Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kuun­te­le Elä­mys­ten et­si­jät: Va­paa­las­ki­ja Sanna Kai­van­to­la kertoo mikä vuo­ris­sa kiehtoo ja kuinka vaaroja voidaan hal­li­ta?

Vapaalasku ei ole harrastuksista riskittömin. Suurimman vaaran muodostavat lumivyöryt, joiden syntymistä laskijoiden on opittava ennakoimaan.

Sanna Kaivantola
Sanna Kaivantola
Kuva: Tapio Nykänen


Vuorilla taivas on lähempänä, sekä konkreettisesti että henkisesti. Tämä on totta monelle seikkailulajien harrastajalle ja niin myös rovaniemeläiselle Sanna Kaivantolalle. Vapaalaskua ja kiipeilyä harrastava

Kaivantola on kotonaan varsinkin Norjan vuoristoissa ja erityisesti Lyngenissä. Lyngenin alue on tuttu myös monelle muulle suomalaiselle laskijalle. Seudulle on Suomesta lyhyt matka ja sinne syntyykin talvisin likipitäen pieni suomalainen laskijayhteisö.

Vapaalasku ei ole harrastuksista riskittömin. Suurimman vaaran muodostavat lumivyöryt, joiden syntymistä laskijoiden on opittava ennakoimaan. Juuri Lyngenissä menehtyi vyöryssä viime talvena kolme suomalaista ja yksi ruotsalainen laskija. Vuori, jossa turma tapahtui, on nimeltään Blåbärfjellet eli suomalaisittain Mustikka. Mustikka on tuttu myös Sanna Kaivantolalle. Mäellä on laskettu muun muassa vapaalaskun suomenmestaruuskilpailut, joiden naisten sarjan hän voitti.

Mikä vuorissa kiehtoo ja kuinka lajin vaaroja voidaan hallita? Tapio Nykänen tapasi Sanna Kaivantolan perusrovaniemeläisessä maisemassa, Ounasvaaran Tottorakan huipulla. Näkymä jokilaaksoon on Ounasvaaran kasvatille tuttuakin tutumpi.


Kuuntele Elämysten etsijät tästä:

Sarjan aiemmat osat löydät tästä:

Voit tilata Lapin Kansan podcastit myös Spotifyn kautta