Kuor­ma-au­to suistui ojaan vt21:l­lä Muo­nios­sa – ohi­aja­ja il­moit­ti on­net­to­muu­des­ta, mutta ei py­säh­ty­nyt tar­kis­ta­maan kul­jet­ta­jan kuntoa

Ohikulkija ilmoitti hätäkeskukselle kuorma-autosta ojassa, mutta ei tarkistanut tilannetta paikalla.
Ohikulkija ilmoitti hätäkeskukselle kuorma-autosta ojassa, mutta ei tarkistanut tilannetta paikalla.
Kuva: Pentti Vuosaari

Öljysoraa kuljettanut kuorma-auto suistui ojaan valtatie 21:llä Muoniossa tiistaina iltapäivällä. Kuljettaja ei loukkaantunut.

Suistuminen tapahtui Muoniosta noin 4,3 kilometriä Kangosjärven suuntaan. Onnettomuudessa ei ollut osallisena muita henkilöitä tai ajoneuvoja.

Paikalla kävi Lapin pelastuslaitoksen yksiköitä, poliisi ja ensihoito. Paikalla ilmeni, että kuljettaja oli ajanut ojaan jo muutamaa tuntia aiemmin.

– Ohikulkija ilmoitti hätäkeskukselle kuorma-autosta ojassa, mutta hän ei pysähtynyt tarkistamaan tilannetta sen tarkemmin, sanoo päivystävä palomestari Pekka Väliheikki.

Jos ohikulkija olisi pelastuslain vaatimuksen mukaisesti pysähtynyt tarkastamaan tilanteen, hän olisi huomannut, että kuljettajalla oli kaikki olosuhteisiin nähden hyvin.

– Jos onnettomuuspaikan ohi menee pysähtymättä, rikkoo pelastuslakia, jonka mukaan jokainen, joka huomaa onnettomuuden tapahtuneen, on velvollinen tekemään hätäilmoituksen ja ryhtymään pelastustoimenpiteisiin, Väliheikki muistuttaa.

Tämänkaltaiset hälytykset, joissa ei ole pelastuslaitokselle varsinaista tehtävää, tuovat Väliheikin mukaan vain turhia kustannuksia.

– Pahimmillaan samaan aikaan voi olla tositilanne, jossa yksiköitä tarvittaisiin, hän muistuttaa.

Kuorma-auto alettiin nostaa takaisin tielle illalla. Nostotyön aikana muu liikenne jouduttiin pysäyttämään välillä. Kuorma-auto saatiin nostettua hieman ennen kello 21 takaisin tielle.