteni synnyttyä. Tämä vei minut Tampereen ammattikorkeakouluun, joka tarjosi todella hyvän ja laajan täydennyskoulutuksen aiheeseen, kertoo Kaikkonen.

Mikä aiheuttaa?

Kaikkosen mukaan yleisimmin lantionpohjalihasten toimintahäiriöitä aiheuttaa synnytyksen lisäksi ikääntyminen, ylipaino, raskas voimaharjoittelu sekä gynekologiset leikkaukset.

Tyypillisimpiä oireita ovat virtsan ja ulosteen karkailu sekä kipu lantion tai alaselän alueella. Kohdun, emättimen ja peräsuolen laskeumat ovat myös oire lantionpohjantoimintahäiriöistä. Lisäksi ummetus, eturauhasvaivat ja seksuaalitoimintahäiriöt voivat olla merkkejä toimintahäiriöistä lantionpohjan lihaksissa.

– Usein vaivat yleistyvät ikääntyessä, kun lantionpohjaside- ja lihaskudosrakenne heikentyvät. Ennaltaehkäisyyn onkin tärkeä satsata, koska aktiivisella ja oikeaoppisella harjoittelulla voidaan vähentää ikääntyessä esille tulevia ongelmia, kertoo Kaikkonen.

Lantionpohjan toimintahäiriöiden lisäksi odottavilla äideillä paine voi kasvaa vatsaontelossa ja hormonaalisten muutosten kanssa ne löysyttävät sidekudosta, mikä voi aiheuttaa vatsalihasten erkaumaa. Erkaumalla tarkoitetaan suorien vatsalihasten välin suurentumista.

– Pömpöttävä vatsa ja lysähtänyt ryhti sekä keskivartalon hallinnan vaikeus voivat olla merkkejä vatsalihasten erkaumasta. Erkauman palautuminen synnytyksen jälkeen voi vaatia fysioterapeutin ohjausta.

Mikä avuksi?

– Tärkeintä on muistaa, että lähdemme aina liikkeelle asiakasta kuunnellen ja heidän lähtökohdistaan. Meillä Fysioksella voi käydä niin lääkärin lähetteelläkin kuin ilmankin. Jos mieltäsi askarruttaa lantionpohjan kunto, varaa aikasi kartoitukseen. Meille ovat kaikki asiakkaat tervetulleita, lisää Kaikkonen hymyillen.

Vastaanotolla fysioterapeutti alkuhaastattelee ja kartoittaa tilanteen. Synnytyksen jälkeen fysioterapeutin vastaanotolla tarkistetaan erkauman tilanne sekä lantionpohjan toiminta.

– Tutkimusten jälkeen laaditaan yksilöllinen harjoitteluohjelma. Omatoimisen harjoittelun tukena voidaan käyttää esimerkiksi sähköhoitoa, joka auttaa lantionpohjan lihasten herättelyssä, kertoo Kaikkonen.

Fysios tarjoaa äitiysfysioterapiaa niin raskaana oleville kuin synnyttäneille. ”Uusien äitien kannattaa tulla käymään fysioterapeutin luona tarkistuttamassa, kuinka keho on palautunut”, Kaikkonen muistuttaa.
Fysios tarjoaa äitiysfysioterapiaa niin raskaana oleville kuin synnyttäneille. ”Uusien äitien kannattaa tulla käymään fysioterapeutin luona tarkistuttamassa, kuinka keho on palautunut”, Kaikkonen muistuttaa.

Digifyssari avuksi

Fysios tarjoaa äitiysfysioterapiaa niin raskaana oleville kuin synnyttäneille. Kaikkonen muistuttaakin uusia äitejä käymään fysioterapeutin luona tarkistuttamassa, kuinka keho on palautunut. Arpien hoito on tärkeä osa äitiysfysioterapiaa, minkä hoito-ohjeet saat fysioterapeutin vastaanotolla.

– Minulta ei tutkittu juurikaan mitään näistä, vaikka olen kahdesti synnyttänyt. Mielestäni synnytyksen jälkeen nainen jätetään aika lailla huomiotta. Itse olen oppinut nämä asiat kantapään kautta. Harjoittelun avulla olen saanut lantionpohjan toiminnan lähes normaaliksi. Alussa olisin kaivannut enemmän apua ja tukea, toteaa Kaikkonen.

Fysioterapian käynnin tueksi Fysios tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia verkkofysioterapiaohjelmia Digifyssari-sivustoltaan. Sieltä löytyy useampia lantionpohjakursseja niin synnyttäneille, raskaana oleville kuin miehillekin, kuten Äidit kuntoon, Lantionpohjalihasten tehokuuri, Pysy kunnossa raskausaikana.

– Digifyssarin ideana, että asiakkaat saavat tukea omaan harjoitteluun. Ohjelmia voi tehdä kätevästi kotona ja ne löytyvät osoitteesta: www.fysios.fi/palvelut/digifyssari.