Lämmin sää jatkuu koko viikon – ensi vii­kol­la vii­le­nee ja vappu voi olla kylmä ja sa­tei­nen

Pohjoisimmassa Lapissa vappua vietetään todennäköisesti pakkasasteessa. Ensi viikon säätä on vielä hankalaa ennustaa tarkkaan, mutta lämpötilassa tapahtuu selvä käänne viileämpään suuntaan sunnuntaina. Lämpimän sään vuoksi monin paikoin on nyt ruohikkopalojen vaara.

Aurinkoinen sää hellii koko viikon lähes koko Suomea.

Lämpötila kohoaa tällä viikolla yli viidentoista asteen suuressa osassa maata. Paikoin päästään jopa lähelle 20 astetta.

Lämpötila on lähipäivinä Etelä- ja Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 15–19 astetta, Lapissa 15 astetta ja Pohjois-Lapissa 5–12 astetta.

Viileä käänne luvassa sunnuntaina

Epävakaisempaa säätä on luvassa sunnuntaina.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan vapun säätä on vielä vaikeaa ennustaa, mutta sää näyttää selvästi viilenevän ensi viikolla.

Tiistaina eli vappuaattona Etelä- ja Keski-Suomessa voi tulla vesisadetta ja lämpötila näyttää tämänhetkisten ennusteiden mukaan laskevan alle 15 asteen. Pohjois-Suomessa lämpötila on jäämässä alle 10 asteen ja Pohjois-Lapissa jopa nollan alapuolelle.

Ruohikkopalojen vaara monilla alueilla

Ilmatieteen laitos varoittaa ruohikkopalojen mahdollisuudesta Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Näillä alueilla nuotion tai muun avotulen teko on kielletty.

Lumen alta paljastuva edellisen vuoden kuiva ruoho voi syttyä palamaan, vaikka puusto ei vielä helposti sytykään. Ruohikkopalon vaara voi johtua myös tuulesta.

Lue myös

Lumet sulivat hiihtäjien alta Länsi-Lapissa – Jokivesien pinta noussut, osa joista tulvinee jo ennen vappuaLinkki juttuun

Tilaa Lapin Kansan uutiskirje tästä.