Kysely: Lap­pi­lai­set yk­sin­yrit­tä­jät tekevät pitkiä työ­viik­ko­ja – ro­va­nie­me­läi­sel­lä fy­sio­te­ra­peu­til­la viik­koon voi kertyä töitä jopa 60 tuntia

Rovaniemeläinen fysioterapeutti Jari Tapio panostaa omaan palautumiseensa. Siinä tärkeinä tekijöinä ovat uni, liikunta ja säännöllinen syöminen.
Rovaniemeläinen fysioterapeutti Jari Tapio panostaa omaan palautumiseensa. Siinä tärkeinä tekijöinä ovat uni, liikunta ja säännöllinen syöminen.
Kuva: Jussi Leinonen

Noin puolet lappilaisista yksinyrittäjistä tekee töitä yli 40 tuntia viikossa, selviää Suomen Yrittäjien teettämästä valtakunnallisesta yksinyrittäjyyskyselystä. Tutkimuksen tulokset ovat suuntaa antavia.

Jaksamisessa lappilaiset yksinyrittäjät jakautuvat lähes kahtia. Lähes puolet (47 prosenttia) kertoi, että ei ole kokenut jaksamisen haasteita missään vaiheessa yritystaipalettaan. Hieman yli puolet vastaajista puolestaan kertoi kokeneensa niitä.

75 prosenttia yrittäjistä kertoi, että oli harjoittanut viimeisen 12 kuukauden aikana edes yhden päivän yritystoimintaansa sairaana.

"Joskus voi olla hyvä hankkia ulkopuolista apua"

Rovaniemeläinen yksinyrittäjä, Kehonhuoltamo FixIt:n fysioterapeuttina toimiva Jari Tapio työskentelee 30–60 tuntia viikossa. Fysioterapian ohella hän toteuttaa digitaalista hyvinvointipalvelutoimintaa ja kouluttaa terveydenhuoltoalan ammattilaisia ympäri Suomen.

– Minulla ei ole kahdeksan tunnin työpäiviä viitenä päivänä viikossa, Tapio toteaa.

Tutkimukseen osallistuneista yrittäjistä vain 17 prosenttia ilmoitti pitävänsä lomaa vuosittain neljä viikkoa tai enemmän. Tapio kertoo viettää lomaa noin viisi viikkoa vuodessa.

– Olen tuntenut myös ylikuormittuneisuutta, mikä johtuu luultavasti siitä, että teen kaiken yksin. Kukaan ulkopuolinen ei ole kontrolloimassa hommaa, hän sanoo.

Vaikka työ vie Tapion välillä mukanaan, hän panostaa omaan palautumiseensa.

– Joskus yrittäjän voi olla hyvä myös hankkia ulkopuolista ammattiapua omaan jaksamiseen, hän pohtii.

Verkostoituminen tärkeää

Suurien työtuntien tekemisen lisäksi yksinyrittäjien kasvuhakuisuus on Lapissa korkea, sillä 61 prosenttia vastaajista kertoo haluavansa kasvattaa toimintaansa. Määrä on hieman koko maata alempi, sillä koko maassa kasvuhalukkuus oli 67 prosenttia.

Tärkeimpinä kasvun keinoina lappilaiset yksinyrittäjät mainitsevat verkostoitumisen kumppaneiden kanssa ja työntekijän palkaamisen.

Kyselyyn vastasi noin 70 lappilaista yksinyrittäjää ja valtakunnallisesti yhteensä lähes 2 000 yrittäjää.