Kuun­te­le Elä­mys­ten et­si­jät: Olli Vainio hiihtää Mar­ti­moaa­val­la ja var­mis­taa, että myös muut pää­se­vät metsään

-

Luonto tarjoaa hyvinvointia, ja retkeilyreitit mahdollistavat sen, että ihmiset pääsevät nauttimaan luontokohteista. Retkeilyreittien kunnosta puolestaan vastaa Metsähallituksen Lapin Luontopalveluiden kenttäpäällikkö Olli Vainio.

Tarkkaan ottaen Vainion vastuulla on Etelä-Lapin puistoalue, joka ulottuu Vuotson tienoilta Simon korkeudelle. Laajalla alueella on valtavasti valtion retkeilyrakenteita. Osa reiteistä, kämpistä ja tulipaikoista on hyvässä kunnossa, mutta korjausvelkaakin on enemmän kuin kenttäpäällikkö soisi. Valtion rahoitus ei kuitenkaan riitä koko verkoston ylläpitämiseen, ja siksi Luontopalvelut keskittyy pitämään pääasiassa suosituimmat reitistöt kunnossa.

Tämä ei ilahduta niitä, jotka ovat käyttäneet syrjässä olevia, erämaisempia reittejä ja kämppiä. Tilanne on haastava, sillä matkailupaineen kasvaessa palveluita pitäisi myös kehittää.

Ongelmat ovat samantapaisia myös Metsähallituksen muilla puistoalueilla.

Tapio Nykänen tapasi Olli Vainion reittityömaalla Napapiirin retkeilyalueella. Alue on kenttäpäällikölle tuttu myös vapaa-ajalta, jolloin hän liikkuu luonnossa hiihtäen ja meloen. Pidemmät retket suuntautuvat tosin mahdollisuuksien mukaan kauemmas pohjoiseen, pois omien työmaiden läheltä. Muuten reitistöjen kunto tulisi uniinkin, sanoo Vainio.

Kuuntele Elämysten etsijät:

Kuuntele Elämysten etsijöiden aiemmat osat:

Voit kuunnella ja tilata Lapin Kansan kaikki podcastit myös Spotifystä.

Voit kuunnella ja tilata Lapin Kansan kaikki podcastit myös Apple Podcasteistä.

Löydät kaikki Podcastit myös täältä:

https://www.lapinkansa.fi/aihe/podca