Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Kysely: Ul­ko­maa­lai­set mar­jan­poi­mi­jat tyy­ty­väi­siä kesän tie­nes­tiin – yli puolet haluaa tulla mar­jas­ta­maan Suomeen ensi kesänä

Keskimääräistä parempi marjan satovuosi vaikutti poimijoiden tyytyväisyyteen.
Keskimääräistä parempi marjan satovuosi vaikutti poimijoiden tyytyväisyyteen.
Kuva: Jirapun Lehtiniemi

Ulkomaalaisten luonnonmarjanpoimijoiden tyytyväisyys poimintaoloihin ja -ansioihin on tuoreessa kyselyssä keskimääräistä paremmalla tasolla.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston toteuttamassa kyselystä ilmenee, että keskimääräistä parempi marjan satovuosi vaikutti poimijoiden tyytyväisyyteen poiminta-ansioon. Tyytyväisiä oli 63 prosenttia poimijoista.

Hyvä marjavuosi vaikutti kyselyn mukaan myös poimijoiden halukkuuteen tulla Suomeen poimimaan marjoja ensi vuonna: 56 prosenttia poimijoista ilmoitti halukkuudestaan tulla Suomeen myös ensi vuonna.

Poimijoiden tyytyväisyys poimintaolosuhteisiin oli viime vuotta sekä keskimääräistä vuotta paremmalla tasolla.

Suomeen saapui luonnonmarjanpoimijoita tänä vuonna pääosin Thaimaasta sekä muun muassa Ukrainasta ja Baltian maista. Poimijoista thaimaalaisten osuus oli edelleen selkeästi suurin, noin 2100 henkilöä.

Ulkomaiset luonnonmarjanpoimijat eivät ole työsuhteessa marjoja ostaviin yrityksiin eivätkä yrittäjiä. He saapuvat Suomeen yrityksen kutsumana viisumilla tai itsenäisesti viisumivapaista maista.

Parhaillaan valmistelussa on lakihanke jokamiehenoikeuden nojalla luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta.

Keskiviikkona etäkokouksena järjestetyssä luonnonmarjan poimintakauden päätöstilaisuudessa keskusteltiin myös poimijoiden mahdollisista uusista lähtömaista, poiminta-ansioista ja alan toimintarakenteista koronapandemiasta johtuvan epävarmuuden aikakaudella.

Keskustelu käytiin Suomen ja Thaimaan viranomaisten sekä alan yritysten ja järjestöjen kesken.