Kuun­te­le Elä­mys­ten et­si­jät: Vir­taa­vas­sa vedessä on se­lit­tä­mä­tön­tä kau­neut­ta, sanoo kos­ki­me­lo­ja Tuomas Vaarala

Tuomas Vaarala on vieraana tämän viikon elämysten etsijöissä. Isommassa kuvassa Mikael Lantto laskee putousta Pohjois-Norjan Parasjoella.
Tuomas Vaarala on vieraana tämän viikon elämysten etsijöissä. Isommassa kuvassa Mikael Lantto laskee putousta Pohjois-Norjan Parasjoella.

Rovaniemeläislähtöinen Tuomas Vaarala on melonut koskissa kolmisenkymmentä vuotta. Ura alkoi Oikaraisesta, Raudanjoen Suukoskesta. Sittemmin melonta on vienyt muun muassa Ugandaan, Sambiaan, Sloveniaan ja sadoille Pohjoismaiden koskille.

Vaaralan harrastuksena oli aikaisemmin etsiä Skandinaviasta jokia ja koskia, joita kukaan muu ei tiettävästi ollut laskenut. Hän on melonut ystäviensä kanssa ensimmäisenä muun muassa Piteåjoen Fällforsilla ja Pohjois-Norjan Parasjoella.

Suuri osa kesästä kului yleensä kuitenkin Ruotsin ja Norjan tunnetuissa koskimelontakohteissa, kuten Sjoalla ja Hattfjeldalissa sekä esimerkiksi kotoisella Tornionjoella.

Koskimelonta on joukkuelaji. Vaaralan tiimiin ovat usein kuuluneet puoliso Kristiina, nuorempi veli Juho sekä Sami Pyhäjärvi, Mikael Lantto ja Jussi Tanskanen - kaikki lappilaisia melojia.Nykyään perheellistynyt meloja viihtyy yleensä tutuilla joilla. Reissuilla ovat mukana pienet lapset, ja melonta-aika jaetaan puolison kanssa.

Melonnan rinnalle on tullut myös uusi harrastus, pitkän matkan pyöräily.

Tapio Nykänen tapasi Tuomas Vaaralan Ruotsissa, Piteåjoen Trollforsenilla. Lähes kaikkien Skandinavian koskimelojien tuntema alue sijaitsee Norrbottenin eteläosassa lähellä Arvidsjauria.

Kuuntele Elämysten etsijöiden aiemmat osat:

Voit kuunnella ja tilata Lapin Kansan kaikki podcastit myös Spotifystä.

Voit kuunnella ja tilata Lapin Kansan kaikki podcastit myös Apple Podcasteistä.

Löydät kaikki Podcastit myös täältä:

https://www.lapinkansa.fi/aihe/podcast/