kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Kuntien lii­kun­ta­pai­kois­sa tehdään nyt rästiin jää­nei­tä kun­nos­tus­töi­tä

Henkilökunta on lomaillut, jos lomia on jäänyt käyttämättä. Mahdollisista lomautuksistakin on ollut puhetta.

-
Kuva: Jouni Valikainen

Sisäliikuntapaikkojen ovet ovat menneet koronapandemian vuoksi kiinni. Kukaan ei tietenkään voi sanoa, milloin ovet aukenevat kuntoilijoille ja kilpailijoille. Hallituksen päätöksellä ne pysyvät kiinni ainakin 13.4. saakka.

Kemin poikkeusolojen johtoryhmä sulki muun muassa uimahallin, kirjaston, museot, nuorisotilat ja muut liikuntapaikat hieman muuta maata aiemmin.

Kemin uimahallissa eivät saa käyttää mitkään ryhmät. Eivät edes kilpauimarit, vaikka heidän ryhmänsä jäisi kymmentä henkeä pienemmäksi. Jotakin uimahallissa silti tapahtuu.

– Olemme tilanneet osia muun muassa porealtaan pumppuun ja se korjataan. Myös muut huoltotyöt kuuluvat kuvaan, mutta ne olisi tehty ilman hallin sulkemistakin. Kesäisin tehtäviä isoja huoltotoimia ei hallilla ole alettu tehdä, Kemin uimahallin hallimestari Janne Jylkkä kertoi.

Kemin uimahallin henkilökunta on mahdollisuuksien mukaan pitänyt lomia, koska asiakkaita ei ole. Osa on jäänyt hallille tekemään sellaisia töitä, mitkä on hallin aukioloaikana olisi vaikea tehdä.

– Osa henkilökunnasta käy esimerkiksi kaikki uimahallin pukukaapit läpi, Jylkkä kertoo.

Lomautuslappuja uimahallin työntekijät eivät ole ainakaan vielä saaneet. Osalla työpiste voi muuttua.

– Resurssikeskus arvioi henkilökunnan osaamisen. Heistä voi olla apua esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolelle. Ikäihmisten kauppa-avussa voi työntekijöitämme myös hyödyntää. He olivat ennen etäopetuksen alkua mukana myös koulutyössä, Jylkkä kertoo.

Kemin uimahallissa on eletty haasteellisia aikoja. Ennen pandemiaa uimahallin kunto- ja lastenallas olivat pitkään kiinni. Altaat avattiin yleisön käyttöön tammikuussa.

– Olen ollut kohtuu pitkään uimahallilla töissä ja taisin sanoakin kolmisen vuotta sitten, että kai tässä on kaikki koettu mitä voi kokea. Ei olisi pitänyt sanoa sitä ainakaan ääneen, Janne Jylkkä kertoo.

Tornion Putaanhallilla, missä myös uimahalli sijaitsee, on myös melkoisen hiljaista. Uimahallilla tehdään tehosiivous sekä teknisen puolen huoltotöitä.

– Minulle on tullut sellainen pelko, että hallia ei avata vielä 14.4. Kun halli on pitänyt sulkea, niin meidän pitää kompensoida kausikorttilaisten menettämän uintiajan. Luultavasti siirrämme kausikortin voimassaoloaikaa eteenpäin, Tornion liikuntavastaava Antti Härkönen kertoo.

Haaparannalla oltiin uimahallien sulkemisen suhteen etuajassa. Haaparannan uimahallilla ovet menivät kiinni jo helmikuun alussa. Korona ei ollut syynä, vaan yksinkertaisesti hallin huono kunto. Haaparannan koululaiset siirtyivät käyttämään tämän jälkeen Tornion uimahallia.

Kemin keila- ja tennishallilla Heikki Lehtelä saa tehtyä ainakin 13.4. saakka sellaisia töitä, mihin aika ei ole antanut myötä hallin aukioloaikana. Nyt vuorossa oli uuden oven vaihto wc-tiloihin.

Hallin toimitusjohtaja Petri Tarkiainen joutuu tai pääsee tekemään sulkemisen vuoksi aivan oikeita toimitusjohtajan tehtäviä.

– Pitää miettiä, miten tästä menemme eteenpäin. Taloudelliset tappiot ovat selkeitä, sillä maaliskuu ja huhtikuun alku ovat parhaita keilailukuukausia. Harmittaa, että kausi päättyi kesken.

Tarkiaisen lisäksi hallilla on kolme muuta työntekijää.

– Nyt teemme sellaisia töitä, jotka olisivat olleet edessä kesällä. Henkilökunta pitää lomia, mutta myös lomautuksia voi olla tulossa.

Vielä vajaa kaksi viikkoa sitten Tarkiainen ei olisi voinut aavistaa, miten keilahallilla loppuu esimerkiksi kaikki kilpailutoiminta.

– Toivottavasti tilanne muuttuu yhtäkkiä parempaan suuntaan. Vaikea ennustaa miten käy. Sekin on mahdollista, että keila- ja tennishallin ovet avautuvat seuraavan kerran vasta kesätauon jälkeen elokuun puolessa välissä, Petri Tarkiainen miettii.

Yksityisen ylläpitämässä Tornion keilahallissa keilattiin vielä viime lauantaina. Siihen sitten keilailukausi päättyikin tämän kevään osalta.