Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tus­ope­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Kun­toi­lu­por­tail­le on ky­syn­tää – Jungon portaat saivat alkunsa kun­ta­lais­ten eh­do­tuk­ses­ta

Kuntoportaat ovat tulleet tutuksi Jungossa asuvalle Maarit Isomaalle. Portaiden kipuaminen on oiva lisä normaaliin päivälenkkiin.
Kuntoportaat ovat tulleet tutuksi Jungossa asuvalle Maarit Isomaalle. Portaiden kipuaminen on oiva lisä normaaliin päivälenkkiin.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin Jungossa sijaitsevat uudet kuntoiluportaissa on ollut liikettä. Parhaimmillaan portaita on juoksennellut ylös alas pitkälti toistakymmentä kilpailijaa.

Jungossa asuva Maarit Isomaa oli erityisen tyytyväinen kun portaat rakennettiin vain sadan merkin päähän heidän talostaan.

– Kuntoiluportaissa treenaamisen voi helposti yhdistää koiran kanssa tehtävään kävelylenkkiin. Mielestäni portaat istuvat hyvinJungon mäkeen, Isomaa sanoo.

Jo ensimmäisellä viikolla Maarit Isomaa kävi useamman kerran treenaamassa kuntoiluportaissa.

– Eräs nuori urheilija hyppeli portaita ylös tasajalkaa. Yritin samaa, mutta siinä oli hieman liikaa haastetta. Kunto nousee aivan tavallisellakin etenemisellä ja voihan portaita nousta ylös ja alas useamman kerran. Koira odottelee kiltisti emäntää portaiden vieressä, Maarit Isomaa kertoo.

Kemin Kuntoportaiden rakentaminen lähti liikkeelle kuntalaisten aloitteesta. Kemiläiset ovat saaneet ehdottaa, mikä olisi heidän mielestään paras kohde julkisten varojen hyödyntämiseen. Kemissä on varattu vuosittain tähän käyttöön 30 000 euroa.

– Portaisiin ja niiden ympäristön rakentamiseen meni rahaa noin 20 000 euroa. Parannamme vielä alueen valaistusta, Kemin tekninen johtaja Mika Grönvall kertoo.

Kuntoiluportaita on tarkoitus pitää yleisön käytössä niin pitkään kuin se on mahdollista.

– Seuraamme minkälainen lumitalvi on tulossa. Kun portaat ovat käytössä, niin niiden pitää olla turvallisuuden suhteen tiptopkunnossa, Grönvall sanoo.

Kallinkankaalla voi nousta toisia portaita ylös ja toisia alas. Ei tule ainakaan kolareita.
Kallinkankaalla voi nousta toisia portaita ylös ja toisia alas. Ei tule ainakaan kolareita.
Kuva: Jouni Valikainen

Keminmaan Kallinkankaalle on rakennettu uudet kuntoiluportaat vanhojen viereen. Molemmat portaat ovat edelleen yleisön käytössä. Kallinkankaalla portaat ovat pidemmät ja jyrkemmät kuin Jungossa. Askelmia on pitkälti toistasataa.

Myös Kallin portaissa on riittänyt kävijöitä. Alueen ykköshiihtoseura Visa Ski Team Kemin urheilijoista osa on käynyt vetämässä omia treenejä portaissa.

– Yhteisiä sauvarinneharjoituksia olemme pitäneet Kallinkankaan laskettelumäessä, Visan kilpailuvastaava Jani Vestenius kertoo.