Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kuo­let­ta­vaa kes­kus­te­lua

Rovaniemi on sivistyslautakunnan johdolla päättänyt keskittyä kylien lakkauttamiseen. Samalle vuodelle kuuden kyläkoulun lakkauttaminen olisi toteutuessaan luultavasti Suomen ennätys ja vahva näyttö siitä, kuinka paljon kaupunki arvostaa arvokasta kyläkulttuuriaan ja elämää kylillä.

Kylien lakkautuskeskustelussa on keskeistä, että kylillä ollaan maksattamassa kaupungin heikosti hoidettua taloutta. Ikään kuin se olisi kyläläisten vika, miten kaupunki hoitaa asioitaan.

Samanaikaisesti kun koulujen lakkauttamisella saadaan pieniä säästöjä, ollaan päättämässä miljoonien eurojen siltahankkeesta. Ruokasenkadun sillasta onkin tulossa näkyvä muistomerkki kyläkulttuurille. Vähemmän puhutaan siitä, että jo koulun lakkautusuhka toimii tehokkaana esteenä lapsiperheille, jotka voisivat kyliin muuttaa. Jo uhka on keskittämispolitiikkaa, joka toimii itseään toteuttavasti. Sen vuoksi Rovaniemen tulisi päättää koulurauhasta ja aloittaa kylien aktiivinen kehittäminen.

Koronan seurauksena jopa 60 prosenttia suomalaisista ja neljännes kaupunkilaisista harkitsee maalle muuttamista.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi