pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kym­me­nen rans­ka­lais­las­ta ko­tiu­tuu Syy­rias­ta – suo­ma­lais­las­ten ko­tiin­pää­sy al-Ho­lin lei­ril­tä on jäissä, sillä "kes­kus­te­luyh­teys on poikki"

Suomen hallitus teki ennen joulua päätöksen kotiuttaa al-Holin leirillä olevat lapset. Koronapandemian myötä lasten palautusoperaatio on ollut jäissä, sillä paikalliset viranomaiset laittoivat neuvotteluyhteydet poikki.

Isis-taistelijan vaimo odotti lapsiensa kanssa pääsyä pois al-Holin leiriltä kesäkuun alussa. Kuvan lapset eivät liity Ranskaan tai Suomeen palautettavien kansalaisten tapauksiin.
Isis-taistelijan vaimo odotti lapsiensa kanssa pääsyä pois al-Holin leiriltä kesäkuun alussa. Kuvan lapset eivät liity Ranskaan tai Suomeen palautettavien kansalaisten tapauksiin.
Kuva: AHMED MARDNLI

Kymmenen ranskalaista lasta on kotiutettu pakolaisleireiltä Koillis-Syyriasta. Ranskan ulkoministeriö kertoi, että viranomaiset ottivat maanantaina hoteisiinsa kymmenen jihadistitaistelijoiksi epäiltyjen ranskalaisten lasta.

– Ranska on palauttanut kymmenen ranskalaista alaikäistä, jotka olivat leireillä Koillis-Syyriassa. Nämä lapset on luovutettu Ranskan oikeusviranomaisille. Lapset saavat hoitoa ja ovat nyt sosiaalityöntekijöiden hallussa, kertoi Ranskan ulkoministeriö France24-uutiskanavan mukaan.

Ranska ei suoraan kertonut miltä Koillis-Syyrian pakolaisleiriltä palautetut lapset olivat.

Suomalaislasten palautusaikeet pahamaineiselta al-Holin leiriltä ovat jäissä. Ajankohtaisviestinnän asiantuntija Pekka Shemeikka ulkoministeriöstä kertoo, että alueen kurdihallinto keskeytti yhteistyön ja yhteydenpidon koronapandemian alettua.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että neuvotteluyhteyttä ei ole. Koronapandemian myötä viranomaiset siellä päässä laittoivat keskusteluyhteyden poikki, Shemeikka sanoo.

Suomen hallitus teki 19. joulukuuta periaatepäätöksen suomalaislasten palauttamisesta al-Holin leiriltä Syyriasta. Aikuisten auttamista ei pidetä velvoitteena, mutta äitejä voidaan avustaa palaamaan, jos katsotaan, että lasten etu edellyttää sitä.

Joulukuussa ulkoministeriö toi Suomeen kaksi orpolasta al-Holin leiriltä.

Al-Holin leiri vuotaa – moni on paennut leiriltä omin avuin

Shemeikka kertoo, että ulkoministeriön tiedossa ei ole uusia pakoja tai pakoyrityksiä al-Holin leiriltä.

Toukokuun lopussa yhdeksän suomalaista lasta ja kolme äitiä palasivat leiriltä Suomeen. He olivat paenneet leiriltä eri aikoina Turkkiin. Suurlähetystössä heille myönnettiin matkustusasiakirjat, koska Suomen kansalaisilla on oikeus palata kotiin.

Naiset lapsineen olivat lähteneet leiriltä itsenäisesti, vaikka ulkoministeriö on suositellut, ettei kukaan yrittäisi lähteä sotatoimialueelta omin päin.

Koronaviruspandemian aikana leiriltä on paennut myös muiden maiden kansalaisia. Viime viikolla Ruotsin yleisradio SVT kertoi pakolaisleiriltä paenneesta ruotsalaisnaisesta, joka oli päässyt Turkin avulla palaamaan Ruotsiin. Syyrian kurdialueella toimii salakuljettajaryhmiä, jotka vapauttavat vankeja al-Holista rahaa vastaan.

Perustuslain mukaan jokaisella suomalaisella on oikeus palata Suomeen

Perustuslain mukaan jokaisella suomalaisella on oikeus palata Suomeen. Ulkoministeriön ja Suomen suurlähetystöjen tehtävä on tarjota välttämättömät viranomaispalvelut, kuten matkustusasiakirjat, kotimaahan paluun mahdollistamiseksi.

Al-Holin leirillä on ollut noin 30 suomalaista lasta ja noin kymmenen heidän äitiään. Leirillä on yhä 20 suomalaislasta ja alle kymmenen äitiä.

Islamilainen valtio -äärijärjestö eli Isis piti hallussaan laajahkoja alueita Syyriassa. Kun islamistihallinto kaatui, alueella olleita ihmisiä alettiin sijoittaa leireihin. Niistä tunnetuin on paikallisen kurdihallinnon ylläpitämä al-Holin pidätysleiri. Aavikolla sijaitsevassa telttakaupungissa asuu 65 000 ihmistä, joista suurin osa on lapsia.

Fakta

Al-Holin leiri

Sijaitsee Koillis-Syyriassa.

Leirillä noin 65 000 asukasta, joista lapsia on 43 000.

Leirissä on yhä noin 20 suomalaislasta ja alle 10 naista. Ei ole tietoa, milloin ulkoministeriö voi jatkaa lasten kotouttamista, joka keskeytyi koronaan.

Useimmat suomalaiset menneet Syyriaan 2012–2013 ennen kuin terroristijärjestö Isis valtasi alueen. Osa mennyt Syyriaan, jotta voi liittyä Isisiin.

Pelastakaa lapset -järjestö on vaatinut, että lapset pitäisi kotiuttaa pikaisesti koronapandemian takia.

Supo pitää leiriltä palaavia suomalaisnaisia turvallisuusuhkana, koska heillä on ollut yhteyksiä terroristijärjestö Isisiin.