Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Kolumni

Läheltä voit löytää paljon hienoja paik­ko­ja

-
Kuva: Nina Susi

Kotiseutu voi vaikuttaa joskus siltä, että siellä ei ole oikein mitään kiehtovia paikkoja ja varsinkaan mitään tekemistä. Sieltä voi haluta varsinkin nuorena aikuistumisen kynnyksellä pois loppuiäkseen. Näin se on aina ollut ja on tulevaisuudessakin.

Kotiseutua mollaava puhe on kuitenkin usein ihan höpöpuhetta. Ainakin Meri-Lapissa ja Tornionjokilaaksossa asuville löytyy aktiviteetteja ja nättejä paikkoja valtakunnan rajan molemmin puolin vaikka kuinka paljon. Viime aikoina olen tehnyt paljon hyviä havaintoja.

Minua kiehtovat nyt erityisen paljon Tornionjokilaakson hienot paikat rajan molemmin puolin. Jostain syystä olen löytänyt jotkut niistä vasta hiljattain, vaikka toinen asumisjaksoni Meri-Lapissa on kestänyt jo vuosikausia. Hyvä esimerkki tästä on Ruotsin Övertorneåssa sijaitseva Luppioberget eli Luppiovaara, josta on tosi hienot maisemat joka suuntaan. Olin kuullut viime vuosina useaan otteeseen, että Luppiovaara on hieno retkikohde, mutta retki sinne toteutui vasta viime vuoden keväänä.

Suosittelen kaikkia merilappilaisia tutustumaan lähikohteisiinsa. Hienoja kohteita löytyy tosi paljon ja yllättävän läheltä.

Aavasaksa toisella puolella Torniojokea on vähintään yhtä kiehtova. Sen laskettelurinteissä en ole ikinä laskenut, mutta tänä talvena yritän vielä ennättää paikata tämän asian. Panostukset perheen pienempien laskuolosuhteisiin ovat houkutelleet sinne väkeä kaukaakin. Myös Ritavalkean rinteissä Pellossa saattaisin perheeni kanssa hyvinkin käydä. Keminmaan Kalli on myös hyvä paikka perheen pienimmille aloittaa lasketteluharrastus.

Kiinnostava uusi tuttavuus oli viime kesänä myös Kalixin maauimala, jossa tuli sellainen tunne, että olisi minilomalla etelän auringossa. Kesäpäivä meni mukavasti, kun kävi samalla paikkakunnan kaupoissa ja syömässä ravintolassa. Ajomatkakin Kalixiin oli aika lyhyt Meri-Lapista.

Meri-Lapin kohteista minua ovat viime aikoina eniten kiehtoneet Martimoaapa ja Kivalot, joissa on mukava käydä päiväretkellä. Luonnossa tepastellessa mieli piristyy kummasti ja kaikki turhanpäiväiset ajatukset poistuvat mielestä.

Ehkä näin keski-ikää lähestyvänä katselee jo asioita hieman eri kantilta kuin aikaisemmin. Nyt minua kiinnostavat kivat ja kauniit retkeily- ja liikuntakohteet, joihin voi mennä perheen kanssa viettämään mukavia hetkiä. Aikoinaan mielenkiinnon kohteet olivat aika lailla erilaiset. Nykyään on mukava mennä ajoissa kotiin ja laittaa nukkumaan vaikkapa mukavan ulkoilupäivän päätteeksi.

Suosittelen kaikkia merilappilaisia tutustumaan lähikohteisiinsa. Hienoja kohteita löytyy tosi paljon ja yllättävän läheltä. Aina ei tarvitse lähteä kauas etsimään hienoja ja uusia asioita.