Kolumni

Kulma: RoPSin kausi alkaa sun­nun­tai­na – lu­nas­taa­ko joukkue pi­kai­sen paluun par­ras­va­loi­hin?

Kirjoittaja on rovaniemeläinen jalkapallotoimittaja.
Kirjoittaja on rovaniemeläinen jalkapallotoimittaja.

Rovaniemen Palloseuran kausi alkaa ensi sunnuntaina, sarjatason ollessa Ykkönen ensimmäisen kerran sitten vuoden 2012. Pelillisesti surkea juhlavuosi päättyi putoamiseen, joka varmistui jo hyvissä ajoin kesken koronan kurittaman jalkapallosesongin.

RoPS pelasi ensimmäisen kautensa pääsarjassa, tuolloisessa Mestaruussarjassa vuonna 1980. Sen jälkeen edustusjoukkue ei ole kertaakaan viettänyt toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kahta kautta enempää putkeen.

Pian nähdään, onko edessä taas pikainen paluu parrasvaloihin.

Lue myös: Oman kylän pojan paluu – Simo Roiha aikoo johdattaa RoPSin takaisin Veikkausliigaan

RoPSin pari viime sesonkia Veikkausliigassa olivat niin huonoja, että vauhdin hakeminen Ykkösestä tekee seuralle vain hyvää. RoPS on viimeksi voittanut virallisen ottelun Keskuskentällä viime vuosikymmenellä! Kyllä, luit oikein – 6.10.2019 RoPS löi Veikkausliigan haastajasarjan ottelussa SJK:n 1–0. Ykkösessä voittoja taas tulee – se on varma!

Alkavan sesongin voimasuhteita on vaikea arvioida, koska korona sekoittaa urheiluelämää edelleen. Pelejä on takana vähän, ja pitkään on pelattu ilman yleisöä. Kaiken mennessä nappiin uskon RoPSin taistelevan noususta, mutta muiden kärkijoukkueiden, Turun Palloseuran, Kokkolan Palloveikkojen, Vaasan Palloseuran ja Jaron voimasuhteita on vaikea ennakoida. Ja joku voi aina yllättää.

"Alkavan sesongin voimasuhteita on vaikea arvioida, koska korona sekoittaa urheiluelämää edelleen. "

RoPS on saanut kasattua lähes kaikille keskeisille pelipaikoille vahvan materiaalin. Yleensä ns. keskilinja, maalivahti-topparipari-puolustava keskikenttä ja keskushyökkäys määrittelee pitkälle joukkueen tason.

Kärkeen RoPSilla on Ykkösen tasolle vahva materiaali. Serbisentteri Srdjan Vujaklija vaikuttaa pelimieheltä, mutta on vähissä peleissä jäänyt vailla palloja. Simo Roiha on Ykköseen taattua laatua ja toivoisin vihdoinkin myös Jarkko ”Luigi” Luiron saavan rehellisen näyttöpaikan edustusjoukkueessa. Osastolta löytyy vielä nälkäisiä nuoria kirittäjiä.

Puolustava keskikenttä on todella tasokas – etenkin Sacha Petshi, tuo köyhän miehen Yaya Toure on tälle tasolle timanttista laatua. Myös ykköstopparipari kapteeni Jonathan Vervoort ja nuorta Obiloria muistuttava Mohammed Adams ovat olleet erinomaisia.

Kysymyksiä herättää lähinnä maalivahtiosasto. Ykköstorjujaksi hankittu Miikka Mujunen on tehnyt isoja virheitä ja on todella epävarma. Ajoittain näkyy selvästi, ettei puolustuslinja luota veskariin, joka on aina hälyttävä merkki.

Mikko Rantala on ollut valmennuksen suosikkia Mujusta parempi, mutta yhtään ”Miksun” taitoja vähättelemättä, Rantala ei ole aivan sillä tasolla, millä liiganousua jahtaavan joukkueen ykkösveskarin tulisi olla. RoPS voikin vielä joutua vahvistamaan maalivahtiosastoaan – työttömiä ulkomaalaisia kovia veskareita on paljon tarjolla – eikä palkkapyynnöt koronan keskellä ole kummoisia.

” Kävi lopulta miten kävi – alkavalla kaudella RoPS voittaa taas! ”

RoPSin pelin suurimmat ongelmat ovat hyökkäyskolmanneksella – laadukkaita maalipaikkoja harjoituspeleissä on luotu aivan liian vähän. Mikko Mannila on kunnianhimoisesti hakenut parasta mahdollista kenttäryhmitystä ja viime peleissä nähty 5-2-1-2 (jonka voi nähdä myös 3-4-1-2) on haastava, ja usein näyttää siltä, etteivät nuoret pelaajat oikein tiedä, missä heidän oma paikkansa ryhmityksessä on.

Mielestäni Mannila voisi kokeilla jopa simppeliä 4-4-2-muotoa, jolloin Vujaklija ja Roiha pääsisivät selkeämmin hahmotettavassa muodossa yhtä aikaa lempipaikoilleen keskushyökkääjiksi.

RoPSin vahvuutena näen myös valmennuksen tason. Mannila on modernin jalkapallon asiantuntija sormenpäitään myöten. RoPS on ollut suurimmaksi osaksi erittäin kurinalainen ja muodoltaan tiivis talven ja kevään peleissä. Porilainen on osoittanut myös muuntautumiskykynsä ja taidon pyrkiä puristamaan aina mahdollisimman paljon irti käytettävissä olevasta materiaalistaan.

Kävi lopulta, miten kävi – alkavalla kaudella RoPS voittaa taas!