Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ku­nin­gas ei saanut me­ga­juh­lia Tor­nios­sa - sentään vas­taan­ot­to­ko­mi­tea jär­jes­tyi Kaa­ka­moon

Tornion vuosikymmenet, osa 14.

Aadolf Fredrikin Tornion-vierailun kunniaksi pystytetty, laudoista rakennettu pyramidi.
Aadolf Fredrikin Tornion-vierailun kunniaksi pystytetty, laudoista rakennettu pyramidi.
Kuva: Tornion kaupunginarkisto.

Hallitsijavierailut olivat Torniossa harvinaisia, eikä niitä sattunut edes joka sukupolven aikana. Vuonna 1751 Ruotsin valtaistuimelle noussut Aadolf Fredrik teki seuraavana vuonna laajan Suomen-kiertomatkan.

Hän matkusti vesitietä Tukholmasta ja astui maihin Viaporin (Suomenlinna) linnoitustyömaalla, jossa hänen maihinnousupaikalleen rakennettiin Kuninkaanportti. Paluumatka tehtiin Pohjanlahden perukka kiertäen.

Torniolaiset saivat virallisen tiedon lähestyvästä monarkista Länsipohjan läänin maaherralta vain runsas kuukausi ennen vierailua. Sitä ennen piti harjoittaa uinahtanut porvariskaarti, ja hankkia sille aseet ja univormut, jotta se olisi ollut valmis osallistumaan paraatiin kuninkaan saapuessa.

Heinäkuun lopussa Tornioon saapunutta kuningasta kohdanneet juhlallisuudet eivät olleet ylenpalttiset. Pieni lääninhallituksen lähetystö otti kuninkaan vastaan Pohjanmaan ja Länsipohjan lääninrajalla Kaakamossa.

Maistraatin jäsenet ja papisto olivat hallitsijaa vastassa Tornionjoen itärannalla Putaalla, suuri osa porvaristosta ja muista kaupunkilaisista odotteli Suensaarella. Porvariskaartin paraatiakaan ei ilmeisesti järjestetty. Kuningas vietti kaupungissa kaksi päivää osallistuen mm. jumalanpalvelukseen ennen kuin jatkoi matkaansa kohti Kalixia.