Mainos

Lä­hi­ruo­kaa li­ha­ti­lal­ta

Rovaniemen alueen lihantuottajat uskovat, että lähellä tuotetulle lihavalmisteelle on Lapissa kysyntää. Keväällä valmistuu Lapin ensimmäinen pienteurastamo, josta saatu liha jatkojalostetaan Meän Lihassa Louella.

Lappiin on suunniteltu omaa teurastamoa pitkään, mutta vasta viime keväänä asia saatiin nytkähtämään eteenpäin. Leivejoen Lihan rakennuttama pienteurastamo avataan huhtikuussa Leipeen kylälle Rovaniemelle.

Teurastamo panostaa niin sanottuun rahtiteurastukseen, eli tuottaja tuo teuraan ja ottaa lihat mukaansa. Lisäksi teurastamo ostaa teuraseläimiä, ja paloittelee ja pakkaa lihat kuluttajalle sopivaan muotoon. Teurastamossa pystytään käsittelemään nautaa, lammasta ja hevosta.

Yrittäjä Esa Teerijoen mukaan ajatuksena oli pitää tuotanto Lapissa alkutuotannosta valmiiseen lihatuotteeseen asti.

– Tähän asti eläimet on pitänyt lähettää teuraaksi Kemiin tai vielä siitäkin eteenpäin. Iso osa tulosta on jäänyt sille tielle, vaikka liha palautuisikin Lappiin, Teerijoki sanoo.

Leivejoen Lihan yrittäjällä Esa Teerijoella on 18 vuoden kokemus maidon ja lihan tuottamisesta. Laajentaminen lihanjalostukseen lähti kysynnästä sekä omasta kiinnostuksesta.
Leivejoen Lihan yrittäjällä Esa Teerijoella on 18 vuoden kokemus maidon ja lihan tuottamisesta. Laajentaminen lihanjalostukseen lähti kysynnästä sekä omasta kiinnostuksesta.

Meän Lihan Pekka Mansikkasalo on harmitellut samaa asiaa. Teurastamolta palautunutta lihaa ei ole voinut myydä helposti eteenpäin, sillä tuottajapalautukset eivät ole kuluttajapakkauksissa. Lihayrittäjien yhteistyö varmistaa, että jatkossa kuluttajalla on mistä valita.

– Tarkoitus on, että me leikkaamme ja jatkojalostamme teurastetun lihan edelleen makkaroiksi ja leikkeiksi. Olemme investoimassa muun muassa kestomakkaroiten ja kylmäsavumakkaroitten valmistukseen liittyvään laitteistoon, Mansikkasalo sanoo.

Yrittäjät ovat saaneet tukea investointeihinsa Kylien kehittämissäätiöltä. Teerijoki pitää tukea merkittävänä teurastamon osalta.

– Kehittämissäätiön tuki helpotti rakentamispäätöksen syntymistä huomattavasti. Asiat sujuivat säätiön kanssa nopeasti ja helposti, Teerijoki kiittelee.

Sekä Teerijoki että Mansikkasalo uskovat, että tukirahat palautuvat maakuntaan verotuloina. Kun myös pientuottajat pystyvät jatkossa entistä helpommin myymään lihan itse eteenpäin, liiketoiminta vilkastuu koko alalla.

Meän Lihan tavoitteena on laajentaa markkinoita suoramyynnin lisäksi kauppojen ja ravintoloiden suuntaan. Yhden vinkin Mansikkasalo heittää myös kuntien puoleen:

– Meillä on Sodankylän ruokapalvelun kanssa sopimus raakalihan toimittamisesta ja tämä lähiruokahanke on saanut huomiota valtakunnallisestikin. Nyt olisi muillakin kunnilla tilaisuus lähteä mukaan nousevaan trendiin ja suosia lähilihaa.