Ku­nin­kaal­li­set korut pää­si­vät te­le­vi­sioon – ruot­sa­lai­nen do­ku­ment­ti­sar­ja loikkii hä­täi­ses­ti ai­hees­ta toiseen

Kuningatar Silvia esittelee muun muassa kanmeediademia ohjelmassa Kuninkaalliset korut.
Kuningatar Silvia esittelee muun muassa kanmeediademia ohjelmassa Kuninkaalliset korut.
Kuva: RIKARD COLLSIÖÖ

Kuninkaalliset korut


Syyllinen on Napoleon. Tähän johtopäätökseen on pakko päätyä, kun seuraa ruotsalaisen ohjelman Kuninkaalliset korut ensimmäistä osaa.

Nobel-gaaloissa ja kuninkaallisissa häissä nähdyt näyttävät korut ovat peräisin Napoleonilta tai hänen jälkikasvultaan.

Tämä ei liene monellekaan kovin iso yllätys, periytyväthän Ruotsin nykyiset kuninkaalliset Ranskan marsalkasta Bernadottesta.

Kuninkaalliset korut perehtyy 1800-luvun naisten koruihin. Vaasan-aikaisia koruja ei esitellä, liekö niitä olemassakaan.

Ohjelman alkujuonnoissa kerrotaan, että ohjelman takia täytyy historiankirjoja kirjoittaa uudelleen. Ensimmäisen osan perusteella ei paljastu kovin merkillisiä asioita. Toki Leuchtenbergin safiirien alkuperä selviää ja 1700-luvun kruunajaisdiadeemina pidetty pääkappale paljastuu alkuperältään brasilialaiseksi.

Korujen historiaa etsitään kuin ihmisiä

Ohjelma ei oikein tiedä mitä se tahtoisi olla. Välistä etsitään korujen historiaa kuin ihmisiä Kadonneiden jäljillä -ohjelmassa, sitten kuningatar Silvian ja kruununprinsessa Victorian annetaan esitellä koruja ensimmäisen kerran televisiossa ja hetkeksi luikahdetaan hovikampaajan puheillekin.

Monta asiaa siis tökätään vähän, eikä ihan kunnolla yhtäkään.

Hassunkuriselta kuulostaa, kun toimittaja puhuttelee kuninkaallisia kolmannessa persoonassa: muistaako prinsessa tämän tai kuinka kuningatar sai tietää tästä.

Yle Teema & Fem klo 18.30